Laulumies Reijo Paanasen pitkä tie oopperan laivapojasta festivaalilaulattajaksi

Kuva: Kari Hulkko
Reijo Paananen on laulanut koko ikänsä. Työväen Musiikkitapahtumassa hän pääsi taas rakkaan harrastuksensa pariin Demokraatin Yöyhteislaulujen vetäjänä.

Viikko sitten järjestetty Työväen Musiikkitapahtuma oli jälleen kerran sekä laadullinen että määrällinen menestys. Neljänä helteisenä festivaalipäivänä  esiintymislavojen ääreen Valkeakosken Tervasaaren tehdasmiljöössä kasautui kaikkiaan lähes 40 000 ihmistä.

Festivaalin ohjelma, teemat ja esiintymispaikatkin elävät ja entraantuvat vuodesta toiseen, mutta yksi on ja pysyy. Demokraatin lauantaiset Yöyhteislaulut ovat säilyttäneet vakiopaikkansa ohjelmakartalla (tosin nykyään tuntia aiemmin kuin joskus muinoin) ja myös suosionsa. Se maantieteellinen karttapaikka kyllä muuttui tänä vuonna, kun yölaulut siirtyivät perinteisiltä sijoiltaan Kirjaslammen uimalasta festivaalialueen Sananvapauden torille.

Tänä vuonna yölauluissa nähtiin myös sikäli uutta verta, että ”esilaulajan” tehtävät olivat siirtyneet Demokraatin päätoimittajuuden jättäneeltä, ja nyt toisenlaista äänenavailua Oulun kaupungin viestintäjohtajana harjoittavalta Mikko Salmelta uusiin käsiin. Tai uusiin ja uusiin, vanha tuttuhan hän työväenliikkeen lauluporukoillekin on, vaikka on nyt pari vuotta vaikuttanut länsinaapurissa yhteispohjoismaisissa ay-ympyröissä.

Poliittisena vaikuttajana ja ay-liikkeen piirissä sinut tunnetaan laajasti, mutta laulumiehenä ehkä vähemmän. Millaista perua sinun lauluharrastuksesi on, Reijo Paananen?

– Olen laulanut oikeastaan koko ikäni. Jotkut ovat joskus jopa maksaneet siitä. Sen taitaa harvempi tietää, että olen ollut mukana myös oopperaproduktiossa: Ryösto Seraljista, Jyväskylän oopperayhdistys, 1983. Toki minulla oli puherooli – olin laivapoika – mutta lauloin myös kuorossa siinä.

Kuorolaulukokemusta kertyi myös kouluvuosina – ja taas syttyy lamppu Paanasen muistikeskuksessa:

– Ai niin, onhan minulla levytyskin. Keskisuomalaiset kuorot tekivät aikoinaan lp-levyn nimeltä Metsot soittimella – eikö ole aika yllättävä sanaleikki!

Totta, etenkin kun muistetaan, että Keski-Suomen maakuntavaakunaa koristaa soitimella äkseeraava ukkometso.

Jukeboksista karaokeen

Sosialidemokraattisissa puolueympyröissäkin Paanasen lauluhalut- ja kyvyt on vuosien saatossa noteerattu.

– Kerron taas saman jutun kuin Helsingin puoluekokouksessa, silloin kun minut valittiin puolesihteeriksi: olimme aikoinaan menossa kokousmatkalla Jyväskylästä Ouluun, ja puolueyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Roinela laulatti työväenlauluja punakantisesta Me laulamme -vihkosesta. Paluumatkalla kun Erkki aloitti ”että jatketaanpa laulamista”, niin porukka huusi, että ”ei kun Reijo”. Siitä tuli sitten toivekonsertti: joku ehdotti jotain perusiskelmää, ja minä sitten lauloin sen.

Siis kuin elävä jukeboxi?

– No joo, sitten vähän myöhemmin Brysselissä työskennellessäni tuli jokusenkin kerran laulettua erinäisissä illanvietoissa, ja niissä sain tosiaan kutsumanimen Jukeboxi.  Kai siinä on sitä, että minuun laulujen sanat ovat aina tarttuneet hyvin ja ne ovat olleet minulle hurjan tärkeitä. Siksi muistan niitä paljon.

Kun Reijoa kysyttiin täksi kesäksi Valkeakoskelle Demokraatin yöyhteislauluja vetämään, hän ei lähtenyt ihan tuosta vaan laulellen sotaan.

