Kolumni

Jutta Urpilainen

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).

Jutta Urpilainen: Muuri ja omatunto – presidentinvaalipohdintaa

Ministeriaikanani sain ilon ja kunnian keskustella Saksan entisen liittokanslerin Helmut Schmidtin kanssa. Puhuimme tuntikausia kompromisseista, päätöksenteon ongelmista yleensä ja hallituspolitiikan johtamisesta erityisesti.

Vanha sosialidemokraatti totesi, ettei johtajan ikinä kannata toimia omaatuntoaan vastaan, vaikka kansanvalta toisinaan nostaakin paineita myös siihen suuntaan. Tätä neuvoa olen noudattanut.

Olen kovin otettu siitä luottamuksesta, että niin monet sosialidemokraatit mielellään näkisivät minut SDP:n presidenttiehdokkaana seuraavissa vaaleissa. Tästä johtuen on ollut aihetta pohtia syvällisemmin sekä Suomen tasavallan presidentin tehtävää että instituutiota itseään.

Presidentin rooli kansakuntaa kokoavana arvojohtajana sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana on tärkeä. Tuntemani presidentit Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö ovat erilaisista taustoistaan huolimatta onnistuneet tässä tärkeässä roolissa. Jokainen presidenttiehdokas tuo instituutiota koskevaan keskusteluun oman taustansa ja omat arvonsa.

Eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selontekokeskustelussa muuan kansanedustaja totesi, että suomettuminen oli hänen ikäluokkansa sukupolvikokemus, joka vaikuttaa tänäänkin. Niinpä neuvostoajan varjo häilyy edelleen ulkopoliittisessa keskustelussamme. Ei ole syytä vaeltaa menneisyyden varjomaailmoissa – ei hämärtää kuulumistamme länteen, muttei myöskään leimata järkevää vakauspolitiikkaa.

Helmut Schmidt totesi, ettei johtajan ikinä kannata toimia omaatuntoaan vastaan, vaikka kansanvalta toisinaan nostaakin paineita myös siihen suuntaan.

Tällaiset puheet saivat pohtimaan eri ikäpolvien kokemuksia. Ikäluokalleni sukupolvikokemus oli Berliinin muurin murtuminen, joka toi yhteen kaksi Saksaa – ja yhdisti samalla Euroopan. Myös Irakin sodat ja niihin liittyvät kansainvälisten sääntöjen ja järjestyksen merkitykset koskettivat aivan toisella tavalla.

Ensimmäisessä Irakin sodassa (1990–) kansainvälinen yhteisö vastasi YK:n valtuutuksella Kuwaitin valtaukseen. Muistan, kuinka keskustelimme koulukavereideni kanssa Persianlahden sodasta ja sotien torjumisesta valtioiden yhteistyöllä. Ylikansallisiin sääntöihin perustuva järjestys näytti voimansa.

Näiden tapahtumien muistijälkien innoittamana toimin opiskeluaikana aktiivisesti Suomen Nuorten ja Opiskelijoiden YK-liitossa ja myöhemmin kansanedustajana Suomen YK-liiton puheenjohtajana. Uskon kansainväliseen järjestykseen, jossa YK:lla on keskeinen rooli – niin suurvaltapolitiikan tasapainottajana kuin laajemman turvallisuusajattelun edistämisessä.

En olisi tuolloin arvannut, että YK:n peruskirjan arvoja oikeusvaltiosta, ihmisoikeuksista tai demokratiasta niin avoimesti kyseenalaistetaan kuin tänä päivänä tehdään. Yhteisesti sovittujen sääntöjen puolustaminen on aina pienen valtion etu.

Myös toisen Irakin sodan (2003–) opetus oli samankaltainen. Irakin sota, joka käytiin ilman YK:n valtuutusta, syrjäytti Saddam Husseinin hallinnon, muttei tuonut vakaata hallintoa tilalle. Luotiin tyhjiö ja kylvettiin tyytymättömyyden ituja, joiden tuloksia näemme nyt aseellisten ryhmien terrorisoimassa Lähi-idässä. Osin aiemmin tehtyjen virheiden vuoksi ratkomme jälleen yhtä Irakin kriisiä.

Epävarmuus, pelko ja toivottomuus nostavat päätään eri puolilla.

