Rinne: Pelihaittojen ehkäisemisen pitää näkyä Veikkauksen toiminnassa – pääministeri kertoo nyt myös johtopäätöksensä IPCC:n raportista

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Pääministeri Antti Rinne (sd.).

Eilen julkistettu ilmastopaneeli IPCC:n raportti ei pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan muuta hallituksen strategiaa tai hallitusohjelmassa ilmastokysymyksiin liittyviä asioita.

– Meillä on ilmastomuutokseen liittyvä kokonaisuus hyvin hallinnassa hallitusohjelmassa. Siihen liittyvät sekä nielut että päästöt, pääministeri Antti Rinne toteaa Demokraatille.

Raportti keskittyy etenkin maankäyttöön. Rinne viittaa ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) eilisiin kommentteihin, jossa ministeri kiinnitti huomiota muun muassa siihen, miten lannasta voitaisiin tehdä biokaasua. Näin ravinteet saataisiin muotoon, jossa ne eivät valu meriin ja samalla päästäisiin eroon ilmaston kannalta haitallisesta turvepeltojen raivaamisesta lannanlevitystä varten.

– Oikealla suunnalla ollaan, IPCC:n raportti vahvisti paljon niitä asioita joita hallitusohjelmassa on jo linjattu, Rinne tiivistää reaktiotaan raporttiin.

Rinne nostanut isoja asioita keskusteluun, saanut aina ensin arvosteluryöpyn niskaansa.

Rinne on nostanut hiljattain yhteiskunnalliseen keskusteluun niin syntyvyyteen, ruoan ympäristöyställisyyteen ohjaavan verotuksen (julkisessa keskustellussa puitiin ”lihaveroa”) kuin lannanlevityksenkin ympäristölle aiheuttamat ongelmat. Kaikki avaukset tyrmättiin alun alkaen rajusti. Sittemmin niistä on kuitenkin tullut keskustelun valtavirtaa. Nyt esimerkiksi IPCC:n raportti nosti lannanlevityksen vaatiman peltojen raivauksen keskeisesti esiin.

Rinne toteaa, että keskustelun painopisteen muutos osoittaa, että omassa mielessä ja tutkittuun tietoon pohjaavia suomalaiseen yhteiskuntaan vaikuttavia asioita on nostettava rohkeasti esiin.

– Jos alkaa pelätä, että jokin puheenvuoro herättää negatiivista huomiota, sitten ei kannata kyllä poliitikkona ollakaan.

Samalla Rinne kuitenkin painottaa, että keskustelussa on huolehdittava siitä, että tavalliset ihmiset pysyvät mukana.

– Kenenkään poliitikon tahto ei ainakaan hallituksessa ole, että ihmisten arkea perusteetta haitataan. Ilmaston lämpenemisen torjunnan täytyy tapahtua sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

“Ilmastoyställisten tuotteiden verotusta pitää keventää.”

IPCC:n raportin pohjalta on puhuttu paljon myös ihmisten kulutustottumuksista. Niilläkin, muun muassa suomalaisten lisääntyneellä lihan käytöllä, on vaikutusta ilmastoon.

– Minä tai SDP ei kannata mitään lihaveroa. Kannatamme sitä, että ilmastoyställisten tuotteiden verotusta pitää keventää. Sitä tarkoittaa kestävän kehityksen arvonlisävero, joka lanseerattiin ennen vaaleja. Meidän tavoite on keventää ihmisten ruokakorin hintaa siltä osin kuin tuotteet ovat ilmastoystävällisiä ja sitä kautta vaikuttaa ilmaston hiilidioksidipäästöihin, Rinne sanoo.

Hallitusohjelman mukaan hallitus aikoo laatia maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman ja uudistaa verotusta tukemaan kestävän kehityksen tavoitteita ja kestävää kuluttamista. Hallitus laatii myös kansallinen ilmastoruoka-ohjelman. Se tähtää kulutetun ruoan ilmastojalanjäljen pienentämiseen.

Ilmastopolitiikasta vastaava ministerityöryhmän tehtävänä on rakentaa eri ministeriöitten kesken polkua, jolla hallitus pyrkii tavoitteeseen tehdä Suomesta hiilineutraali vuonna 2035.

“Ei tässä kukaan polttomoottoreita halua kieltää.”

