Ralf Gothóni Demokraatin videohaastattelussa: ”Se on äärettömän tärkeä kysymys”

Kuva: Ella Kaverma

Pianisti, kapellimestari ja kamarimuusikko Ralf Gothóni kertoo Demokraatin videohaastattelussa, millaista suomalaislasten- ja nuorten kulttuurinen hyvinvointi voisi parhaimmillaan olla.

– Se on äärettömän tärkeä kysymys. Jokaisella lapsella riippumatta siitä, mistä maailmankolkasta tulee, on syntymästä lähtien halu oppia asioita. Siihen oppimiseen ei kuulu pelkästään ympäristön tarjoama oppiminen, vaan alitajuisten tuntemusten oppiminen, jotka ovat tavallaan haasteellisia. Jokaisella lapsella on kiinnostuksen kohteita, ja ne kiinnostuksen kohteet saattavat olla hyvin laajalta alueelta. Ne ovat useimmiten sellaisia, joita vanhemmat ihmiset eivät huomaa, ja lapsi ei
osaa välttämättä ilmaista niitä ollenkaan, Gothóni selvittää.

– Se olisi kulttuuridemokratiaa, että jokainen saa omien taipumustensa, toiveittensa ja tarpeittensa mukaan eikä suinkaan niin, että jokainen lapsi pistetään samaan muottiin ja opetetaan samankaltaisia asioita riippumatta siitä, millainen ihminen on, hän lisää.

Ralf Gothónin laaja haastattelu Demokraatin viikkolehdessä 24. elokuuta.

AVAINSANAT

Kristillisdemokraatit valitsi Mika Poutalan seuraavaksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä valitsivat Mika Poutalan seuraavaksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi kokouksessaan Helsingissä.

Tällä hetkellä tehtävässä on RKP:n Sandra Bergqvist. Hallitus sopi aloittaessaan, että salkku siirtyy RKP:ltä kristillisdemokraateille hallituskauden puolivälissä.

Poutala on entinen pikaluistelija.

Poutala liikuttui kertoessaan puoluevaltuustolle harrastamisesta saamastaan tuesta vaikeassa elämäntilanteessa.

-  Itsellenikin isäni kuoleman jälkeen oli lapsena korvaamatonta, että löysin merkityksellisen harrastuksen ja sen mukanaan tuoman yhteisön, kun elämäntilanne oli muuten hankala, sanoi Poutala puheessaan.

Poutalan isä kuoli, kun hän oli seitsemänvuotias. Poutalan mukaan terapiassa ja erilaisissa paikoissa yritettiin auttaa häntä, mutta se ei tuntunut auttavan.

Poutalan äiti keksi, että urheiluharrastus voisi auttaa. Poutala ja hänen isoveljensä aloittivat pikaluistelun.

-  Jotenkin siellä jäällä kaikki muu unohtui, ja sain sieltä hyviä kavereita. Minulla oli todella fiksu, pedagoginen valmentaja, joka osasi auttaa, kertoo Poutala STT:lle.

Harrastuksesta muodostui alakouluikäiselle Poutalalle todella tärkeä asia.

TULEVASSA ministerinpestissään Poutala haluaa edistää lasten ja nuorten harrastamista.

Hän aikoo järjestää yhteisiä liikuntahetkiä eri ikäisten kanssa.

-  Pyydän senioreita päiväkävelylle keskustelemaan nimenomaan heidän haasteistaan liikkumisessa. Sitten mennään perheiden kanssa pulkkamäkeen, kertoo Poutala.

Hän haluaa kuulla ihmisiltä itseltään, mitkä ovat haasteet liikkumisen suhteen.

-  Haluan nimenomaan, että sitä tehtäisiin yhdessä, ei siten, että suljettujen ovien takana keksitään maailman parhaat tavat saada ihmisiä liikkumaan.

Poutala on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

Pikaluistelu-urallaan Poutala saavutti muun muassa EM-hopeaa 500 metrillä ja joukkuesprintissä vuonna 2018. Samana vuonna hän teki olympialaisissa parhaan sijoituksensa ja tuli 500 metrillä neljänneksi. MM-kisoista hänellä on neljä neljättä sijaa.

SUOMEN olympiakomitea valitsee tänään kokouksessaan uuden puheenjohtajan. Poutala toivoo, että voi ministerinpestissään parantaa luottamusta Olympiakomitean ja ministeriön välillä.

-  Ylipäänsä haluan rakentaa sekä Olympiakomitean, että ministeriön että kaikkien urheilujärjestöjen ja nuorisojärjestöjen parempaa yhdessä tekemistä.