Suomen liityttyä EU:n jäseneksi olimme aviomieheni kanssa aikoinaan perustamassa Suomeen Eurooppanuorten yhdistystä. Ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian ympärille yhdistyvä Eurooppa on arvoyhteisö, johon olen kasvanut. Se on Suomelle tärkein talousyhteisö ja myös keskeisin turvallisuusyhteisö. Euroopan reunalla sijaitsevan Suomen paikka on selkeästi EU:n päätöksenteon ytimessä, ei millään ulommalla kehällä.

EU on kuitenkin isossa tienristeyksessä. Epävarmuus, pelko ja toivottomuus nostavat päätään eri puolilla. Miten jatkaa eteenpäin tilanteessa, jossa yksi suurista jäsenmaista on jättämässä unionin? Onko Brexit myös EU:n exit vai syntyykö kriisistä entistä tiiviimpi integraatio? Jälkimmäinen olisi Suomen ja muidenkin EU-maiden etu.

Helpoiksi vastauksiksi tarjotaan ahdasta kansallismielisyyttä ja oman talouden suojaamista. Niiden varaan ei tulevaisuutta voi rakentaa ainakaan Suomen kaltainen kansakunta, joka elää viennistä ja kansainvälisestä kanssakäymisestä.

EU:n on säntillisemmin kuin tähän asti myös noudatettava yhteisesti sovittuja päätöksiä.

Mikään yksittäinen jäsenmaa ei yksinään selviä maailmanlaajuisten haasteiden edessä. Jos EU:ta ei olisi, se pitäisi keksiä. Me tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä. EU:n tulee osoittaa, että sen kautta kyetään vahvistamaan sekä sisäistä että ulkoista turvallisuutta. Oman kokemukseni pohjalta uskon, että EU siihen pystyy.

Unionia koskevat odotuksemme ovat samat kuin omissa kansallisvaltioissamme: haluamme ennen kaikkea turvaa, oikeudenmukaisuutta ja vakautta. Niitä voi rakentaa tiiviimmällä turvallisuusyhteistyöllä, sosiaalisen lainsäädännön ja talouskurin kautta. EU:n on säntillisemmin kuin tähän asti myös noudatettava yhteisesti sovittuja päätöksiä. Vain siten se saa nykyistä vahvemman kansalaisten tuen ja hyväksynnän.

Arvopohjaisen ulkopolitiikan, eurooppalaisen integraation ja sääntöperustaisen kansainvälisen yhteistyön puolustamiseksi on todellakin tehtävää. Suomen tulee vastaisuudessakin olla reilu kumppani, tiivis osa Eurooppaa, suhtautua mutkattomasti naapureihinsa ja edistää intohimoisesti maailmanlaajuista oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä.

Nämä näköalat tekevät presidenttiehdokkuudesta hyvin kiinnostavan. Mutta.

En siis ole käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuonna 2018. Valinta oli vaikea.

Olimme viime viikonlopun perheen kanssa Berliinissä, jossa tapasin myös työtovereita ministeriajoiltani. Eräänä iltana syötin iltaruokaa lapsellemme. Taustalla kuului Ylen Varamummon tunnusmusiikin säveliä ja laulua.

Aukion toisella puolella Kanadan pääministeri Justin Trudeau saapui lähetystönsä iltavastaanotolle ennen siirtymistä Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Aukion keskellä kulkee tuo nyttemmin puretun Berliinin muurin linjaus.

Myös näiden kahden todellisuuden välissä tuntui mielessäni kulkevan muuri, jonka purkaminen ei ole ollut helppoa. Velvollisuudentuntoni lasikattojen murtajana sanoo, että myös naisilla kaikkien töiden ja kaikkien elämänurien tulee olla yhdistettävissä perhe-elämään.

Presidentinvaali tarkoittaa kuitenkin käytännössä vajaan vuoden kokonaisvaltaista kampanjaa, jota käydään joka puolella maata ja jota ei voi ulkoistaa kenellekään muulle. Kysehän on valtionpäämiehen tehtävään pyrkimisestä. Kyse on henkilövaalista, jonka voittajan tarkoitus on olla kansakunnan arvojohtaja ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaja.

Pohdinta on ollut monimutkainen prosessi, mutta ratkaisu kiteytyy yksinkertaiseen valintaan: kuuntelen omantuntoni ääntä. Olen tullut tulokseen, että tässä elämäntilanteessa jatkan työtäni aktiivisena parlamentaarisena vaikuttajana niissä tehtävissä, joita minulle suodaan. Vapaa-aikani vietän perheen – mieheni ja lapsemme – kanssa.

