Beverly Hills 90210 -tähti Luke Perry kuoli 52-vuotiaana – ”Perhe on kiitollinen rukouksista ja tuesta”

Kuva: Lehtikuva

Amerikkalaisnäyttelijä Luke Perry on kuollut, hänen edustajansa kertoo. Perry kuoli maanantaina 52-vuotiaana. Hänet muistetaan erityisesti 1990-luvun television hittisarjasta Beverly Hills 90210. Perry näytteli sarjassa Dylan McKayta.

Näyttelijä oli viety viime viikolla sairaalaan Kaliforniassa. Hän kärsi laajasta aivoverenkiertohäiriöstä. Perry oli ollut Los Angelesissa filmaamassa Riverdale-nimistä televisiosarjaa.

Näyttelijän kerrotaan kuolleen sairaalassa läheistensä ympäröimänä. Paikalla olivat muun muassa hänen kaksi lastaan, kihlattunsa, ex-vaimonsa, sisaruksensa sekä vanhempansa.

– Perhe on kiitollinen rukouksista ja tuesta, jota Lukelle on satanut ympäri maailmaa, ja toivoo nyt yksityisyyttä suuren surun keskellä, näyttelijän edustaja Arnold Robinson sanoi AFP:lle.

Tuotantoyhtiö Fox ilmoitti viime keskiviikkona, että se on tekemässä Beverly Hills 90210:sta uutta versiota. Aiemmista näyttelijöistä ainakin Jason Priestley, Jennie Garth ja Tori Spelling kuuluvat näyttelijäkaartiin, mutta Perryn mukanaolosta ei ollut saatu vahvistusta.

AVAINSANAT

Elokuva-arvio: Kimara David Lynchin verkkosivuilleen tekemiä lyhytelokuvia kertoo taiteilijasta vapautuneimmillaan

David Lynch.

Dynamic:01 on kokoelma David Lynchin 2000-luvun alun lyhytelokuvia, jotka kylvivät siemeniä hänen viimeisille suurille töilleen.

Vuotta 1977 voi pitää kahden hallitsevan elokuvasurrealistin käänteentekevänä silmäinvaihtona. Ensi-iltansa saivat Luis Buñuelin viimeiseksi jäänyt elokuva Tämä intohimon hämärä kohde ja David Lynchin esikoispitkä Eraserhead.

Buñuel on elokuvahistorian kiistattomia suuruuksia, mutta päätellen 2000-luvun asiantuntijarankkauksista ei ehkä enää aivan niin suuressa asemassa elokuvaohjaajien joukossa kuin vielä 1900-luvulla. Saa nähdä, miten tammikuussa kuolleen Lynchin käy tulevaisuudessa. Tällä hetkellä hän tuntuu olevan juuri sellainen ohjaaja, joka vetoaa uusiin sukupolviin, viimeaikaisten lukuisten muistonäytösten kerätessä huomattavasti nuorta yleisöä.

PUOLI VUOTTA Lynchin kuoleman jälkeen saapuu teattereihin paketti mestarin verkkosivuilleen tekemiä lyhytelokuvia, jotka koottiin Dynamic:01-dvd:lle jo 2007.

Aiemmin keväällä pyöri teattereissa paketti Lynchin lähinnä varhaisia 1960- ja 1970-lukujen lyhytelokuvia, jotka oli nekin julkaistu dvd:nä 2002.

Monenkirjavaa materiaalia sisältänyt Davidlynch.com ilmestyi verkkoon joulukuussa 2001, puolisen vuotta Lynchin viimeisen pitkän filmityön Mulholland Driven Cannesin ensi-illan jälkeen.

ELOKUVA
David Lynch: Dynamic:01
Ohjaus: David Lynch
Pääosissa: Jordan Ladd, Etsuko Shikata, Cerina Vincent, David Lynch, Austin Jack Lynch
2007, 88 min. Ensi-ilta 17.7.
★★★☆☆

Lynchin vision etsiytyminen Internetiin merkitsi jälkikäteen ajateltuna hänen taiteensa keskeistä teknologista muutosta, ennakoiden täysin digitaalisena kuvattua viimeistä pitkää elokuvaa Inland Empirea (2006) ja 4K-aikakauden tv-sarjaa Twin Peaks: The Return (2017). Samalla hänen roolinsa visuaalisena taiteilijana alkoi korostua entisestään.