Rinne uskoo, että lietelannan hyödyntäminen biokaasun raaka-aineena voi olla iso tekijä liikennepäästöjen vähentäjänä.

Hän muistuttaa, että valtio maksaa jo nyt konvertointitukea, jos vanha auto muutetaan eli konvertoidaan toimimaan bio- tai maakaasulla.

Kansalaisen oma kustannus konvertoinnista on liikkunut kuitenkin 1000–2000 euron välillä.

– Tätä täytyy kehittää niin, ettei konvertointi ole kenenkään ulottumattomissa taloudellisista syistä, Rinne toteaa nyt.

Hänen mukaansa pienituloisen ihmisenkin pitäisi jatkossa pystyä muuttamaan vanha auto ilmastoystävälliseksi.

– Ei tässä kukaan polttomoottoreita halua kieltää, vaan jokaisen suomalaisen ulottuvilla olisi oltava ilmastoystävällinen mahdollisuus liikkua, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa biokaasun jakelupisteitä on saatava riittävän taajasti ympäri Suomea.

– Sitä kautta saadaan vanhaa autokantaakin muutettua ympäristöystävälisen polttoaineen käyttöön.

Rinteen mukaan hallitus on käynnistämässä hankkeen, jossa maatalouden lietelanta ja kuntien lietejäte pyritään saamaan teolliseen prosessiin biokaasutuotantoa varten.

– Tästä toivotaan aitoa mahdollisuutta liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseen. Toivon, että prosessi etenee nopeasti. Haluamme yhdessä MTK:n ja kansalaisyhteiskunnan kanssa lähteä viemään tätä eteenpäin. Tämän vaalikauden aikana pyritään saamaan tämä sellaiseen vauhtiin, että se on osana auttamassa 2035 hiilineutraaliustavoitteen toteuttamista, Rinne kertoo.

Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä.

“On selkeästi päästävissä yhteiseen politiikkaan.”

Hallituksessa vihreät ja keskusta ovat olleet vastakkain etenkin julkisessa keskustelussa metsäpolitiikasta.

Rinne toteaa tähän lyhyesti, että asiat on käsitelty syvällisesti hallitusohjelmaa varten.

– Minun arvioni on, että tässä on selkeästi päästävissä yhteiseen politiikkaan. En näe tällä hetkellä isoa uhkaa hallitusyhteistyölle huolimatta julkisesta keskustelusta. Toivon tietenkin, että nämä asiat keskustellaan hallituksen sisällä.

Vihreät ja keskusta ovat vääntäneet julkisessa sanassa etenkin metsähakkuista.

Rinteen mukaan IPCC:n raportti ei muuta hallituksen linjaa metsäinvestointeihin. Pääministerin mukaan lähtökohta on se, että yritykset ratkaisevat liiketoiminnallisen perustein investointinsa, joihin luonnollisesti vaikuttaa muun muassa raaka-aineen saatavuus.

– Uskon, että tässä pystytään sopeuttamaan uudetkin hankkeet olemassaolevien hankkeiden rinnalle ja toteuttamaan järkevää ilmastopolitiikkaa.

Rinne lisää uskovansa myös, että järkevä elinkeino-, maatalous- ja ympäristöpolitiikka eivät loppupeleissä ole ristiriidassa keskenään.

– Minulle on metsäteollisuuden edustajien kanssa keskustellessa tullut käsitys, että he suhtautuvat äärimmäisen vakavasti ilmastokysymykseen. Se on nimittäin metsätaloudellekin vakava kysymys, kuinka paljon esimerkiksi tuholaisia myös meidän metsiin on ilmaston lämpenemisen kannalta tulossa.

“Pitää suhtautua arvioinnissa sen asian vakavuuden edellyttämällä tavalla.”

Rinne kommentoi Demokraatille myös muutamia muita ajankohtaisia keskustelunaiheita; Veikkauksen ympärillä pyörivää keskustelua, alkoholiverotusta sekä Venäjän tapahtumia.

Venäjältä kansainvälistä huomiota on kiinnittänyt poliisin kovenevat otteet opposition mielenosoituksissa.

– Ylipäätään aina silloin, kun yhteiskuntarauha järkkyy jostakin syystä, joka erityisesti näyttää liittyvän demokratian toteutumiseen, on kyse vakavista asioista. Niihin pitää suhtautua arvioinnissa sen asian vakavuuden edellyttämällä tavalla.