En siis ole käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuonna 2018. Valinta oli vaikea. Aika tekee valinnasta poikkeuksellisen tärkeän, mutta sama aika on tarjolla minulle ja perheelleni vain kerran. Uskon, että puolueemme nimeää presidentinvaaleihin erinomaisen ehdokkaan. Ja tiedän, että sopivia ehdokkaita on useita. Aion omalta osaltani tehdä työtä SDP:n vaalimenestyksen eteen, ja olen tämän myös puolueen puheenjohtajalle kertonut.

Jutta Urpilainen

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).

Kolumni

Haalea sota muuttui kuumaksi – ammattiyhdistysliikkeen heikentäminen nakertaa yhteiskunnan vakautta

Työ ja omistajuus ovat ristiriidassa. Työnantajat ja työntekijät ovat sodassa keskenään.

Suomessa tähän saakka tällainen vastakkainasettelun kylmä sota on pahimmillaan ollut enintään haaleaa. Siis vielä ennen nykyisen hallituksen työmarkkinauudistuksia.

Ammattiyhdistysliike on varoitellut vastapuolta selkävoiton hakemisesta. Sellainen tulee mieleen kun seuraa työnantajien ja osin hallituksenkin toimia. Nyt on hyvä höyry päällä eikä taka-askelia oteta. Vihdoin voidaan riisua ay-liike vallasta, kun aiemmin on pitänyt sopia.

LIIKAA höyryä ja vähemmän ajatusta oli esimerkiksi alkukeväällä Akavan nopeasti käynnistyneessä ja yhtä nopeasti läsähtäneessä puheenjohtajakamppailussa. Kokoomuksen puoluetoimisto ei katsonut hyvällä, kun Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren teki työtä minkä takia jäsenistö oli hänet valinnut puheenjohtajaksi eli puolusti jäsenistön etuja heikennyksiä vastaan.

Kokoomuksessa kävi kunnian päälle, että jäsenistöltään suurelta osin kokoomuslainen liitto vastusti osaa kokoomusvetoisen hallituksen toimista. Vastaehdokasnimeksi tarjoiltiin puoluesihteeri Kristiina Kokkoa. Akavan liitot saati jäsenkunta ei laajemmin innostunut tällaisesta puoluetoimistovetoisesta jäsendemokra­tiasta.

Suomen poliittisella oikeistolla on entistä poliittisempi oikeistolainen identiteetti ja rooli.

TYÖNANTAJAT ja porvaripuolueet ovat vuosikymmenien ajan kilvan syyttäneet ammattiyhdistysliikettä poliittiseksi toimijaksi, vasemmiston Hakaniemen jatkeeksi. Syytteissä on jossain määrin perää, ja oli etenkin menneinä vuosikymmeninä.

Samanlainen kytkös on ollut elinkeinoelämän ja porvaripuolueiden välillä. Vain vähän enemmän piilossa.

Orpon hallituksen aikana naamiot ovat pudonneet. Kytköstä ei enää edes peitellä. Hallitusohjelmalinjauksien yhdenmukaisuus kielletään vain vähän myhäillen. Työnantajat ja elinkeinoelämä laajemminkin on ottanut aikaisempaa poliittisemman roolin. Samalla Suomen poliittisella oikeistolla on entistä poliittisempi oikeistolainen identiteetti ja rooli.

AMMATTIYHDISTYSLIIKKEEN yhteiskunnallinen rooli on merkittävä. Sitä ei vastapuolikaan kiellä. Siksi onkin huolestuttavaa, jos nykytilanteessa hallituksen toimien takia yksi tällainen yhteiskunnallinen tasapainottava vastavoima heikkenee liikaa.

Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi niin sanotun uuden oikeiston ja ammattiyhdistysliikkeen välit muodostuvat. Tilanne vaikuttaa edelleen räjähdysherkältä.

Ammattiyhdistysliike kokee nyt, että vastapuoli ei kuuntele sitä eikä se tiedä kenen kanssa neuvotella. Pelkona on, että tähän saakka kansainvälisestikin vertailtuna Suomen ammattiyhdistysliikkeen varsin sovinnollinen ja vähemmän poliittinen suhtautuminen sopimiseen, työnantajiin ja hallitukseen kärjistyy. Tämä olisi myrkkyä sopimiselle ja yhteiskunnan vakaalle kehittämiselle.