Dynamic01-paketti tarjoaa Lynchiä ehdottomimmillaan ja vapautuneimmillaan. Populaariuden saavuttaneen surrealistin luovuudessa ei ole näissä ”kotielokuvissa” minkään sortin ulkoisia rajoitteita tai tasapainotuksia, tosin tuotantoarvotkaan eivät ole hänen aiempien elokuviensa häikäisevällä tasolla. Pätkien kuvallinen laatu on hyvin 2000-luvun alun oloista, ja ehkä ne parhaiten toimivat juuri silloisessa kontekstissaan tietokoneen näytöllä.

PAKETTI ALKAA Lynchin kokeiluilla ajastetun kameran kanssa. Intervalometer Experiments (2004) kuvailee erilaisia maisemia ja tiloja ja niiden läpikäymää visuaalista prosessia luonnonvalon alati muuttuessa ja luodessa varjoja. Vertailukohtaa alkaa helposti hakea Aleksandr Sokurovin utuisista ja hitaista elegioista. Lynchin äänimaailma on vain niitä uhkaavampi.

Industriaal Soundscape (2002) esittelee Eraserhead-tyylisen teollisen miljöön, jossa miltei omiksi persooniksi kasvavat koneet kilkkaavat ja paukkuvat tauotta automaattista, uupumatonta rytmiään muuten hylätyn oloisessa maisemassa. Ollaan selvästi maalmassa, jossa tehtaiden sulkeminen ei ihmisvoimin onnistukaan.

Bug Crawls (2004) on mikroskooppinen matkakuvaus, jossa koppakuoriainen kömpii yli piskuisen talon. Viisiminuuttinen teos tuo miellyttäviä muistumia Ladislaw Starewiczin 1910-luvun ötökkäelokuvista, vaikka ei niiden rikkauteen ylläkään.

Sanotaanko ihmisläheisin elokuvista on Darkened Room (2002), jossa japanilainen tyttö puhuu banaaneista ja toinen, itkevä tyttö on lukittu viereiseen huoneeseen. Psykologista, absurdin autoritaarista painostavuutta täynnä oleva lyhäri on vahva etiäinen Inland Empirelle.

Kokkonaisuuden kiehtovin elokuva on Boat (2003), jossa Lynchin tuolloinen vaimo Emily Stofle vuodattaa sydänveristä monologia, kun samalla Lynch ajelee leppoisasti pikaveneellä yrittäen ”ehtiä yöhön”. Kesäisen heleä Boat on hämmentäviltä risteytyksiltään näistä lähimpänä varhaisia 1920-luvun surrealistisen liikkeen elokuvia.

Humoristisimmassa pätkässä Out Younder: Neighbor Boy (2002) pipopäinen Lynch istuskelee poikansa, alkuperäisessä Twin Peaksissakin näytelleen Austin Jack Lynchin kanssa talonsa takapihalla omissa rooleissaan, kun naapurissa asuva jättiläinen ilmestyy pyytämään heiltä maitoa.

KIMARA PÄÄTTYY dokumenttiin Lamp (2003), jossa Lynch maalaa lampunvartta keltaiseksi. Se ei ole niin yksioikoinen prosessi miltä vaikuttaa. Lievää kärsivällisyyttä katsojalta vaativa pätkä tarjoaa veikeän kurkistuksen Lynchin luovaan prosessiin. Epämääräinen, intuitiivinen puuhastelu vaikkapa eri maalien ja värisävyjen parissa on vähintään yhtä kiinnostavaa kuin lopputulos. On myös oltava tarkkana, missä kupissa on kahvia ja missä maalia.

Dynamic:01:n lyhärit luovat kokonaisuutena kuvaa taiteilijasta, joka on ehkä vähän tietämättäänkin siirtynyt audiovisuaalisessa murroksessa jo uuteen aikaan. Elokuvat eivät ole järjestäen huomattavia kokonaisteoksia, mutta niistä saattaa löytää Lynchin viimeisiksi jääneiden isompien töiden kiehtovia alkupisteitä. Erityisesti antologia sopii tietysti niille, jotka haluavat nähdä Lynchiltä kaiken, mutta se saattaa sopia myös sellaiselle kuvankuluttajalle, joka sinänsä pitää Lynchin ilmaisusta, mutta jolle hänen usein voimakas seksuaalisuuden ja väkivallan kuvasto on liikaa.

AVAINSANAT

Elokuva-arvio: Pelastaja tulee taas taivaalta ja yrjöää kryptoniittia

Lois Lane saa jälleen ihastua Teräsmieheensä.

Teräsmies eli Superman on jälleen hyväntahtoinen sankari, mutta uusi elokuva ei oikein pärjää omillaan.