Rinne sanoo, ettei Suomi puutu Venäjän sisäisiin asioihin, mutta Suomelle on ylipäänsä kansainvälisessä toiminnassa tärkeää oikeusvaltioperiaate, demokratia ja sananvapaus.

– Nyt näyttää, että näissä asioissa monessa suunnassa on petrattavaa, myös Venäjällä.

Rinteen mukaan tällaisiin asioihin pitää kiinnittää huomiota kansainvälisissä keskusteluissa myös naapureitten kesken – ei oppimestarina toimien vaan normaalissa kanssakäymisessä.

Venäjä on ajankohtainen Suomessa myös sen vuoksi, että presidentti Vladimir Putin on tulossa Suomeen tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä.

Siihen, mistä asioista Niinistö ja Putin keskustelevat, Rinne ei ota kantaa.

Pelihaittojen ehkäisemisen pitää näkyä.

Viro ja Latvia kisaavat toisiaan vastaan siinä, kummassa maassa on halvempi alkoholiverotus. Tällä on vaikutuksensa siihen, miten suomalaistenkin alkoholin matkustajatuonti kehittyy.

Hallitusohjelman mukaan hallitus jatkaa alkoholiveron maltillisia korotuksia 50 miljoonalla eurolla ”ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan”.

Tänään Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden toimitusjohtaja Riikka Pakarinen varoitti Rinteen hallitusta alkoholiveron nostosta.

– Jos me nyt nostamme alkoholiveroa, se on hölmöläisen hommaa. Tuonti varmasti nousee dramaattisesti, Pakarinen totesi Uutissuomalaiselle.

Rinne ei ota kantaa siihen eikä edes ennakoi, mitä alkoholiverolle budjettiriihessä tapahtuu.

– Se on valmistelussa. Katsotaan mitä valtiovarainministeri esittää, kun budjettiriiheen mennään. Meillä on hallitusohjelmakirjauksesta asiasta.

Veikkauksen tökerö mainostoiminta on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua. Jopa yhtiön monopolista on käyty julkista punnintaa.

– Meidän peliyhtiömonopoliamme on perusteltu ja perustellaan sillä, että se hoitaa myös peliriippuvuusongelmia. Sen pitää näkyä koko Veikkauksen toiminnassa. Olen ollut hieman hämmentynyt keskustelusta, mitä Veikkauksen ympärillä on käyty. Omistajaohjausministerin täytyy nyt tarkkaan katsoa, mitä Veikkauksessa tapahtuu, Rinne sanoo Demokraatille.

Helsingin Sanomat paljasti tänään, että Veikkauksen johtoa palkitaan taloudellisesta tuloksesta muttei vastuullisuudesta. Toisin sanoen pelihaittojen vähentäminen ei johdon palkkioissa paina ainakaan paperilla.

– En pääministerinä lähde ottamaan kantaa, miten yksittäisen yhtiöiden johtajien ohjaus tapahtuu. Sen sanon, että Veikkauksella on erityistehtävä myös pelihaittojen ehkäisemisessä ja sen täytyy myöskin toteutua yhtiön toiminnassa, pääministeri Antti Rinne sanoo.

AVAINSANAT

Suomi välttyy “talouden tarkkailuluokalta” – Purra: “Rimaa hipoen”

EU-komissio ei aio ehdottaa liiallisen alijäämän menettelyn aloittamista Suomen kohdalla, valtiovarainministeriö kertoo.

Suomessa menettelyä on kutsuttu myös talouden tarkkailuluokaksi.

Komission syysennusteen mukaan Suomen julkisen talouden alijäämä on ensi vuonna 3,0 prosenttia.

Kyse on budjettikurista. EU-maiden taloussääntöjen mukaan jäsenmailla saa olla velkaa korkeintaan 60 prosenttia ja alijäämää kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

-  Jo päättämämme sopeutustoimet pienentävät julkisen talouden alijäämää. Vielä emme voi olla varmoja, riittävätkö ne lopulta, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo tiedotteessa.

HALLITUS harkitsee huhtikuussa puoliväliriihessään, pitääkö julkista taloutta sopeuttaa lisää.

Komissio suosittelee, että EU:n neuvosto hyväksyy nettomenopolun, jonka Suomi on esittänyt keskipitkän aikavälin suunnitelmassaan.

