Varapääministeri: Robert Fico ei ole enää hengenvaarallisessa tilassa

Slovakian pääministeri Robert Fico ei ole enää hengenvaarallisessa tilassa, kertoi Slovakian varapääministeri Tomas Taraba myöhään keskiviikkona muun muassa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Taraba sanoi uskovansa Ficon selviävän ampumisessa saamistaan vammoista.

Aiemmin keskiviikkona puolustusministeri Robert Kalinak kertoi tiedotustilaisuudessa, että Fico kamppaili henkensä edestä leikkaussalissa.

Taraban mukaan Ficon leikkausoperaatio oli sujunut tuohon mennessä hyvin, mutta hän ei kertonut tarkempia yksityiskohtia.

Taraba myös arvosteli maan oppositiopuolueita haastattelussa. Hän syytti puolueiden edustajia muun muassa väärien narratiivien käytöstä sekä yrityksistä esittää Fico hirviömäisessä valossa.

Maan sisäministerin Matus Sutaj Estokin mukaan ampumisesta epäilty on 71-vuotias kirjailija.

Vahvistamattomien paikallisten mediatietojen mukaan epäilty ampuja olisi poliittinen aktivisti, kertoo BBC. Epäilty otettiin kiinni Handlovan kaupungissa, jossa pääministeriä ammuttiin.

Epäillyn poika on kommentoinut slovakialaiselle aktuality.sk-uutissivustolle, ettei hänellä ole ollut mitään tietoa isänsä suunnitelmista tai ampumiseen johtaneista syistä. Pojan mukaan hänen isällään oli laillinen ase.

SISÄMINISTERI Estok sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että pääministeriin kohdistuneen hyökkäyksen motiivi vaikuttaa poliittiselta, ja että päätös hyökkäyksen tekemisestä olisi syntynyt pian presidentinvaalien jälkeen.

Ficon tukema Peter Pellegrini voitti huhtikuun alussa järjestetyt Slovakian presidentinvaalit.

Sisäministerin mukaan hyökkääjä ampui viisi kertaa. Hän kertoi, että Ficoa ammuttiin vatsaan.

Sisäministeri syytti iskusta sosiaalisessa mediassa leviävää vihaa, ja pyysi yhteiskuntaa “rauhoittumaan”.

-  Emme voi vastata vihaan vihalla, Estok sanoi.

Slovakian pian väistyvä presidentti Zuzana Caputova kutsui lausunnossaan ampumista hyökkäykseksi demokratiaa vastaan.

Pääministeriä ammuttiin kulttuuritalon edessä Handlovan kaupungissa, jossa järjestettiin hallituksen tapaaminen. Uutiskanava CNN:n mukaan paikallinen media kertoi, että epäilty ampuja oli pääministeriä tervehtimään saapuneen pienen ihmisjoukon seassa kulttuuritalon ulkopuolella.

Handlova sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta.

Ficon Facebook-sivulla julkaistun kirjoituksen mukaan pääministeri kuljetettiin helikopterilla Banska Bystrican kaupunkiin, koska matka pääkaupunkiin Bratislavaan olisi kestänyt liian kauan.

PÄÄMINISTERI Fico palasi valtaan viime syksynä järjestettyjen vaalien jälkeen, kun hänen johtamansa Smer-puolue otti vaalivoiton. Fico johti Slovakian hallitusta myös vuosina 2006-2010 sekä 2012-2018.

Lehdistöön edeltäjäänsä nihkeämmin suhtautuva ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia myötäilevä Fico vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista ja on esimerkiksi kyseenalaistanut Ukrainan suvereniteetin. Hän muun muassa lupasi vaalikampanjassaan, ettei antaisi Ukrainalle “luotiakaan”.

Slovakia lopetti aseiden toimittamisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Fico valittiin pääministeriksi.

Slovakiassa on ollut laajoja mielenosoituksia esimerkiksi media-alalla kiistanalaisten muutosten takia. Kriitikoiden mukaan uusi medialaki heikentää julkisen television ja radion puolueettomuutta.

Ampumista seuranneessa lehdistötilaisuudessa Ficon Smer-puoluetta edustava Slovakian parlamentin varapuhemies Lubos Blaha syytti mediaa pääministerin ampumiseen liittyen.

-  Te, liberaali media ja edistykselliset poliitikot olette syyllisiä. Robert Fico taistelee hengestään vihanne vuoksi, Blaha sanoi.

AVAINSANAT

Hamas tiukkana: äärijärjestö ei hyväksy lyhytaikaista tulitaukoa Gazaan

Äärijärjestö Hamas ei hyväksy sellaisia Gazan tulitaukoehdotuksia, joissa taistelut keskeytetään vain määräajaksi.