Vappumarssi Helsingissä vuonna 2017.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Janne Riiheläinen: Ystäväni Veikko oli oikeassa Venäjä-realismissaan, minä väärässä

Ystäväni Veikko tiesi jo kylmän sodan aikana, miten Suomen kannattaa aina pitää silmällä Venäjää, varmuuden vuoksi. Hän ei ollut realismissaan väärässä, vaikka luulimme niin.

Minut tavoitti tällä viikolla suruviesti erään tuttavani ennenaikaisesta poismenosta. Veikko oli persoonallisuus, periaatteiden ja luonnontieteiden mies.

Periaatteisiin kuului myös maanpuolustus, sen henki ja käytäntö. Tykistön mies henkeen ja vereen.

Me olimme sukupolvea, joka syntyi sodanjälkeiseen maailmaan, kasvoi suomettuneessa Suomessa ja seurasi vähän hämmentyneesti hymyillen Neuvostoliiton romahdusta. Sen jälkeen eurooppalainen Suomi kasvoi monin tavoin ulos kylmän sodan eksistentialistisesta harmaudesta.

Pitkään kaikki näyttikin hyvältä. Krimin valtaus 2014 muutti minun ja monen muun silmissä tilanteen perusteellisesti.

VIRALLISEN Suomen linjaukset eivät silti juurikaan muuttuneet, vaikka puheet ehkä kävivätkin huolestuneemmiksi. Kokoomuksen johtama hallitus ajoi presidentin tuella loppuvuodesta 2014 läpi Fennovoiman ydinvoimalahankkeen.

Seuraavana keväänä aloittanut Juha Sipilän (kesk.) hallitus jatkoi välillä jopa lapsellisen luottavaisella linjalla Venäjään.

Tilanne kuitenkin pysäytti meillä ja erityisesti muualla jo tapahtuneen muutoksen, jossa maanpuolustusta nimenomaan alueellisena puolustuksena ajettiin alas.

Vuonna 2013 politiikassa käytiin vielä voimakasta kampanjaa yleisen asevelvollisuuden lopettamiseksi, mutta tämä yritys kuihtui pian Krimin vihreiden miesten ilmestymiseen.

Julkisesti Suomen puolustusvoimat on vuosikymmenten ajan aina ollut tehtäviensä tasalla ja ajan vaatimukset täyttävä. Se, mikä tilanne on ollut oikeasti milloinkin, on eri asia. Mutta yritystä täyttää oma tehtävä ei ole puuttunut.

VEIKKO MUISTELI joskus kylmän sodan aikoja, kun muodollisesti varsin epämääräisillä reserviläistoiminnoilla ylläpidettiin ja kehitettiin Suomen puolustuskykyä. Asioita tehtiin piilossa niin Neuvostoliitolta kuin poliitikoiltakin. Niiden toimien historia on vielä kirjaamatta julkisesti.

Helsingin avainreserviläisten puolisalainen yhdistys Hermannit ja muut vastaavat organisaatiot ansaitsevat tunnustuksensa.

Itse marssin 1980-luvulla rauhanmarssilla. Kommunismin romahdettua minäkin uskoin Venäjän pikkuhiljaa kehittyvän ehkä vähän nilkuttavaksi, mutta kuitenkin naapureilleen riittävän turvalliseksi demokratiaksi.

Helsingin avainreserviläisten puolisalainen yhdistys Hermannit ja muut vastaavat organisaatiot ansaitsevat tunnustuksensa.

Veikko ja minä näimme aikoinaan monet asiat hyvin eri tavalla. Mutta se, mikä yhdisti meitä vahvasti jo vuosia sitten, oli näkemys Venäjän tilanteen vakavuudesta Suomelle.

Jos ennen puoluekanta tai vastaava kertoi hyvin paljon siitä, miten ihminen suhtautui Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, vuodesta 2014 alkaen Venäjä-tilannekuvasta tuli merkittävin tekijä ihmisten turvallisuuspoliittisten näkemysten taustalle.

Itse halusin aiemmin uskoa parempaan maailmaan, jossa täysimittainen sota oli mahdottomuus. Kylmän sodan aikana ja ennen kaikkea sen jälkeisenä rauhan ja kasvun aikana moni, minä mukaan lukien, ajatteli Veikon olevan väärässä.

Hän oli kuitenkin oikeassa.