-  Olen tyytyväinen siihen, että komissio arvioi suunnitelmaamme myönteisesti. Arvion mukaan olemme sopeuttaneet julkista taloutta riittävästi ja oikeaan aikaan. Emme kuitenkaan korjaa julkista taloutta komission takia, vaan koska se on välttämätöntä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi, Purra sanoo.

Komissio toteaa, että Suomen alustava talousarviosuunnitelma ensi vuodelle ei kaikilta osin noudata finanssipolitiikkaa koskevaa suositusta.

KOMISSIO tarkastelee ensi vuoden lukuja seuraavan kerran keväällä. Se arvioi liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämistä tällä perusteella keväällä 2026, kun toteumatiedot ovat käytettävissä.

Viestipalvelu X:ssä Purra kirjoittaa, että tarkkailuluokka vältettiin rimaa hipoen.

-  Alamme kyllä lähestyä pistettä, jossa menettelyn käynnistyminen on yhä lähempänä. Suomen alijäämä- ja velka-asteet ovat euroalueen korkeammassa puoliskossa.

Uutista päivitetty Purran kommenteilla klo 19.36

“Tämä hallitus on pettänyt suomalaiset” – sd-kansanedustajat arvioivat vaihtoehtobudjettia

SDP tarjoaa oikeudenmukaisen vaihtoehdon hallituksen näännyttävälle politiikalle, joukko SDP:n kansanedustajia painottaa.

Kansanedustaja Pia Hiltunen (sd.) näkee, että SDP tarjoaa realistisen ja inhimillisemmän suunnan suomalaisille.

– Tämä hallitus on pettänyt suomalaiset. Kuten näemme Suomessa kasvavat tällä hetkellä vain velka, työttömyys ja köyhyys. Sen sijaan, että hallitus ratkaisisi nämä ongelmat, se on keskittynyt tekemään päätöksiä, jotka kasvattavat eriarvoisuutta ja heikentävät ihmisten hyvinvointia, hän arvostelee tiedotteessa.

SDP:n vaihtoehdossa ymmärretään hänen mukaansa taloudellisen tilanteen vakavuus, mutta keinot pitää talouden raamit kunnossa ovat oikeudenmukaisemmat. Vaihtoehdossa pidettäisiin huolta hoitotakuusta, jonka ansiosta ihmiset pääsisivät ajoissa hoitoon. Tämän lisäksi pieni- ja keskituloisten verotusta kevennettäisiin, joka vahvistaa niin kansalaisten ostovoimaa kuin talouskasvua.

– Suomi tarvitsee kasvua, työpaikkoja ja ennen kaikkea toivoa tulevaisuudesta. Haluamme puolustaa suomalaisten arjen palveluita, vahvistaa taloutta ja turvata ihmisten hyvinvointi. SDP:n vaihtoehto ei ole vain oikeudenmukaisempi, vaan se myös tarjoaa konkreettisia ratkaisuja niihin ongelmiin, joita hallitus on vain pahentanut, Hiltunen toteaa.

“Hallituksen politiikka jättää suomalaiset yksin.”

SDP:n vaihtoehdossa nämä leikkaukset kulttuuriin ja ammattilliseen koulutukseen peruttaisiin. Sen lisäksi kuntien palveluiden riittävä rahoitus varmistettaisiin, jotta arjen peruspalvelut pysyisivät toimivina kaikille.

– Talous on mahdollista tasapainottaa yhtä tehokkaasti kuin hallituksen esityksissä, mutta oikeudenmukaisemmin. Hallituksen politiikka jättää suomalaiset yksin. Me sosialidemokraatit emme hyväksy tätä suuntaa, joka näkyy myös vaihtoehdossamme, Hiltunen korostaa.

SDP:N VAIHTOEHDOSSA ollaan tavallisten suomalaisten sekä yrittäjien puolella, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen arvioi tiedotteessa.

– Me tuemme kotimaista kysyntää ja kohdennamme veronkevennykset pieni- ja keskituloisiin palkansaajille, eläkeläisille sekä pienille yrityksille. Verotuksen painopistettä siirretään työstä haittoihin sekä tukitaan veropohjaa heikentäviä aukkoja.

Rantanen huomauttaa, että moni suomalainen kamppailee heikentyneen ostovoiman kanssa ja kokee talouden taakan kaatuneen erityisesti heikommassa asemassa olevien niskaan.