Helppotajuinen hahmo on seikkaillut valkokankaalla vuosikymmeneltä toiselle.
Vuonna 1938 päivänvalonsa nähnyt sarjakuvasankari Teräsmies lensi ensi kerran elokuvina jo toisen maailmansodan keskellä yhteensä 17 Paramountin animaatiolyhärissä vuosina 1941-1943.

Elävä ihminen taasen esitti Jerry Siegelin ja Joe Shusterin luomaa ”Teristä” ensi kerran vuonna 1948 Columbia Picturesin 15-osaisessa sarjafilmissä, jonka koukuttaviin tilanteisiin päättyviä osia esitettiin päivänäytöksissä.

Ensimmäinen kokoillan elokuva Superman and the Mole-Men valmistui 1951, mutta varsinaista planetaarista tutinaa ja töminää Teräsmies aiheutti valkokankaille 40-vuotisjuhlillaan vuonna 1978.

Richard Donnerin tuolloin ohjaama Superman – teräsmies oli mahtipontinen tuotanto, jonka myötä nimihahmosta tuli silloiselle sukupolvelle keskeisin valkokankaan ihmemies.

Jälkeenpäin on hämmentävää, kuinka roolin saanut ja siinä neljään otteeseen vuoteen 1987 asti viihtynyt Christopher Reeve onnistui hymähdyttävään ihomyötäiseen asuunsa leimautuessaan näyttelemään samaan aikaan Sidney Lumetin ja James Ivoryn haastavammissa ja hienostuneemmissa elokuvissa varttuneille.

1970-LUVUN lopun erityisyytenä Superman näytti tietä ajallemme, jossa supersankarit ovat pitkälti määritelleet sitä, millaisia isojen studioiden viihde-elokuvat nykyisin ovat.

Perässä tulivat Batman (1989) ja Hämähäkkimies (2002) kuin myös flopannut Mustanaamio (1996), näitä suomalaisten erityisiä suosikkeja luetellakseni.

Hiukan eksyksissä puhtoisen oikeudentajuinen Superman on jo ollut 2000-luvun arkipäiväistyneessä supersankarimaailmassa, jossa pyritään olemaan kovinkin vakavia ja kompleksisia yleensä kestämättömän höpsöstä perustasta huolimatta.

Zack Snyderin ohjaamia 2010-luvun Superman-elokuvia on muisteltu poikkeuksellisesta synkeydestään.

NYT UUDEN, James Gunnin (s. 1966) ohjaaman Supermanin arvo on lähinnä siinä, että se palauttaa hahmon lähemmäs sen alkuperäistä, varsin hyväntahtoista ja humaania henkeä. Täysin ilman itsetietoisen ironista huumoria ja läpänheittoa se ei kuitenkaan enää onnistu.

Uuden Supermanin kuvasto vaikuttaa paikoin kuin saaneensa vaikutteita tv-uutisten välittämistä raporteista maailman konflikteista.

Parhaassa kohtauksessa Superman pelastaa oravan.

Republikaanien napattua elokuvan jo uudeksi woke-sylkykupikseen, pitänee huomioida, ettei sitä ideologisesti voi täysin kirkkaasti sijoittaa Yhdysvaltain poliittiselle kartalle, sen verran neutraaliksi Supermanin persoona jätetään.

Pikemminkin elokuva vie heikompien puolella seisomistaan universaalille, yleisinhimilliselle tasolle, mistä kiusaantuminen kertoo enemmän vastaanottajasta.
Parhaassa kohtauksessa Superman pelastaa oravan.

ELOKUVA:
Superman
Ohjaus: James Gunn
Pääosissa: David Corenswet, Rachel Brosnahan, Nicholas Hoult
2025, 130. min. Ensi-ilta 11.7.
★★☆☆☆

KOKONAISENA elokuvana tämä Teräsmiehen ties monesko elvytys ei kuitenkaan ole kummoinen. Vauhdikasta kameratyöskentelyä ja täpäriä tilanteita riittää, mutta lennokasta suuren seikkailun tunnetta ei synny.

Mukana on liikaa krääsää, jonka alle kiinnostavimmat detaljit hukkuvat. Vain ajoittain kuvissa pilkahtaa jännittävää sarjakuvamaista tunnelmaa kuten Teräsmiehen saadessa kehonsa ja keuhkonsa miltei täyteen kryptoniittia, jota hän sitten oksentaa kuin ulos mustaa kettinkiä.