Demokraatin Yöyhteislaulujen tunnelmaa Työväen Musiikkitapahtumassa 2019. (Kuva Marko Roppo)

– Myönnän, että kysyin ensin, että mitähän siellä on tarkoitus laulattaa, ja noinkohan minusta on siihen – en näet ole viime vuosina kovin aktiivisesti pystynyt lauluharrastustani pitämään yllä. Kun luvattiin, että biisilista on sellainen, jonka varmasti hallitsen, niin totta kai suostuin.

Paananen muistelee, että on ollut Musiikkitapahtuman Yöyhteislauluissa mukana laulamassa ennen tätä kesää 3-4 kertaa ja fiilikset Kirjaslammelta ovat jääneet mieleen mukavina.

– Työväen Musiikkitapahtumassa olen ollut laulumielessä äänessä myös aina silloin, kun SAK on järjestänyt festivaalilla työväenlaulukaraoken.

Lauluja ja laulua me-hengessä

Tänä vuonna Valkeakoskella kuultiin perinteistä työväenlaulua paljonkin, sekä tradition nimeen vannoen että uuteen kuosiin sovittaen. Esimerkiksui lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon kvartetti päästeli konsertissaan Perkele! – Työväenlauluja Suomesta rinta kaarella niin vanhan työväenliikkeen lauluaarteistoa kuin 1970-luvun laululiikkeen katalogin klassikoita. Myös Reijo Paananen vaikuttui  näkemästään ja kuulemastaan.

– Oli hieno nähdä, että aika moni yleisössä osasi laulujen sanat ja lauloi mukana. Olin festarilauantaina seuraamassa myös Eläkeläiset ry:n yhteislaulutilaisuutta, joka keräsi hyvin porukkaa. Kyllä työväenlaulukulttuuri elää tässä päivässä juuri siitä, että ne laulut ovat hyvin monelle ihmiselle yhä tärkeitä. Sanon tähän kohtaan, että itse en ole niiden verisimpien, lahtaria hirteen vetävien ja kostonjanoisten työväenlaulujen ystävä. Tykkään enemmän  niistä, jotka lähtevät aidosta me-hengestä, ”me tehdään tämä yhdessä” -asenteesta. Ne laulut ovat edelleenkin ihan ajankohtaisia.

Kun Paanaselta kysyy, voiko laululla yhä vaikuttaa, niin kuin on tapahtanut vaikka Portugalin Neilikkavallankumouksessa, Etelä-Amerikan sortohallintojen  vastaisessa liikehdinnässä tai Viron itsenäistymisprosessissa eli ”laulavassa vallankumouksessa” 30 vuotta sitten, hänen vastauksensa putoaa kysymysmuodossa:

– Miksikäs ei? Laulaminen on jotain, mikä tulee ihmisestä syvältä. Ja silloin, kun me laulamme yhdessä, siinä on mukana sekä tunne että sanoma. Kyllä se silloin yhdistää ihmisiä,  ja voi sitä kautta vaikuttaa isoihinkin asioihin.

Ruotsin musiikkiviennin salainen ase

Suomalaiset ovat, ehkä sillä tunnetulla pikkuveli/siskoasenteellaan, nähneet ruotsalaiset jotenkin erityisenä, meitä sulommin soivempana laulukansana. Niillä on ne kukkaseppele päässä hilpeinä hoilotettavat juomalaulunsa, Allsång på Skanseninsa puhumattakaan musiikkiviennistä Abboineen ja Roxetteineen… Millaisena asiantila on avautunut läheltä katsottuna Reijo Paanselle parin Ruotsin-vuoden aikana?

– Mielikuva, jonka juuri maalasit, on totta. Me olemme enemmän melankolialaulajia, kun taas ruotsalaiset vetävät duurissa snapsilaulujaan.  Mutta ei siitä pidä tehdä liian suurta numeroa. Me tykkäämme laulaa näitä meidän laulujamme ja ruotsalaiset siitten vähän toisenlaisia. Saattaa silläkin olla asian kanssa tekemistä, että Ruotsi ei ole ollut pariin sataan vuoteen sodassa. Eikä sisällissodassa. Kyllä se vaikuttaa laulutraditioon, että meillä on vähän erilainen kokemus maailmasta.

Paananen kiteyttää vielä, ikään kuin Pohjoismaisen yhteistyön nimissä, että koko Pohjolassa sytytään helposti laululle.

– Kun esimerkiksi demareiden ja ay-liikkeen yhteisjärjestö Samak kokoontuu, niin on päivänselvää, että illanvietossa käsissä on lauluvihkonen, jossa on kaikkien Pohjoismaiden lauluja, ja kaikki myös yrittävät niitä laulaa. Jopa suomeksi. Laulukulttuuri Pohjolassa on hurjan vahva.