AJATTELEN silti, että kumpikin olimme tavallaan oikeassa. Minä yritin ja uskoin rauhan ja demokratian voittokulkuun. Veikko varautui vuosikymmeniä siihen, ettei niin käykään. Minä edustin yritystä ja uskoa parempaan maailmaan ja Veikko varautumista siihen, ettei maailma oikeastaan muutu.

En tiedä, olisiko maailmalla ollut mahdollisuus siirtyä johonkin pysyvästi vähemmän sotaisaan aikakauteen, kun kaksinapainen maailma kommunismin kaaduttua romahti. Mutta minusta sitä kannatti yrittää.

Tämä ajatus on minusta äärimmäisen tärkeä tälläkin hetkellä. Liiallinen yksimielisyys ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tekee meistä heikomman ja kykenemättömämmän pärjäämään tulevaisuudessa.

Siksi meidän on demokraattisessa maassa hyvä vaalia avointa ja moniarvoista keskustelua siitä, miten pärjäämme erilaisten kehityskulkujen kanssa.

Hyvää matkaa, Veikko. Kiitämme ja täytämme aukon rivissä.

Janne Riiheläinen 2023

Kolumni

Tarja Filatov: Hallitus leikkaa työn edellytykset – moni tippuu toimeentulotuen kannustinloukkuun

Sanotaan, että huhtikuu on kuukausista julmin. Monelle se on, koska huhtikuun alussa astui voimaan osa hallituksen leikkauksista. Hallituksen lisäleikkaukset tehtiin huhtikuun kehysriihessä.

Toimillaan hallitus pyrkii nostamaan työllisyyttä ja tasapainottamaan taloutta. Leikkauksien on tarkoitus kannustaa työttömiä työhön. Tavoite on kannatettava, mutta liian isot leikkaukset lannistavat.

Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten voimavarat kuluvat arjesta selviytymiseen. Ahdistus ja köyhyys kasvavat. Erityisesti lapsiperheköyhyyttä tulisi välttää, koska se jättää lapsen reppuun elinikäisen taakan.

Vanhempien pitkäaikainen toimeentulotukiriippuvuus näkyy lasten koulumenestyksessä. Se näkyy muun muassa psyykenlääkkeiden käytössä, lastensuojelutarpeessa ja monissa muissa asioissa, joita pyrimme ehkäisemään.

Pienituloiset lapsiperheet ovat kovilla. Työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen iskee noin 100 000 vanhempaan. Työtön vanhempi on saanut kahdesta lapsesta 184 euroa kuukaudessa. Korvaus poistuu kokonaan.

Harva työtön on omasta halustaan työttömänä. Työttömäksi joudutaan, ei työttömyyteen päästä.

TYÖTTÖMYYS on osattomuutta. Harva työtön on omasta halustaan työttömänä. Työttömäksi joudutaan, ei työttömyyteen päästä.

Iso osa ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla olleista on töissä. He ovat voineet ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysturva on alentunut. Nyt tämä suojaosa poistuu noin 74 000 työssäkäyvältä ihmiseltä.

Tulot lähes puolittuvat osa-aikatyöntekijältä, joka on ansainnut noin 1 000 euroa kuukaudessa.

ASUMINEN on kallista alueilla, joilla työtä on parhaiten tarjolla. Lapsiperheiden asumista on tuettu, koska on haluttu, että vanhempien pienillä tuloilla lapset voivat asua säällisesti.

Asumistuen leikkaukset koskettavat noin 400 000 perhettä. Asumistuessa nousee omavastuu ja laskee korvausprosentti. Keskimäärin asumistuki alenee noin 133 euroa kuukaudessa.

Hallitukset toimet pyrkivät siihen, että ne kannustaisivat ihmisiä ottamaan vastaan pienipalkkaista työtä. Mutta ei työtä saa kuin kaupan hyllyltä. Monen ihmisen on vaikea työllistyä, koska vaikkapa terveys asettaa rajoitteita, koulutus ei kohtaa työpaikkojen kanssa tai pienet lapset eivät mahdollista kokoaikatyötä.

EI työllistyminen ole vain taloudellisen kannustamisen asia. Kyse on muustakin. Ja vaikka olisi, isot leikkaukset vievät noin 100 000 ihmistä toimeentulotuen asiakkaiksi.

Toimeentulotuki on tunnetusti pahin kannustinloukku. Lamaannuttava tuen muoto, koska pienetkin tulot leikataan pois. Työtuloja voi olla 150 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen leikkuri iskee.