Mukana on viittauksia punkrockiin, mikä vaikuttaa kunnianosoitukselta Donnerin elokuvan aikakaudelle, 1970-luvun lopulle.

Silloin Superman osui kylläkin lähemmäs Kissin ja Electric Light Orchestran tapaisten yhtyeiden edustamaa fantasiaa, kuin anarkistisia ja kurittomia vastavirtaklubeja.

PÄÄOSASSA näyttelevä David Corenswet (s. 1993) ei ihan heittämällä tälläydy Reevelta ja parilta muulta perittyihin klassisiin kuoseihin.

Hiukan yllättävää on, että vuonna 2004 kuollutta Reevea ei elokuvassa juuri muisteta, sillä tällainen on ollut tapana viime vuosien nostalgisissa kierrätyselokuvissa.

Silmälasipäisenä Clark Kentinä eli Supermanin siviiliminänä Corenswet jää suorastaan pimentoon. Hahmon kaksoisidentiteetissä erottui aikanaan mykän elokuvan seinillä kiipeilevän ujon sankarin Harold Lloydin vaikutus, mutta sitä saattaa vuosikymmenten jälkeen olla jo aika vaikea tunnistaa.

Vain ajoittain kuvissa pilkahtaa jännittävää sarjakuvamaista tunnelmaa.

Supermanin rakastettua Lois Lanea näyttelevä Rachel Brosnahan (s. 1990) on samaan tapaan turhan persoonaton verrattuna moni-ilmeiseen Margot Kidderiin. Ikipahis Lex Luthorina nähtävä Nicholas Hoult näyttää kovasta yrityksestään huolimatta lähinnä draaman pariin päätyneeltä naapurin skiniltä.

Isojen tapauselokuvien kannalta melko laihaan elokuvakesään Superman tuo kenties pientä piristystä, joskaan mitään radikaalisti uutta ei odotetusti ole tarjolla.

Signaaleja erottelevien silmien edessä Superman lentelee jo vuosikymmeniä kerryttämällään kulttuurisella pääomalla, jonka turvin maailma yhä etsii pelastajaansa.

Mikä mahtaa olla Supermanin hiilijalanjälki?

AVAINSANAT

Kengät jalasta, pöytä on katettu – Chaplinin Kultakuume on nyt satavuotias

Yksinäinen kullanetsijä osuu Kultakuume-elokuvassa samaan majaan Big Jim McKayn kanssa. Chaplinin vastanäyttelijänä Big Jimin roolissa nähtiin mykän komedian alkuvuosien perushahmo Mack Swain, jonka kanssa Chaplin oli työskennellyt paljon jo Keystone-kaudellaan 1914.

Klondiken kultaryntäyksestä kertova elokuvaklassikko oli Charles Chaplinin uralla suurenmoinen kiteytys mykän komedian mahdollisuuksista, jotka olivat pian tulossa tiensä päähän.

Monenlaista kadunkulkijaa on elokuvienkin maailma täynnä, mutta Charles Chaplinin (1889 – 1977) kulkurihahmo on kaikista vastaantulijoista yhä kaikkein ikonisin. ”Kulkuri” on yleensä ensimmäinen ja monesti myös ainoa asia, joka suurimmalle osalle tulee mieleen varhaisesta elokuvasta.

Vuonna 1925 elokuvamaailmassa tapahtui. Neuvostoliitossa Sergei Eisenstein loi montaasin oppikirjan, Panssarilaiva Potjomkinin. Ensimmäiset elokuvansa ohjasivat Englannissa Alfred Hitchcock, Ranskassa Jean Renoir ja Yhdysvalloissa Josef von Sternberg. Chaplinin Kultakuume on kuitenkin juuri nyt sata vuotta myöhemmin kaikkein muistelluin kyseisen vuoden elokuva.

LIEKÖ TARPEEN muistuttaa, että vuosisata takaperin elokuvat olivat vielä mykkiä, ja niitä säestettiin esityksissä eri tavoin. Nykyisin tunnettu pitkän elokuvan muoto oli vakiintunut 1910-luvulla, mutta komediat tottelivat tavallista pidempään lyhyempää muotoa – ”kaksikelaiset” oli oma käsitteensä.

Keskeisten kollegojensa Buster Keatonin ja Harold Lloydin tapaan Chaplin oli siirtymässä lyhyestä pitkään 1920-luvun alussa. Esikoinen Chaplinin poika (1921) yhdisti käänteentekevästi komediaa ja draamaa, onnea ja surua samassa tunteikkaassa kokokuvassa.