Asiasta kertoi torstaina järjestön korkea-arvoinen edustaja.

-  Olemme jo kertoneet kantamme sellaiseen ajatukseen, jossa sota lopetetaan väliaikaisesti vain, jotta aggressioon voidaan myöhemmin palata, Hamasin johtoon kuuluva Taher al-Nunu sanoi AFP:n mukaan.

Al-Nunu toteaa, että Hamas tukee sodan pysyvää lopettamista. Järjestö ei ole vielä saanut uutta tulitaukoehdotusta, mutta al-Nunun mukaan Hamasin vaatimukset ovat säilyneet ennallaan: pysyvä tulitauko, Israelin joukkojen vetäytyminen Gazasta, kodeistaan ajettujen ihmisten paluu, riittävä humanitaarinen apu Gazaan ja vakavasti otettava sopimus vankienvaihdosta.

Yhdysvallat, Egypti ja Qatar ovat kuukausikaupalla olleet mukana välittäjinä neuvotteluissa, joissa ei ole saavutettu edistystä. Gazan sota on kestänyt yli vuoden.

TULITAUKOA yritetään saada aikaan myös Israelin ja Libanonin äärijärjestö Hizbollahin välille.

Libanonin terveysministeriön mukaan keskiviikkona Israelin iskuihin kuoli kymmeniä ihmisiä. Israelin pohjoisosassa seitsemän ihmistä sai surmansa Libanonista ammutussa rakettitulituksessa, kertoivat paikallisviranomaiset torstaina. Lisäksi kaksi kuoli ja yksi haavoittui raketti-iskussa oliiviviljelmällä Pohjois-Israelissa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu keskusteli torstaina Hizbollahin kanssa solmittavan tulitauon mahdollisuudesta Yhdysvaltain erityislähettilään Amos Hochsteinin ja Lähi-idän-neuvonantajan Brett McGurkin kanssa.

Netanjahun mukaan tulitaukosopimuksen olisi taattava Israelin turvallisuus.

Libanonin pääministeri Najib Mikati sanoi keskiviikkona olevansa varovaisen toiveikas aselevon syntymiselle lähiaikoina. Libanonilaiskanava al-Jadeedin keskiviikkona haastattelema Mikati sanoi, että Yhdysvaltain Hochstein oli vihjannut aselevon olevan mahdollinen jo viikon sisällä.

Unkarin ulkoministeri kävi Valko-Venäjällä haukkumassa EU:ta: “Emme pidä pakotepolitiikasta”

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto (kuvassa) on tänään vierailulla autoritaarisesti johdetulla Valko-Venäjällä, joka on Venäjän läheinen liittolainen.

EU:n puheenjohtajamaan ministeri sivalsi Minskissä pitämässään puheessa EU:ta ja arvosteli länsimaita Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisista pakotteista.

-  Toivottavasti meitä ei kritisoida Brysselissä tämän keskustelun vuoksi. — Me emme hyväksy mitään rajoitteita siihen, kenen kanssa voimme tehdä yhteistyötä. Emme pidä pakotepolitiikasta.

Szijjarton mukaan länsimaiden pitäisi neuvotella Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.

Useita kertoja maassa ollut Szijjarto on ainoa EU-maan korkean tason päättäjä, joka on vieraillut Valko-Venäjällä sen jälkeen, kun Valko-Venäjä vuonna 2020 käynnisti laajan poliittisen sorron.

ITSEVALTAISESTI maata johtavan Aljaksandr Lukashenkan hallinto tukahdutti tuolloin vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien nostattaman protestiliikkeen. Maan oppositio päätyi tuolloin pääosin joko vankilaan tai maanpakoon.

Sittemmin Valko-Venäjän välejä länsimaihin on jäädyttänyt myös Ukrainan sota, sillä Valko-Venäjä on sallinut Venäjän käyttää maa-alueitaan Ukrainaan kohdistetussa hyökkäyksessä.

UNKARI on diplomatiallaan viime aikoina tehnyt pesäeroa muihin EU-maihin ja Nato-jäseniin.

Unkarin EU-puheenjohtajakaudella maan pääministeri Viktor Orban on muun muassa vieraillut Venäjällä Vladimir Putinia tapaamassa. Orban vieraili tällä viikolla Georgiassa onnittelemassa vaalit voittanutta Georgialainen unelma -puoluetta, jota on syytetty vilpistä. Puolue on vienyt Georgiaa lähemmäs Kremlin linjaa.