Oletettavaa on, että taloudelliset kannusteet tehdä keikkatöitä ja osa-aikatöitä heikkenevät, kun toimeentulotukiriippuvuus kasvaa.

Toimeentulotuella olevien ihmisten taloudellinen varautuminen on lähes mahdoton. Säästöjä ei saa olla, jopa läheisten rahalahjoitukset vaikkapa syntymäpäivinä lasketaan yhteen. Jos ne ovat yli 50 euroa, lahjaraha leikataan pois toimeentulotuesta.

Toimeentulotuki ohjaa kädestä suuhun elämiseen eikä viisaaseen varautuvaan taloudenhoitoon.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.)

Poverty and wealth

A fet and a skinny Pigy Bank

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Me emme unohda – Orpon hallituksen leikkaukset ovat tietoinen päätös tuhota kokonaisen sukupolven tulevaisuus

Syksy oli pimeä, tai sitten täynnä kirkkaita päiviä. Olen kadottanut muistikuvan, sillä silloin lapsuuteni loppui. Oli vuosi 1991, oli lama, ja minun perheessäni se tarkoitti molempien vanhempien työttömyyttä, perheen hajoamista, lopulta kodin menetystä.

Siitä kaikesta on kulunut yli kolme vuosikymmentä, mutta muisto elää tiukassa. Kuinka talvivaatteisiin, koulureppuihin tai harrastuksiin ei ollut enää rahaa. Kuinka kolmen kasvavan teinin perheessä ruoka loppui toisinaan kesken. Kuinka välillä rahat eivät riittäneet myöskään puhelin- tai sähkölaskuun.

Kuinka elämän täytti häpeä, jota aiheut­­ti lapsenkin lävistänyt epäonnistumisen tunne.

Vaikka minun kävi lopulta hyvin, lapsuusajan köyhyyden jättämä jälki ei katoa koskaan. Sama pätee erityisen vahvasti niihin, joille kävi huonommin.

Heidän kohtalonsa olisi pitänyt estää yhteiskuntaamme tekemästä samaa virhettä enää koskaan.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2011 toteuttama poikkeuksellisen laaja tutkimus piirtää karua kuvaa laman lapsista. Vuonna 1987 syntyneistä joka viidennellä on mielenterveysongelmia. Joka kolmannella pojalla on jonkinlainen merkintä rikos-, sakko- tai tuomioistuinrekisterissä. Tyttöjen osalta vanhempien köyhyys lisäsi esimerkiksi riskiä saada sukupuolitauti tai joutua tekemään abortti. Koko 60 000 yksilön ikäluokasta joka kuudes, siis 10 000 nuorta, ei saanut suoritettua peruskoulun jälkeistä tutkintoa 21 ikävuoteen mennessä.

Aineellinen köyhyys periytyy myös varsin konkreettisesti. Yli viisi vuotta toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista jopa 70 prosenttia elää itsekin toimeentulotuella. Mitä pidempään vanhemmat elävät toimeentulotuen varassa, sitä enemmän heidän lapsensa syövät psyykenlääkkeitä, joutuvat huostaan otetuiksi ja tarvitsevat mielenterveyspalveluja.

Köyhyys näkyy jopa lasten syntymäpainossa. Köyhän perheen vauva painaa tilastollisesti 200 grammaa keskimääräistä vähemmän.

SUOMESSA rakastetaan toistella, kuinka meillä mahdollisuuksien tasa-arvo on pidemmällä kuin juuri missään muualla. Köyhien perheiden lasten osalta mantra ei tosin pidä paikkaansa.

Eriarvoisuus lisää ylisukupolvista köyhyyttä, joka puolestaan vähentää sosiaalista liikkuvuutta. Kaikkein haitallisinta köyhyys on kahden ensimmäisen ikävuoden aika­­na. Silloin aivojen kehitys on kriittisessä vaiheessa ja perusta ihmisen kehittymiselle syntyy.

TÄTÄ tekstiä kirjoittaessani hallituksen historiallisen rajut leikkaukset ovat juuri astuneet voimaan. Ne kohdistuvat erityisesti jo valmiiksi heikossa ja hauraassa asemassa oleviin. Vaikka valtakunnassamme asuu kaikki maailman tieto leikkausten tulevista seurauksista, Petteri Orpon hallitus ei epäröi toistaa 1990-luvun laman virheitä.