Siinä missä Keaton ja Lloyd paiskivat 1920-luvulla pitkiäkin elokuvia vähintään vuoden välein, Chaplinin elokuvia tultiin kuitenkin näkemään harvemmin. Hänellä oli erottautumisen kykyä viiteryhmänsä taiteilijana. Nainen Pariisissa (1923) oli Chaplinilta yllättävä siirto, romanttinen draama, jossa hän teki itse vain pienen cameoroolin. Lippukassoilla kartettua ja nykyisinkin hyvin harvoin valkokankaalta nähtyä teosta seurasi kuitenkin suuri menestys.

Kun Kultakuume (1925) sai maailmanensi-iltansa Los Angelesissa 26.6.1925 ja kautta Yhdysvaltain 16.8.1925, kyseessä oli valloittava todiste siitä, että Chaplin oli edelleen elokuvailmiö vailla vertaa. Kymmenvuotisjuhliaan viettävän kulkurihahmon lennättäminen jo läpikotaisin kävellyiltä T-risteyksiltään ja kadunkulmiltaan tavallista suurempaan seikkailuun Klondiken kultaryntäyksen onnenetsijäksi oli onnistunut ratkaisu.

KULTAKUUME ON täynnä kuolemattomia kohtauksia kenkäateriasta sämpylätanssiin ja kanahallusinaatiosta lopun kalliokielekkeellä keikkuvaan taloon. Sangen usein jätetään mainitsematta mainio karhu, joka tekee tuttavuutta kulkuriin jo aivan alussa, luoden jäljittelemätöntä erämaan tunnelmaa.

Kultakuumeessa Chaplinin ura oli kulminaatiopisteessä. Ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja-leikkaaja-näyttelijä oli jalostanut taidettaan jo kymmenen kelan mittaiseksi, mutta samalla Kultakuume jäi jo Chaplinin viimeksi elokuvaksi aikakautena, jolloin mykälle filmille ei ollut vaihtoehtoa.

Keskellä 1920-lukua elokuvakulttuurin vallitseva tila, jossa lähitulevaisuudessa siintävä aave oli vielä pitkälti selkiintymätön, näkyy Kultakuumeessa tiettynä alitajuisena vapautuneisuutena, luontevuutena ja harmittomuutena. Mikään olennainen ei ehkä muuttuisi.

Tietty surumielisyys tuli kasvamaan Chaplinin myöhäistuotannossa, jossa näkyi varsin korostnneesti ajan muuttuminen ja uuden teknologian vääjäämätön läpimurto. Vuoden 1927 ensimmäistä äänielokuvaa, Alan Croslandin ohjaamaa ja Al Jolsonin tähdittämää Jazzlaulajaa seurannut Sirkus (1928) oli sinänsä vielä paljolti irrallaan muutoksen tunnustelusta, mutta sekin on Chaplinin elokuvaksi jo tunnelmaltaan melankolisempi ja tarinaltaan varsin realistinen. Sirkuksen voi tulkita yleispäteväksi kuvaukseksi viihdyttämisen maailmasta, jossa karavaani kulkee eteenpäin ilman suurinta tähteäänkin.

Muista mykän kauden Hollywood-koomikoista Stan Laurelin ja Oliver Hardyn eli kotosuomalaisittain Ohukaisen ja Paksukaisen siirtymä äänen puolelle oli luontevin, ja he loivat kuolemattomimmat farssinsa vasta silloin. Pahimpaan pulaan joutui Buster Keaton, joka lakonisena kivikasvona menetti jotain olennaista sangen vastuullisiin tehtäviin ajautuvan sivustaseuraajan persoonastaan puheen maailmassa. Harold Lloyd onnistui äänielokuvan puolella ainakin kerran saavuttamaan mestariteoksen, elokuvien maailmasta ammentavan Filmikärpäsen (1932).

Alkuaikoinaan ääni usein sekä uudisti että kangisti elokuvallista ilmaisua, ja Chaplininin 1930-luvun elokuvat Kaupungin valot (1931) ja Nykyaika (1936) ovat yhtä itsepäisiä kuin itsetietoisia kommentteja kehityksen kulusta. Kaupungin valot luotti pelkkään musiikkin ja äänitehosteisiin, Nykyaika puhkesi loputa puhumaankin, mutta ymmärrettäviltä sanoiltaan unohtuneen laulun muodossa.