Hamas kertoi ehtonsa Gazan rauhanvälittäjille: Ei tulitaukoja, vain taisteluiden pysyvä lopettaminen kelpaa

YK:n ajoneuvo matkalla Gazan eteläosassa 30. lokakuuta 2024.

Äärijärjestö Hamas ei tule hyväksymään sellaisia Gazan tulitaukoehdotuksia, joissa taistelut keskeytetään vain määräajaksi, kertoo järjestön korkea-arvoinen edustaja.

Egypti ehdotti viime viikonloppuna parin vuorokauden mittaista tulitaukoa, että humanitaarinen apu pääsisi paremmin perille sotatoimialueelle.

Hamasin sanoo olevansa valmis keskustelemaan vain sodan pysyvästä lopettamisesta. Samaa Hamas on vaatinut aiemminkin Gazan sodan aikana.

-  Olemme jo kertoneet kantamme sellaiseen ajatukseen, jossa sota lopetetaan väliaikaisesti vain, jotta aggressioon voidaan myöhemmin palata. Hamas tukee sodan pysyvää lopettamista, ei väliaikaista, sanoi Hamasin johtoon kuuluva Taher al-Nunu.

Viime päivinä sotatoimien keskeyttämistä on hierottu Qatarin Dohassa muun muassa Yhdysvaltain, Egyptin, Israelin ja Qatarin neuvottelijoiden kesken.

Neuvottelulähteet kertoivat keskiviikkona, että välittäjät aikovat pian ehdottaa Gazaan pitempää, mutta silti alle kuukauden mittaista tulitaukoa.

Ehdotukseen kuuluisi myös palestiinalaisten terroristijärjestöjen sieppaamien panttivankien vaihtaminen Israelin palestiinalaisvankeihin ja avun lisääminen Gazaan.

Al-Nunun mukaan Hamas ei ole vielä saanut virallisia ehdotuksia.

Hänen mukaansa Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin säilyneet ennallaan: pysyvä tulitauko, Israelin joukkojen vetäytyminen Gazasta, kodeistaan ajettujen ihmisten paluu, riittävä humanitaarinen apu Gazaan ja vakavasti otettava sopimus vankienvaihdosta.

HAMASIN Israelin puolelle siviiliasutuksiin 7. lokakuuta 2023 tekemästä verisestä terrori-iskusta alkanut Gazan sota on kestänyt jo pitkälle yli vuoden.

Israelilla ja Hamasilla on tänä aikana ollut muutamien päivien mittaisia lyhyitä tulitaukoja. Välittäjinä niissä ovat olleet samat toimijat kuin nytkin, eli Qatar, Egypti sekä Yhdysvallat.

AVAINSANAT

Tarkistuslaskenta ei muuttanut Georgian vaalitulosta, epäily vaalivilpistä elää yhä

Georgian länsimielinen oppositio on järjestänyt mielenosoituksia vaalivilppiepäilyjen takia.

Georgiassa äänten tarkistuslaskenta ei muuttanut Venäjälle mieluisaa vaalitulosta, vaaliviranomaiset kertovat.

Oppositio on syyttänyt maan valtapuoluetta Georgialaista unelmaa laajasta vaalivilpistä viikonlopun vaaleissa.

Vaaliviranomaiset tarkistivat noin 14 prosenttia annetuista äänistä. Laskennan jäljiltä tulokset muuttuivat vain vähäisessä määrin.

-  Lopulliset tulokset muuttuivat vain vähän noin yhdeksässä prosentissa niistä äänestyspaikoista, jotka tarkistettiin, lautakunnan edustaja kertoi.

Georgian sisäministeriön mukaan kaksi ihmistä on pidätetty epäiltynä väärennettyjen äänestyslippujen lisäämisestä vaaliuurniin. Syyttäjälaitoksen mukaan rikostutkintoja vaaleihin liittyvistä epäselvyyksistä on aloitettu viitisenkymmentä.

VIRALLISTEN tulosten mukaan Georgialainen unelma -puolue sai liki 54 prosenttia äänistä, kun taas länsimielinen oppositiokoalitio sai 37,7 prosenttia. Georgialainen unelma on saamassa 91 paikkaa maan 150-paikkaisesta parlamentista.

Georgialaisen unelman paikkamäärä riittää hallituksen muodostamiseen, mutta se ei saanut parlamenttiin kahden kolmasosan määräenemmistöä, joka tarvittaisiin perustuslain muutoksiin.

Oppositiopuolueet ovat kieltäytyneet lähtemästä mukaan uuteen parlamenttiin. Ne vaativat uusia vaaleja, joita kansainvälisen yhteisön toimijat valvoisivat.