Väistyvä puheenjohtaja Jan Vapaavuori kritisoi tänään puheessaan kovasanaisesti opetus- ja kulttuuriministeriötä (OKM). Vapaavuoren mukaan Olympiakomitean yhteistyö OKM:n kanssa sujui hyvin edellisen hallituksen aikana, mutta nykyhallituksen aikana on ollut vaikeaa.

Poutala haluaa palauttaa luottamusta Olympiakomitean ja OKM:n välille.

-  Ihan puhtaasti luottamuksen palauttaminen näidenkin organisaatioiden väliin olisi todella tärkeää.

Poutala on toiminut urheilijajäsenenä Olympiakomitean hallituksessa.

Uutista täydennetty klo 12.12 ja klo 12.57.

Ben Zyskowicz, mikä meno? ”On väärä mielikuva, että olisin yhden terassin mies”

Kuva: Pekko Korvuo

Pitkänlinjan kokoomuskansanedustaja, veijarimaisista viiksistään tunnettu Ben Zyskowicz saapui Hakaniemeen kampaamaan kuontaloaan eduskunnan viettäessä vapaapäivää.

Benkku antoi Demokraatin ”mikä meno” -haastattelussa keskustan virtuoosimaiselle Mauri Pekkariselle jo toisen kiinnityksen ”rakkain poliittinen vastustaja” –osiossa. Lisäksi Zysse valotti, kenen kanssaan hänen mielensä lepää.

Demokraatti selvittää Mikä meno? -videohaastatteluilla kentän kuulumisia. Tarkoituksena on raottaa rennolla ja humoristisella otteella kansanedustajien työnaamiota ja löytää vaikuttajien sisäinen velmuilija.

Zyskowiczia haastatteli Topi Juga ja kuvaajana sekä editoijana toimi Pekko Korvuo.

Mikä meno, ex-opetusministeri Gustafsson? – ”Äänestäkää edes säälistä”

Kuva: Pekko Korvuo

Entinen opetusministeri, kansanedustaja Jukka Gustafsson saapui eräänä syksyisenä aamuna Demokraatin toimitukseen selvittämään kameran eteen, mikä on päivän meno.

Haastattelussa selvisi muun muassa kenen kanssa Gustafssonilla on niin sanottu ”työmatkaromanssi” sekä kuka Tampere olisi, jos se olisi nainen.

Demokraatti selvittää Mikä meno? -videohaastatteluilla kentän kuulumisia. Tarkoituksena on raottaa rennolla ja humoristisella otteella kansanedustajien työnaamiota ja löytää vaikuttajien sisäinen velmuilija.

Gustafssonia haastattelee Topi Juga ja kuvaajana toimii Pekko Korvuo.

Alkoholitaisto alkaa tänään istuntosalissa – Katso video: Sd-kansanedustaja kertoo miten edetään

Alkoholilain uudistuksen käsittely alkaa tänään eduskunnassa käytävällä lähetekeskustelulla.

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anneli Kiljunen (sd.) käy läpi Demokraatille, mitä poikkeukselliselle uudistukselle tapahtuu eduskuntakäsittelyn aikana.

Neljättä kauttaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvan Kiljusen mukaan tavoitteena on, että lakiesitys saataisiin hyväksyttyä eduskunnassa ennen joulua. Lain on tarkoitus astua voimaan jo ensi vuoden alussa.

Helsinkiläisiä ihastuttava ja vihastuttava Ympyrätalo – mikä on meno kaarevien seinien katveessa?

Kuva: Tytti Kauhala

Demokraatti-lehden toimitus vietti viime viikolla Ympyrätalopäivää. Myös D-crew jalkautui arkkitehtuuriltaan helsinkiläisten mielipiteitä jakavan rakennuksen käytäville sekä lähiympäristöön selvittämään, mikä meno kaarevien seinien katveessa vallitsee.

D-crew päätyi muun muassa hikoilemaan Ympyrätalossa majailevan tilitoimiston taukojumppaan, todistamaan ohikulkijoiden rakkaudentunnustuksia rakennuksen graafisesta kauneudesta sekä uppoutumaan siltasaarelaisten muisteloihin ajasta ennen monitoimitaloa.

Hakaniemen maamerkkinä ja kohtauspaikkana tunnettu Ympyrä herätti kaupunkilaisissa niin iloa, haikeutta kuin vihastusta. Vain yksi asia selvisi varmaksi: kaikilla on oma käsityksensä Ympyrästä.

AVAINSANAT