Aika 1920-luvun lopusta 1930-luvun puoliväliin oli mykän elokuvan kuolinkorahdusta tai joutsenlaulua eri tahoilla. Chaplin tiedosti poikkeuksellisen arvovaltansa. Jättäessään kulkurihahmonsa Nykyajassa kävelemään tulevaisuuden aamunkajoon se oli lopullinen symbolinen sinetti sille, että elokuvallinen todellisuus oli muuttanut ratkaisevasti muotoaan.

YLEINEN SUHTAUTUMINEN Chapliniin on usein hieman yksinkertaistetumpaa kuin hänen teostensa moninaisuus. Chaplinin parhaista pitkistä elokuvista on esimerkiksi poikkeuksellisen vaikeaa valita ehdotonta avainteosta tai henkilökohtaista suosikkiakaan. Chaplinin poika on lämmittävin ja rakastettavin, Sirkus kiehtovin ja etäisin, Kaupungin valot kaunein ja elegisin, Diktaattori (1940) puhuttelevin ja painokkain, Ritari Siniparta (1947) sivaltavin ja briljantein ja Parrasvalot (1952) yksityisin ja seestynein.

Kultakuumetta filmattiin muun muassa Sierra Nevadan maisemissa, eivätkä yli vuoden kestäneet kuvaukset olleet helpot.

Kultakuumeessa Chaplinin ominaisin ja alkuperäisin maailma on kuitenkin kehittynyt konkreettisimmilleen, täyteen kukintoon. Teos ottaa sujuvasti kaiken irti suotuisasta ajastaan ja asettuu koomisten ja liikuttavien ainestensa kanssa onnekkaaseen tasapainoon. Se tarjoaa puhdasta, estotonta hupia ja hauskuutta alusta loppuun, mutta sellaisella sielukkaalla tunteella ja visionäärisellä taidolla, joista tunnistaa vetoavimpaan vireeseensä nousseen mestarin käsialan. Elokuvan tuolloinen mahdollisuuksien maailma on Kultakuumeessa Chaplinin täydellisessä hallinnassa.

Keskeistä on, että Kultakuumeen kulkurihahmon perustarpeet ja -tunteet ovat kultahaaveidensa keskelläkin ajattoman konkreettisia ja inhimillisiä: vatsan täyttäminen ja yksinäisyyden hälventäminen.

Kultakuume Yle Areenassa 11.9. asti. Kyseessä on Chaplinin vuonna 1942 muokkaama äänellinen versio. (Vinkki: vastaanottimesta saa myös äänen pois.)

Arvio: Danny Boyle lypsää kauhuhittiään sarjan tolkuttomassa kolmososassa

Aaron Taylor-Johnson ja Alfie Williams ovat isä ja poika viruksen saastuttamalla mantereella.

1990-luvun brittielokuva riuhtaisi irti perinteisen duunarirealismin varjosta parilla mustaa huumoria sisältävällä lennokkaalla komedialla.

Huumevalistusta vältellyt addiktiokuvaus Trainspotting (1996) ja lämminhenkinen nakuilu Housut pois! (1997) osoittivat moraalisaarnaajille ja totisille torvensoittajille ovea.

Ensin mainittu teki sen ohjaajasta Danny Boylesta kerralla tähden, joka on sittemmin loihtinut paitsi omia intohimoprojekteja myös monta laskelmoitua viihde-elokuvaa.

Ehkä välkky britti ei jaksa välittää puristien arvostelusta vaan on käynyt tietoisesti hankkimassa itselleen rahaa omaperäisempiin pikkufilmeihin. Pandemioita profetoineesta kauhuelokuvasta 28 päivää myöhemmin (2002) tuli iso taloudellinen menestys.

Sen vielä vahvemmassa jatko-osassa 28 viikkoa myöhemmin (2007) Boyle oli kuitenkin siirtynyt jo tuottajan pallille jättäen ohjauksen ja käsikirjoituksen suosiolla espanjalaiselle Juan Carlos Fresnadillolle. Siksi paluu puikkoihin tuntuu turhauttavalta menneen haikailulta.

28 vuotta myöhemmin (2025) on siis sarjan myöhäinen kolmas osa. Hämmästyttävintä on se, kuinka Boyle ja kirjoittajakollega Alex Garland kehtaavat päästää käsistään näin löylynlyömää tolkuttomuutta, joka lyö korville myös edellisten osien valintoja.

ELOKUVA:
28 vuotta myöhemmin
Ohjaus: Danny Boyle
Pääosissa: Alfie Williams, Jodie Comer, Ralph Fiennes, Aaron Taylor-Johnson
2025, 115 minuuttia
★☆☆☆☆

TÄLLÄ kertaa vanhan vellin kauhomisen reseptiksi keksitään pieni saariyhteisö, jonka ainoa kulkureitti saastuneelle mantereelle tottelee lasku- ja nousuvesien luonnollisuutta.