Kansainväliset vaalitarkkailijat, EU ja Yhdysvallat ovat vaatineet Georgiaa tutkimaan vaaleihin liittyvät syytökset.

GEORGIA sai joulukuussa EU:n ehdokasmaan aseman, mutta viime kesästä saakka EU-jäsenyysprosessi on ollut pysähdyksissä. Syynä on muun muassa niin sanottu agenttilaki, joka pakottaa ulkomaista rahoitusta saavia medioita ja järjestöjä rekisteröitymään ulkomaisten etujen ajajiksi.

Euroopan komissio varoitti keskiviikkona julkaistussa raportissaan, ettei se voi suositella jäsenyysneuvottelujen avaamista Georgian kanssa, jos maa ei luovu nykyisistä toimistaan, jotka vaarantavat tien kohti EU:n jäsenyyttä.

Uutista täydennetty klo 12.11

AVAINSANAT

Kiinassa vieraileva Stubb: Ukrainan rauha tuskin syntyy eurooppalaisin voimin

Rauhanratkaisu Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ei todennäköisesti tapahdu Euroopan valtion tai Yhdysvaltojen välittämänä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

Kiinassa viimeistä päivää vieraileva Stubb luennoi torstaina Fudanin eliittiyliopistolla Shanghaissa.

Euroopassa on järjestetty useita rauhankonferensseja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin rauhansuunnitelman pohjalta. Myös Suomi isännöi aiemmin lokakuussa verkkokokousta, jossa käsiteltiin rauhansuunnitelman eri yksityiskohtia.

Stubb kuitenkin myönsi, että Eurooppa on Venäjän hyökkäyssodan osalta valinnut selvästi puolensa.

-  Olemme suuria Ukrainan tukijoita. On hyvin vaikea välittää rauhaa konfliktissa, jossa olemme valinneet puolemme niin selvästi, Stubb sanoi.

Stubb mainitsi, että esimerkiksi Gazan sodan suhteen Suomen asento on erilainen. Suomi ei asemoidu sodan osapuolien puolelle, vaan rauhan puolelle.

PUHUESSAAN rauhanvälityksestä Stubb vastasi opiskelijan esittämään kysymykseen siitä, voiko Suomi yhä välittää rauhaa Nato-liittolaisena. Stubbin mukaan liittolaisuus voi vahvistaa Suomen asemaa.

Hän nosti esimerkiksi Norjan, joka on onnistuneesti välittänyt rauhaa maailmalla, vaikka on ollut Naton jäsenmaa sotilasliiton perustamisesta lähtien.

-  Jos meitä pyydetään tavalla tai toisella välittämään rauhaa jossakin päin maailmaa, sen me teemme, Stubb sanoi.

LUENNON POHJANA oli Stubbin mukaan osin hänen vuosia työstämä kirjansa, joka on editointivaiheessa. Presidentti odotti, että kirja julkaistaan vuoden sisällä.

Luennossa Stubb hahmotteli, millaisia muutoksia kansainväliseen järjestelmään tarvitaan, jotta “vaarallisesta siirtymävaiheen ajasta” selvitään ilman eskaloituvaa valtakamppailua.

Stubb puhui tutuksi tulleista globaalista lännestä, idästä ja etelästä, joiden välillä ratkaisuja tulevasta maailmanjärjestyksestä tehdään. Globaaliin itään Stubb niputti Kiinan ja Venäjän ja näiden tukijamaat, mutta korosti Kiinan olevan ryhmän kiistaton johtaja.

-  Älkää ajatelko, että asemoin Venäjän ja Kiinan samalle viivalle. Kiina on kärsivällinen, strategisesti ajatteleva ja monella tapaa rakentava voima, kun taas Venäjä on kärsimätön, taktinen ja usein tuhoista voima, Stubb sanoi.

Stubbin päätelmä oli, että lännen ja idän ollessa eripuraisia siitä, miltä kansainvälisen järjestyksen tulisi näyttää, on yli sadan valtion globaali etelä päättävässä asemassa siinä, mihin suuntaan maailma menee. Presidentti totesi, että Kiina on onnistuneesta kurkottanut globaalin etelän maihin esimerkiksi Vyö ja tie -hankkeensa ja kehitys- ja turvallisuusaloitteidensa kautta.

-  Globaali etelä ei halua tehdä jyrkkää päätöstä sen suhteen, tukeeko se länttä vai itää. Kiina on ymmärtänyt tämän länsimaita paremmin, kun katsotaan, miten Kiina on päässyt luomaan yhteyksiä globaalin etelän maiden kanssa, Stubb pohti.

 

Teksti: STT / Mika-Matti Taskinen