Petteri Orpon hallitus valitsee suojella maan suurituloisimpia. SDP:n vaihtoehdossa talouden sopeuttaminen tehdään hallituksen toimia oikeudenmukaisemmin. Suomi tarvitsee kasvua, työpaikkoja ja toivoa tulevasta.

Hallituksen verolinjaukset ovat Rantasen mukaan muuttuneet nopeasti eivätkä muodosta järkevää kokonaisuutta. Muun muassa oluen ja polttoaineen verotusta kevennetään samalla, kun lääkkeiden ja palvelualan yrittäjien verotus kiristyy.

– Tätä emme hyväksy, vaan olemme valmiita säilyttämään alennetut hinnat muun muassa lääkkeille, julkiselle liikenteelle sekä kirjoille. Päihteiden verokevennyksiä ei voi kannattaa, varsinkin kun hallitus heikentää saman aikaisesti terveys- ja sosiaalipalveluita.

SDP:N EDUSKUNTARYHMÄN varapuheenjohtaja Kim Berg painottaa, että SDP:n vaihtoehtobudjetti torjuu hallituksen leikkauspolitiikan ja puolustaa jokaisen suomalaisen oikeutta toimiviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

– Meidän tavoitteemme on vahvistaa perustason palveluja ja panostaa ennaltaehkäisevään työhön, jotta palvelut toimivat ja kustannuspaineet vähenevät pitkällä aikavälillä, hän sanoo tiedotteessa.

Julkiset sote-palvelut ovat jokaisen suomalaisen oikeus ja hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi, Berg muistuttaa.

– Emme hyväksy hallituksen esittämää leikkauspolitiikkaa, joka sysää raskaan hinnan pienituloisille ja paljon sairastaville. SDP:n vaihtoehtobudjetilla varmistamme, että hoitoon pääsy nopeutuu, vanhusten hoito säilyy ihmisarvoisena ja asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina.

Vaihtoehtobudjetilla SDP ei pelkästään puolusta nykyisiä palveluja, vaan myös kehittää niitä, hän toteaa. Bergin mukaan hyvinvointialueille on annettava mahdollisuus pitkäjänteiseen kehittämiseen, jotta perustuslain mukaiset laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut voidaan turvata kaikille.

KANSANEDUSTAJA Aki Lindén toteaa, että SDP:n vaihtoehtobudjetti turvaa julkisen terveydenhuollon palvelut ja omalääkäri-omahoitajamalli-mallin toteuttamisen.

– Suomen julkinen terveydenhuolto on pohjaltaan vahva. Terveydenhuoltoon on kuitenkin kasautunut ongelmia, jotka vaativat nopeaa ratkaisua, hän sanoo tiedotteessa.

Orpon-Purran oikeistohallitus on pysäyttämässä ja peruuttamassa useita Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana aloitetuista tärkeistä kehittämishankkeista ja leikkaamassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden rahoitusta, Lindén kritisoi.

– Nykyisen hallituksen terveyspolitiikka on poukkoilevaa, sekavaa ja pääomasijoittajien omistamia terveydenhuollon suuryrityksiä suosivaa.

SDP esittää muun muassa hoitotakuun pitämistä 14 vuorokaudessa ja tavoitteena on lyhentää hoitotakuu 7 vuorokauteen. Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan henkilömitoitus on pidettävä 0,7:ssa, SDP vaatii. Vaihtoehtobudjetissa todetaan, että terveyskeskusten toiminta on järjestettävä omalääkäri-omahoitajamalli-mallin mukaisesti, kuten eduskunta marraskuussa 2022 päätti.

SDP torjuu myös terveydenhuollon asiakasmaksujen rajun korotuksen.

– SDP:n vaihtoehtobudjetti sisältää useita muita tärkeitä sosiaali- ja terveydenhuollon parannuksia ja Orpon-Purran hallituksen leikkausten peruuttamista. Nämä on kaikki kestävästi rahoitettu, Lindén painottaa.

Sivistysvaliokunta joutuu muuttamaan eduskunnassa – tässä syy

Uudet jäsenet, tilajärjestely ja kokoontuminen täysistunnon aikana. Sote-valiokunnan työtaakkaa on helpotettu nyt ainakin näillä eri keinoilla.

Asiaruuhkan kanssa painiva eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta oli esittänyt eduskunnan puhemiesneuvostolle, että valiokunta saisi nykyisen kokoushuoneen käyttöönsä kokopäiväisesti.