Reijo Paananen asuu ja työskentelee tätä nykyä Ruotsissa, joten häneltä on lupa kysyä, ovatko ruotsalaiset oikeasti laulukansaa: – Ovat.

Koreaksi lopuksi on pakko kysyä, joko Paanaselle jo valjennut, mitä ruotsalaiset tekevät muita Pohjoismaita paremmin, kun pärjäävät niin ylivertaisen paljon paremmin musiikkiviennissään.

– Jotenkin luulen, että sekin liittyy diskuteeraukseen. Se asiahan menee Ruotsissa läpi koko yhteiskunnan. Suomessa esimerkiksi työnantaja voi vaatia, että meidän pitäisi saada aikaan sitä ja tätä, vaikkapa paikallista sopimista. Mutta se edellyttää myös sen toisen puolen osallisuuden. Eli silloin sovitaan, kuunnellaan – ja keskustellaan. Mutta se ei monesti passaa suomalaisille työnantajalle ollenkaan, se haluaa mieluummin sanella.

– Siis kun ruotsalaiset musiikkiviennin edistäjät ja alan myynti-ihmiset painelevat tuolla maailmalla, he ovat aina valmiita keskustelemaan. He myös osaavat perustella, miksi joku juttu on hyvä. Diskuteeraus on siis hyvä tapa, jolla voidaan edistää monenlaisia asioita, Paananen sanoo. Mielipiteenään, ei faktana.

Mutta uskottavasti. Ehkä diskuteeraamalla meiltäkin olisi Ruotsissa breikannut jo joku muu kuin M. A.Numminen & Pedro Hietanen ja Arja Saijonmaa. Valkeakoskella esiintynyt ruotsinsuomalainen Anna Järvinenkin oikeastaan on, mutta sitä ei juuri tiedetä Suomessa.

 

 

 

Euroviisut kiillottaa kansanmurhaajan kilpeä – Ruumiiden määrästä viis: tervetuloa Euroviisuihin, Israel!

Israelin euroviisuedustajana tänä vuonna on 24-vuotias Yuval Raphael, joka haavoittui syksyllä 2023 Hamasin terrori-iskussa Israeliin.

50 000 kuollutta palestiinalaista ei saanut Yleä vakuuttumaan, että Israelia on kohdeltava Euroviisujen suhteen kuten Venäjää.

Taustalla soi karnevalistinen musiikki, kun toimittaja Rotem Achihun tarttuu tussiin. Gazan ihmisille, hän kirjoittaa ammuksen kylkeen. Vieressä rivissä nököttävissä muissa ammuksissa on lisää viestejä, Achihun lukee ne ääneen.

Gazalle, rakkaudella.

Maailman rohkeimmat miehet, Israelin miehet.

Sekä: Onnittelut!

”Haluan, että lähetämme nämä ammukset matkaan”, Achihun sanoo ja kipuaa panssarivaunuun. ”Pommitamme heitä nyt”, komppaavat ympärillä seisovat israelilaissotilaat. Achihun aloittaa lähtölaskennan.

”Kaksi, kolme, ammu!”

Kuuluu pamaus.

”Kaksi, kolme, ammu!”

Uusi pamaus, naurua.

Riemukas musiikki ottaa kierroksia, kun Achihun toistaa käskynsä kerta toisensa jälkeen. Lopulta homma on hoidettu, ja on kehujen vuoro.

”Hyvää työtä! Hyvä tiimi!” Achihun riemuitsee.

Israelin yleisradiotoimittaja Rotem Achihun kirjoitti terveisensä Gazaan ammuttavaan kranaattiin.

.

KOHTAUS on vain yksi esimerkki Israelin yleisradioyhtiö Kanin kuluneen puolentoista vuoden aikana tuottamasta sisällöstä, jota on leimannut toistuvasti palestiinalaisten epäinhimillistäminen sekä Israelin Gazassa toteuttamalla kansanmurhalla ilakointi.

Achihunin tempauksen ohella on lähetetty ohjelmaa, jossa israelilaissotilas nimittelee palestiinalaisia seksuaalirikollisiksi ja turvallisuusuhkaksi. On haastateltu laittomassa siirtokunnassa rakennuttajaa, joka puolustaa palestiinalaisten erottelua juutalaisista, koska ”he haluavat tappaa juutalaiset”.

On kuunneltu lapsikuoroesitystä ”kaikkien tuhoamisesta” sekä esitetty lastensairaalan johtaja, tohtori Hussam Abu Safia terroristina – ainuttakaan todistetta osoittamatta.