Askeesimaisessa kylässä harjoitetaan perinteisiä elinkeinoja ja linnoituksen porttia vartioidaan yötä päivää, ettei raivokkaalle virukselle altistuneita verenimijöitä hyökkää saarella asuvien kimppuun.

12-vuotiaan pojankoltiaisen on silti isänsä mielestä aika oppia pirullisen maailman tavoille metsästysreissulla, jolla tähtäimessä ovat mantereen pullukkahirviöt.

Kaiken järjellisen logiikan heti hukkaavan retken aikana molemmat ovat päästä hengestään, mutta pian poika vie sinne sairaan äitinsä etsiessään pelastusta hullun tohtorin pakeilta.

Ruotsalaisen sotilas-Erikin hahmon kautta paljastuu, että saarirykelmän ulkopuolella eletään älypuhelimien ja muiden modernien vitsausten aikakautta, joten varsinainen virus on nyt vain brittien maanvaiva.

Ralph Fiennes ”kurtzmaisena” erakkotohtorina.

KEKSELIÄÄLLÄ kuvakerronnalla pinnalle noussut Boyle maustaa kauhuksi tarkoitetun mässäilyn fragmentaarisella musiikkivideokeikaroinnilla, jossa jousipyssyn nuolet lävistävät päitä hidastettuna ja elävät kuolleet säntäilevät ihmisten perässä villien skarvien liikkeessä.

Tympeä toteutus ei ole pelottava eikä ihastuttava eikä juonen käänteitä voi selittää mielekkäästi.

Ainoaksi mielenkiinnon kohteeksi muodostuu odottelu, paljastuuko kuoleman lääkäri Ilmestyskirja. Nytin (1979) seonneen eversti Kurtzin veroiseksi mielipuoleksi.

Valitettavasti Ralph Fiennesin sinänsä näyttävä kalju ilmestys avautuu ulkomuotoaan sympaattisemmaksi tolkun mieheksi ja muutenkin elokuva muuttuu toisen puoliskon aikana nyyhkytteleväksi melodraamaksi.

Suolenpätkien, veriroiskeiden ja tyhjänpäiväisten digitehosteiden rutiininomaisesta revittelystä lemuaakin vain rahastuksen katkuinen markkinasuunnittelu. Neljäs osa ilmestyy tiettävästi ensi vuonna ja rahoitusta haetaan viidennelle.

Ideat ovat jo nyt loppu.

AVAINSANAT

Elokuva-arvio: Ope, lintu, koulu ja juntta – pingviinitarinasta olisi moneksi

Englanninopettaja Tom Michell (Steve Coogan, oikealla) joutuu rehtorin (Jonathan Pryce) kuultavaksi, kun hänen "apuopettajansa" henkilöys paljastuu.

Argentiina vuonna 1976, keski-ikäinen kyynisyyteen taipuva brittiopettaja kuohuvassa maassa – poliittisen trillerin paikka?

Vähän sitäkin loppuaan kohti on brittiläisen Peter Cattaneon ohjaama, maanmiehensä Tom Michellin suosittuun muistelmakirjaan The Penguin Lessons perustuva elokuva Minä ja pingviini. Cattaneon ohjaus on sikäli perinteinen kaverikomedia, että aluksi varsin vastahankaiset ja eripariset kaverukset oppivat ajan myötä ymmärtämään toisiaan ja hyväksymään toistensa omituisuudet.

Vähemmän perinteisen tositarinasta tekee se, että kaverisuhde muotoutuu miehen ja pingviinin välille.

PETER CATTANEON huippuhetki osui Housut pois! -hitillä vuonna 1997 hänen ohjaajauransa alkupäähän. Tom Michellin omaelämäkerrallisen muisteluksen filmatisoinnissa voisi olla aineksia ensi kuussa 61 vuotta täyttävän Cattaneon uran loppunousun käynnistäjäksi.

Tom Michell päätyi nuoruuden vaellusvuosinaan 70-luvun puolivälissä Argentiinaan sisäoppilaitoksen opettajaksi. Eräänä päivänä Uruguayn puolella piipahtaessaan hän löysi rannalta öljyn tahriman, henkitoreissaan sinnittelevän pingviinin. Nuori mies putsasi linnun, ja pelasti sen hengen, mistä eläin kiitti lähtemällä seuraamaan auttajaansa. Michellin ei auttanut muu kuin salakuljettaan pingviini Argentiinan puolelle ja edelleen oppilaitokseensa. Siellä Juan Salvadoriksi ristitystä linnusta tuli paitsi eräänlainen terapiaeläin oppitunneille myös koulun rugbyjoukkueen maskotti (vrt. ”Huuhkajat”!)