Valiokunnan esitys on hyväksytty eduskunnan puhemiesneuvostossa tänään.

Haaste on ollut se, että kiireisen ja taajaan päivittäin kokouksia pitävän sosiaali- ja terveysvaliokunnan huoneessa kokoustaa myös sivistysvaliokunta.

Eduskunnan keskuskansliasta kerrottiin Demokraatille tänään, että sivistysvaliokunta siirtyy vuoden loppuun saakka toiseen kokoushuoneeseen, jossa kokoontuu myös valtiovarainvaliokunnan verojaosto.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa on myös täydennetty valiokunnan kiireiden takia varajäsenillä.

Eduskunta valitsi tänään valiokunnan varajäseneksi edustaja Martin Paasin (kok.), edustaja Jaana Strandmanin (ps.), edustaja Suna Kymäläisen (sd.) ja edustaja Antti Kurvisen (kesk).

VALIOKUNNAN työtaakka on pyritty helpottamaan myös kolmannella muutoksella:

Viime perjantaina puhemiesneuvosto antoi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sen pyynnön mukaisesti luvan pitää valiokunnan kokous samanaikaisesti täysistunnon kanssa tänään tiistaina.

Valiokunta oli pyytänyt lupaa käsitelläkseen budjettilakeihin liittyviä päätösasioita ja esitti, että täysistunto ei kyseisenä aikana käsittelisi valiokunnan toimialaan kuuluvia asioita.

Valiokunta aloitti tänään kokouksensa kesken täysistunnon kello 14.30.

Eduskunnan kansliasta kerrotaan, että aika ajoin valiokunnille on annettu lupa pitää kokousta täysistunnon aikana. Tapa ei ole yleinen muttei poikkeuksellinenkaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta uhkaa ajautua tällä viikolla jälleen kaaokseen, useat valiokuntalähteet ovat arvioineet Helsingin Sanomien mukaan.

Valiokuntalähteet kertoivat Demokraatille töiden edenneen tänään normaalisti.

HS:n mukaan valiokunnalla on yhä käsittelyssä valtava määrä budjettilakeja, joista suurimman osan käsittely on kesken. Valmista pitäisi olla ensi viikon maanantaina.

“Parempi hyväksyä ongelmallinen komissio kuin ei komissiota ollenkaan” – Heinäluoma ennakoi kuoppaisaa kautta

Euroopan parlamentti äänestää huomenna uuden komission hyväksymisestä.

Komissaarikuulemisissa syntynyt parlamentin poliittisten ryhmien kädenvääntö on päätynyt pisteeseen, jossa perinteiset eurooppamyönteiset keskiryhmät ovat löytäneet yhteisymmärryksen, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) toteaa tiedotteessa.

“Saavutettu sopu on voitto koko Euroopalle.”

Keskustaoikeistolaisen EPP:n, sosialidemokraattien S&D:n ja liberaalin keskustaryhmän Renew’n yhteistyö antaa hänen mukaansa mahdollisuuden komission hyväksynnälle riittävällä tuella. Vihreiden enemmistö näyttää äänestävän puolesta.

– Saavutettu sopu on voitto koko Euroopalle. Se tarkoittaa, että Eurooppaa voidaan edelleen rakentaa yhdessä unionia kehittävien ryhmien kesken. Tämä on aivan avainkysymys myös oikeusvaltion ja Ukrainan tukemisen kannalta.

Hän tunnistaa poliittisen väännön eikä pidä tilannetta lainkaan ideaalina.

– Olemme tilanteessa, jossa on parempi hyväksyä ongelmallinen komissio kuin ei komissiota ollenkaan.

EPP:N FLIRTTAILU äärioikean laidan kanssa oli vaarantaa koko EU:n tulevaisuuden, hän huomauttaa.

– Ajassa, jossa meitä uhkaa niin epävakaa Donald Trump Yhdysvalloissa, Kiinan uhittelu idän suunnalta, sota Euroopassa kuin kriisit Lähi-idässä, tarvitsemme unioniin vakautta ja varmuutta. Siihen ei sovi yhteistyö arvojamme nakertavien voimien kanssa.

“Italialle kuuluu komissaari, eikä siihen ole urputtamista.”

Heinäluoma pitää hyvänä, että väännön lopputuloksena Unkarin komissaarin salkkua saatiin supistetuksi ja siirrettyä sieltä tärkeimmät vastuut toisaalle.