Silti mikään ei ole saanut kansainvälistä yhteisöä tiukasti toteamaan, että nyt riittää. Niin ei ole tehnyt myöskään Euroopan yleisradiounioni EBU, jonka viesti on jälleen tässä kohtaa kevättä ajankohtainen, ja jo toista vuotta perättäin sama, ruumiiden määrästä viis: tervetuloa Euroviisuihin, Israel!

Ylen toiminnassa pohjimmiltaan kyse on siitä, kenen oikeus elämään nähdään puolustamisen arvoisena.

ISRAELIN päästäminen Euroviisuihin on sopinut myös Suomen yleisradioyhtiölle Ylelle. Vaikka millaisille kiekuroille aivonsa vääntäisi, logiikkaa on mahdoton ymmärtää.

Kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan, Yleisradio vaati EBUa sulkemaan Venäjän ulos Euroviisuista. Tiedote oli ylevä:

”Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen.”

Vaatimus toteutui. Mutta Israelin osalta Ylen ääni kellossa on ollut toisenlainen.

”Yle on riippumaton media, eikä se siksi voi harjoittaa valtiotason politiikkaa. (- -) Yle ei boikotoi Euroviisuja sen takia, että Israelin tv-yhtiö osallistuu laulukisaan”, Yleisradiolta ilmoitettiin Ilta-Sanomille maaliskuussa 2025 sen jälkeen, kun yli 10 000 suomalaista vaati adressillaan Yleä vetoamaan EBUun Israelin sulkemiseksi laulukisoista.

ON TIETENKIN päivänselvää, että Yleisradio voisi halutessaan olla aktiivinen toimija. Pohjimmiltaan kyse onkin siitä, kenen oikeus elämään nähdään puolustamisen arvoisena.

Toiminnallaan Yle on tehnyt kirkkaasti näkyväksi, etteivät kaksoisstandardit ole sille ongelma.

Se on suuri vahinko, sillä sen myötä usko Yleisradioon ei ole koetuksella vain perussuomalaisilla vaan myös niillä, jotka vielä tuomitsevat kansanmurhan – raskaimmaksi määritellyn rikoksen ihmisyyttä vastaan, jonka estämiseen jokaisella valtiolla on velvollisuus.

Vielä ehtii – Uusi työväenlaulu -kilpailu sulkeutuu vapunpäivänä

Samae Koskinen on tulevan kesän Työväen Musiikkitapahtumassa kahdessaroolissa, Uusi Työväenlaulu -kilpailun tuomariraadissa sekä esiintyjänä.

Uusi Työväenlaulu on Työväen Musiikkitapahtuman ja Riihi-säätiön yhteistyössä luoma sävellys- ja sanoituskilpailu, jossa etsitään perinteitä kunnioittaen uusia työväenlauluja.

Kilpailussa haetaan sekä perinteisiä että moderneja lähestymistapoja työväenlaulujen säveltämiseen. Teokset voivat olla eri tyylilajeissa. Ne jakavat yhteisen tavoitteen inspiroida kuuntelijaa puolustamaan rauhaa.

Rauhanlaulut ovat olleet aina osana työväenliikettä ja työväenlauluperinnettä. Perinteisesti kappaleet käsittelevät rauhan, sovinnon ja väkivallan vastaisen sanoman teemaa. Näiden laulujen sanoma on korostunut levottomien maailmantilanteiden myötä. Konfliktit ympäri maailmaa kiristävät yleistä ilmapiiriä ja uutisotsikot aiheuttavat ahdistusta. Sosiaalisessa mediassa haukutaan muita anonyymisti ja lietsotaan vihamielisyyttä. Nyt tarvitaan tekoja rauhan puolesta!

Millainen on tämän päivän rauhanlaulu ja miten rauha tuntuu arjessa ja ympäröivässä yhteiskunnassa?

Ammattilaisraati arvioi jokaisen kappaleen. Siihen kuuluvat laulaja-lauluntekijä ja kirjailija Samae Koskinen, laulaja-lauluntekijä Piia Viitanen, työväen- ja kuplettilaulujen asiantuntija ja soittaja Tipi Tuovinen, Riihi-säätiön asiamies Janne Ollikainen sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja. Kilpailussa tuomaristo valitsee kolme parasta teosta ja ne palkitaan 1200, 700 ja 500 euron arvoisesti

Kilpailu päättyy vapunpäivänä 1.5. Voittajalaulut julkistetaan ja esitetään Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa 25.7.2025.