Elokuva noudattelee tätä Michellin ja linnun eriskummallista ystävyystarinaa sillä erotuksella, että päähenkilö ei nyt olekaan alta 25-vuotias, vaan noin kuusikymppinen, kun Tomin rooli on räätälöity pitkän linjan brittikomikolle Steve Cooganille.

ELOKUVA:
Minä ja pingviini
Ohjaus: Peter Cattaneo
Pääosissa: Steve Coogan, Jonathan Pryce, Vivian El Jaber, Björn Gustafsson
2024, 151. min. Ensi-ilta 13.6.
★★★☆☆

Tämä Tom on elämänmylleryksissään vähän kyynistynyt, mutta pohjimmiltaan hyvätahtoinen, sarkasmeja pudotteleva opettaja. Vieraalla maallakin hän pyrkii pitämään kiinni hyväksi katsomistaan opetusmenetelmistä englannin kielen ja kirjallisuuden upottamiseksi paikallisten muksujen päähän, mistä nämä vintiöt eivät tunnu paljon perustavan. Kunnes luokkaan tulee ”apuopeksi” Tomin rescue-pingviini, jonka tasolle eli noin puolen metrin korkeuteen oppilaat ihan konkreettisesti asettuvat.

Tässä kohtaa Cattaneon elokuva saa hetkeksi viboja Peter Weirin mainiolta kouludraamalta Kuolleiden runoilijoiden seura, mutta jättää kuitenkin lupaavan ideansa normeista poikkeavien opetusmenetelmien hedelmällisyydestä vain sivujuonteeksi. Siihen on syynä muun muassa Argentiinassa vuonna 1976 vallan ottaneen sotilasjuntan tiukentuvissa otteissa, joiden vaikutus alkaa traagisesti tuntua elokuvan kouluarjessakin. Oppilaitoksen emon, ruokahuollosta vastaavan tytär tulee turvallisuuspolin nappaamaksi, mistä tulee lopun pääteema.

Jeff Popen käsikirjoittaman Minä ja pingviini -elokuvan heikkoja puolia on juuri se, että se jättää niin monia hyviä juoniaihioita jalostamatta pidemmälle. Tai sitten se, että niitä on alun alkaen poimittu mukaan liikaa. Voi myös olla, että käsikirjoittaja ja ohjaaja ovat ihastuneet somasta pingviini-tematiikasta niin paljon, että ovat antaneet sen syödä tilaa opiskelijaelämän ja poliittisen diktatuurin kaltaiselta antoisilta aiheilta.

Siksi myös elokuvaan rekonstruoidut kohtaukset Buenos Airesin ”Toukokuun aukion äideistä”, jotka yhä tänä päivänäkin kokoontuvat vaatimaan tietoa sotilasjuntan sieppaamista kadonneista lapsistaan, tuntuvat varsin irrallisilta, vaikka vaikuttavia ovatkin.

KOOMIKKONA PARHAITEN tunnettu Steve Coogan on tehnyt viimeisen reilun vuosikymmenen kestäessä monia mukavan hillittyjä rooleja, muun muassa Judi Denchin vastanäyttelijänä Philomenassa ja John C. Reillyn rinnalla Stan & Ollie -elokuvan Ohukaisena. Samaan joukkoon solahtaa tämä pingviinitarinakin. Sitä voi perustellusti kutsua humaaniksi ja sympaattiseksi elokuvaksi, silläkin uhalla, että nämä määreet johtavat usein kategoriaan ”ihan kiva”. Minä ja pingviini on kuitenkin vähän kivempi. Ja vähän tragikoomisempi.

Sitä jäin teemojen tuhlailun ohella silti ihmettelemään, miksi Cooganin esittämän Tom Michellin opettajakollegaa näyttelee varsin tuntematon ruotsalaisnäyttelijä Björn Gustafsson (no, olihan hän ”ynnä muut” -roolissa muun muassa Jude Lawn ja Jason Stathamin tähdittämässä komediasekoilussa Spy – vakoojan asussa). Kun roolihenkilö esitellään suomalaiseksi Tapioksi, niin olisi kai Suomestakin löytynyt pätevä, englantia vielä aidommalla aksentilla puhuva näyttelijä roolin tekemään?