– Italialle kuuluu komissaari, eikä siihen ole urputtamista. Eri asia on, että komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on päättänyt antaa varapuheenjohtajatehtäviä Italian veljet -puolueen komissaarille, ja tätä me demarit emme edelleenkään hyväksy.

Tulossa on hänen mukaansa historian oikeistolaisin komissio, mutta sen takaa löytyvät jäsenmaiden hallitukset, “emmekä me parlamentissa voi hallitusten valtasuhteita muuttaa”.

– Parlamentissa voidaan arvioida vain ehdokkaiden pätevyyttä sekä sitoutumista eurooppalaisiin arvoihin, Heinäluoma kuvailee.

NYT POLIITTISEN sovun myötä syntynyt sitoutuminen on keskiryhmiltä tärkeä paperi, hän painottaa. Se on luonteeltaan kuitenkin vain yleisluontoinen sitoumus yhteistyöhön, eikä Heinäluoma pitäisi sitä vedenpitävänä.

– Aika siis näyttää, kuinka pitkälle nyt syntynyt sopu ja luottamus riittävät. Meille sosialidemokraateille oikeusvaltioon sitoutuminen on yhteistyön ehto.

Demariryhmän enemmistö tulee tukemaan komission valintaa. Heinäluoman tiedossa on, että kriittisiä ääniä tulee erityisesti Ranskasta ja Saksasta.

– Vaikka eurooppamyönteisten puolueiden sopimus antaa näköalaa tulevaisuuteen, yhtä selvää on, että kaudesta on tulossa kuoppaisa, hän tiivistää.

Kokoomuksen Heinonen lämpeni SDP:n vaihtoehdosta – “Kannatatteko te hallituksen uudistuksia vai ette?”

Timo Heinonen (kok.).

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan valiokuntavastaava Timo Heinonen syyttää SDP:tä sumutuksesta. Heinosen mukaan SDP näyttää vaihtoehtobudjetissaan hyväksyvän aiemmin vastustamiaan hallituksen uudistuksia.

– SDP on tämän hallituskauden ajan vastustanut jokaista hallituksen sopeutustoimea. Mikään toimi ei ole SDP:lle käynyt. Nyt vaihtoehtobudjettissaan SDP näyttääkin kuittaavan lähes jokaisen hallituksen työttömyys- ja sosiaaliturvaan kohdistaman uudistuksen, Heinonen sanoo tiedotteessaan.

Hän luonnehtii SDP:n talouspolitiikkaa “opportunistiseksi kikkailuksi”.

– Suomen asioita ei voi hoitaa niin, että puolen vuoden välein linja heittelee sopivan tuulen mukaisesti.

HEINONEN katsoo SDP:n pyörtäneen vaihtoehdossaan myös muita linjauksiaan. SDP on aiemmin vastustanut muun muassa yleisen arvonlisäveron korotusta 25,5 %:iin, mutta ei esitä vaihtoehtobudjetissaan korotuksen perumista. Sen sijaan SDP peruisi alemman 10 %:n arvonlisäverokannan nostamisen.

Keväällä SDP esitti kotitalousvähennyksen supistamista 100 miljoonalla eurolla, vaihtoehdossaan SDP esittää kotitalousvähennyksen kodinhoito­ ja hoivapalveluiden korvausprosentin pitämistä korotettuna. Lisäksi puolue selvittäisi kotitalousvähennyksen ulottamista jatkossa kerrostalo- ja rivitaloasunto­-osake­yhtiöiden osakkaiden rahoitusvastuulla yhtiöissä toteu­tettaviin remontteihin. Kokonaisuuden hintalappu on SDP:n vaihtoehtobudjetissa 63 miljoonaa euroa.

– Eihän SDP:n linjasta ota enää mitään tolkkua. Kannatatteko te hallituksen uudistuksia vai ette? SDP:n talouspolitiikka näyttää olevan kuin myrskyssä pyörivä tuuliviiri.

– Kun kaikki SDP:n tällä vaalikaudella ehdottamat paperit ynnätään yhteen, niin on mahdotonta sanoa mikä on SDP:n talouspolitiikan linja. Ainoa looginen johtopäätös on, että Lindtmanin johtamalla SDP:llä ei ole yhtenäistä ja uskottavaa talouspolitiikan linjaa, Heinonen paaluttaa.