Tämänvuotista Työväen Musiikkitapahtumaa vietetään UPM Tervasaaren tehtaan vaikuttavassa tehdasmiljöössä 25.-27.7. Festivaali on tähän mennessä julkistanut tulevan kesän esiintyjäkaartistaan muun muassa seuraavat nimet: Ismo Alanko, Olavi Uusivirta, Ilta, Robin Packalén, Kake Randelin, Samae Koskinen, Aino & Hajonneet -yhtye sekä 100-vuotisjuhliaan tänä kesänä viettävä Dallape-orkesteri solisteinaan Juho Hostikka ja Maria Lund. Lisää festivaalin ohjelmatietoja julkistetaan lähiaikoina.

IL: Tapani Kansa on kuollut

Muusikko Tapani Kansa kuvattuna Helsingissä tiistaina 13. lokakuuta 2015.

Laulaja Tapani Kansa on kuollut 76-vuotiaana, kertoo Iltalehti. Asian vahvistaa lehdelle Kansan puoliso.

Kansan läpimurtolevytys, käännöstulkinta Delilah ilmestyi vuonna 1968. Artisti levytti lukuisia hittejä erityisesti 1960-70-luvuilla, muun muassa kappaleet Eloise, R-a-k-a-s, Äidin pikkupoika ja Kalajoen hiekat. Iskelmän ja popin lisäksi artistin ääni taipui tulkitsemaan monia muitakin musiikinlajeja, kuten jazzia, tangoja ja klassista. Hän myös kirjoitti osan laulujensa teksteistä.

Tapani Kansa oli syntynyt Haminassa vuonna 1949.

AVAINSANAT

Kansalaisvetoomus Yleisradiolle: kenkikää Israel pois Euroviisuista

Näyttelijä Noora Dadu, Sumudin koordinaattori Lili De Paola, laulaja-lauluntekijä Lxandra, rap-artisti Paleface, toimittaja Ina Mikkola, tanssija Sonya Lindfors, palestiinalais-jordanialainen laulaja Nemat Battah ja DJ Daniel Shaya ja laulaja Pehmoaino (oik.) veivät vetoomuksensa Ylelle maanantaina.

Yli 10  000 kansalaista ja sadat musiikki- ja kulttuurialan ammattilaiset vetoavat Yleen, että se vaatisi Israelin sulkemista Euroviisujen ulkopuolelle.

Vetoomuksen mukaan on allekirjoittajien arvojen vastaista, että miehityspolitiikkaa harjoittava ja kansanmurhaan syyllistynyt valtio saa näkyvän tilaisuuden parantaa imagoaan Euroviisuissa, ja siksi Ylen pitää vaatia Israelia pois Euroopan yleisradioyhtiöiden (EBU) kisasta.

Muun muassa YK on katsonut raportissaan, että Israel on syyllistynyt Gazassa kansanmurhaan vertautuviin tekoihin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kutsunut raportin löydöksiä valheellisiksi ja absurdeiksi.

Mikäli EBU kuitenkin sallii Israelin osallistumisen, Ylen pitäisi vetoomuksen mukaan itse boikotoida laulukilpailuja.

VETOOMUKSEN on käynnistänyt Suomen Palestiina-verkosto Sumud ja se luovutetaan Ylelle virallisesti maanantaina. Laulukilpailu pidetään toukokuun puolivälissä Sveitsissä.

Myös viime vuonna kulttuuri- ja muusikkoryhmät tekivät Yleisradiolle samanlaisen vetoomuksen ensin Israelin poistamisesta Euroviisuista ja myöhemmin keväällä koko laulukilpailun boikotoimisesta. Silloin allekirjoittajia oli toistatuhatta.

Israelin euroviisuedustajana tänä vuonna on 24-vuotias Yuval Raphael, joka haavoittui syksyllä 2023 Hamasin terrori-iskussa Israeliin.

KAJ voitti Ruotsissa

KAJ-yhtye voitti.

Pohjanmaan Vöyriltä kotoisin oleva yhtye KAJ on voittanut Ruotsin euroviisukarsinnat tänään illalla Tukholmassa.

Ilmiöksi noussut suomalaisyhtye edustaa Ruotsia Euroviisuissa Sveitsin Baselissa toukokuussa.

Yhtye vei voiton ruotsinkielisellä saunateemaisella kappaleellaan Bara bada bastu.

Yhtye voitti ammattilaisraadin ja yleisöäänten yhteenlaskettujen pisteiden perusteella.

Toiseksi jäi ennakkosuosikiksi veikattu Måns Zelmerlöw, joka voitti Euroviisut vuonna 2015.