Yksi asia on kuitenkin tänä päivänä toisin. Tällä kertaa päättäjät eivät voi väittää, etteikö olisi ollut tiedossa, mitä leikkauksista seuraa.

Tiesitte kyllä, mutta ette välittäneet.

Me laman lapset tulemme varmistamaan, että ette pääse unohtamaan sitä koskaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Kaikki muuttuu politiikassakin – ja siitä muutoksesta tulee kirjoittaa, sanoo Demokraatin kolumnistina aloittava kirjailija Markus Leikola

Politiikasta kirjoittaminen on aina poliittinen teko – sen tähden, että kirjoittaminen ei tapahdu tyhjiössä vaan yhteiskunnassa.

Moni pöyristyi ennen pääsiäistä, kun oli käynyt ilmi, että Aamulehden eläkkeellä oleva toimittaja Matti Kuusela oli muistelmissaan paljastanut sepittäneensä osan lehtijuttujensa sisällöstä. Kuuselaa jonkun verran tuntevana arvelen, että kun hän itse käräytti itsensä, sekään teko ei ollut sattuma tai vahinko.

On tietenkin selvää, että lukijalla pitää olla oikeus tietää, mikä lehteen tai jopa internetiin präntätty on mielikuvitusta ja mikä faktaa, mutta yhtä tärkeää on ymmärtää, että suurin osa kaikesta tekstistä saa merkityksensä vasta asiayhteytensä perusteella.

Esimerkiksi Kuuselan vuoden 2006 reportaasi Uzbekistanissa liikenneympyrässä ohi ajavien autoilijoiden elämästä pitää sisällään sen, että autoilijoita ei ole pysäytetty – eikä edes väitetty haastatellun. Jotkut ovat ymmärtäneet ensi lukemalta, että on mahdotonta, että nämä tarinat olisivat perustuneet tiedonhankintaan, jotkut jättäneet koko asian miettimättä ja kolmannet närkästyneet varmuuden vuoksi muidenkin puolesta.

Asiat eivät siis olleet joko-tai vaan vaiheessa.

MONISSA yhteiskunnallisissa ilmiöissä asiat tapahtuvat samalla, kun niistä kirjoitetaan, ja se tekee äärimmäisen vaikeaksi sanoa niistä mitään, mikä joko ehdottoman varmasti pitää paikkansa tai ei pidä.

Tällainen kirjoittaminen on vähän kuin Suomi-Ruotsi-jääkiekkomaaottelun lopputuloksen kertominen tilanteessa, jossa Suomi johtaa kahdella maalilla, peliaikaa on jäljellä neljä minuuttia ja Suomelta joutuu kaksi pelaajaa yhtä aikaa jäähylle.

Sillä erotuksella, että tekstin tullessa julki se vaikuttaa myös sen lukijoiden toimintaan.

Vanhempi polvi muistaa hyvin niin sanotun punapääoman kaatumisen tapahtumakulut. Hyvä ystäväni toimi Ekan säästökassan johtajana, kun kassa oli 1993 suljettu talletuspaon estämiseksi.

Työskentelin silloin isossa tiedotusvälineessä hänen selittäessään, että jos julkisuuteen kerrotaan, että kassa menee konkurssiin, se myös menee, koska tällainen tieto vahvistaa ihmisten käyttäytymistä, mutta jos näin ei kerrota, konkurssia ei välttämättä tapahdu.

Asiat eivät siis olleet joko-tai vaan vaiheessa. Viheliäistä. Ja kuitenkaan journalistit eivät voi jättää kertomatta asioista vain siksi, että maailma ei sillä hetkellä ole valmis.

Vaisto sanoi: lopun alku on ilmassa, vaikkei kukaan muu ole vielä niin kirjoittanut.

Tuoreempi esimerkki tuli vastaan tehdessäni helmikuussa Anna-Maja Henrikssonin haastattelua RKP:n tilanteesta. Olin käynyt useita taustakeskusteluja henkilöiden kanssa, jotka tunsivat laajasti puolue-eliittiä ja sen ajattelua.

Henriksson oli siinä vaiheessa vasta lähdössä eurovaaliehdokkaaksi eikä ollut ottanut kantaa, jatkaako hän puoluejohtajana.

Haastattelussa minulle tuli vahva käsitys, että hän haluaisi jatkaa, mutta kirjoitin, että jatkaminen voi olla vaikeata, koska puolueessa on myös tyytymättömyyttä häneen – ja eurovaalit muuttaa tuota kuplivaa pohjavirettä konkreettiseksi tilanteeksi: jos hän tulee valituksi, puoluetta on vaikea johtaa Strasbourgista, jos taas ei tule, valitsematta jääneeltä putoaa kannatusta myös puolueen sisällä.

Haastattelun tarkistusvaiheessa Henriksson kirjoitti minulle pitkään siitä, kuinka on pyrkinyt kuuntelemaan kaikkia puoluehallituksessa. En epäile hänen vilpittömyyttään. Enkä myöskään sitä, että kokemus ei ole ollut kaikkien jakama.

Sellainen maailma on: se näyttäytyy kaikille hieman erilaisena, ja lisäksi se on koko ajan liikkeessä. Kirjoita tässä nyt sitten jotakin, joka pitää varmasti paikkansa.

Aprikoin pitkään, mitä tehdä. Vaisto sanoi: lopun alku on ilmassa, vaikkei kukaan muu ole vielä niin kirjoittanut.

KUN Henriksson sitten ilmoitti, ettei ole käytettävissä jatkokaudelle puheenjohtajana, en tuntenut voitonriemua siitä, että olin ensimmäisenä kirjallisesti epäillyt näin käyvän vaan ajattelin: tällaista tämä on. Ei voi jättää kirjoittamatta spekulaatiota vain siksi, että se voi toteutua ja jo siitä kirjoittaminen vaikuttaa sen toteutumistodennäköisyyteen.

Minulla ei ole tarvetta pyrkiä vaikuttamaan RKP:n tilanteeseen, mutta ei myöskään tarvetta kieltää omaa vastuutani siitä, että jokainen merkki jättää jäljen todellisuuteen.

Kolumnistilla luonnollisesti on koko joukko asioita, joita haluaa edistää ja toinen mokoma, joita toivoisi voivan jarruttaa tai peräti estää. Oma tapani on lausua asioista jotakin vain, jos olen myös penkonut dataa näkemysten tueksi – hyvin tietoisena siitä, että dataakin voi käyttää monella tavoin.

Harva nyky-Suomessa ajattelee kuin Myy.

Politiikan ja talouden kiehtovuus on minulle juuri siinä, että asiat eivät ole valmiita. Prosessiin kuuluu, että kaikki on koko ajan liikkeessä, kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä draamalla ole yhtä käsikirjoittajaa tai ohjaajaa, saati että osapuolet saisivat aina edes itse valita, mitä rooleja he joutuvat esittämään.

On asioita – tai paremminkin vaiheita – jotka tapahtuvat kabineteissa ja ajatuspajoissa, luottamuksen ilmapiirissä, mutta ei ole asioita, jotka eivät lopulta olisi esillä ja vaikuttaisi julkisen elämän piirissä oikeisiin, eläviin ihmisiin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa päätösten ja linjausten valmistelu on, sen epävarmempaa niiden lopullinen sisältö ja vaikutukset ovat. Ja sitä enemmän niihin pyritään tietenkin vaikuttamaan.

Liian iso osa politiikan journalismista esittää päätöksenteon staattisena, kiveen hakattuna, kuin pysäytyskuvina.

Politiikka on aina mahdollisen taidetta, varsinkin keskeneräinen politiikka (jopa juoksuhautoihin juuttuneelta vaikuttava työmarkkinapolitiikka tai Ukrainan sota). Ja se, mikä on mahdollista, mikä mahdotonta, ei ole sekään pysyvää.

Kaikki muuttuu. Siitä aion kirjoittaa.

KAIKKI on hyvin epävarmaa, ja se juuri tekee minut onnelliseksi”, sanoi Pikku Myy.

Harva nyky-Suomessa ajattelee kuin Myy. Epävarmuuden sietäminen on varmasti yksi aikamme ihmisen vaikeimpia tehtäviä – ja samalla kuitenkin haluamme aina vain lisää valinnanvaraa ja uusia kulutusvaihtoehtoja, jolloin tosiasiassa itse lisäämme epävarmuutta.

Juuri siksi, silloinkin kun kaikki on epävarmaa, muutoksesta pitää kirjoittaa, asiayhteyksiä unohtamatta.

Markus Leikola Demokraatin kolumnisti 25.4.2024 lehdestä alkaen