Rinne: Pelihaittojen ehkäisemisen pitää näkyä Veikkauksen toiminnassa – pääministeri kertoo nyt myös johtopäätöksensä IPCC:n raportista

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Pääministeri Antti Rinne (sd.).

Eilen julkistettu ilmastopaneeli IPCC:n raportti ei pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan muuta hallituksen strategiaa tai hallitusohjelmassa ilmastokysymyksiin liittyviä asioita.

– Meillä on ilmastomuutokseen liittyvä kokonaisuus hyvin hallinnassa hallitusohjelmassa. Siihen liittyvät sekä nielut että päästöt, pääministeri Antti Rinne toteaa Demokraatille.

Raportti keskittyy etenkin maankäyttöön. Rinne viittaa ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) eilisiin kommentteihin, jossa ministeri kiinnitti huomiota muun muassa siihen, miten lannasta voitaisiin tehdä biokaasua. Näin ravinteet saataisiin muotoon, jossa ne eivät valu meriin ja samalla päästäisiin eroon ilmaston kannalta haitallisesta turvepeltojen raivaamisesta lannanlevitystä varten.

– Oikealla suunnalla ollaan, IPCC:n raportti vahvisti paljon niitä asioita joita hallitusohjelmassa on jo linjattu, Rinne tiivistää reaktiotaan raporttiin.

Rinne nostanut isoja asioita keskusteluun, saanut aina ensin arvosteluryöpyn niskaansa.

Rinne on nostanut hiljattain yhteiskunnalliseen keskusteluun niin syntyvyyteen, ruoan ympäristöyställisyyteen ohjaavan verotuksen (julkisessa keskustellussa puitiin ”lihaveroa”) kuin lannanlevityksenkin ympäristölle aiheuttamat ongelmat. Kaikki avaukset tyrmättiin alun alkaen rajusti. Sittemmin niistä on kuitenkin tullut keskustelun valtavirtaa. Nyt esimerkiksi IPCC:n raportti nosti lannanlevityksen vaatiman peltojen raivauksen keskeisesti esiin.

Rinne toteaa, että keskustelun painopisteen muutos osoittaa, että omassa mielessä ja tutkittuun tietoon pohjaavia suomalaiseen yhteiskuntaan vaikuttavia asioita on nostettava rohkeasti esiin.

– Jos alkaa pelätä, että jokin puheenvuoro herättää negatiivista huomiota, sitten ei kannata kyllä poliitikkona ollakaan.

Samalla Rinne kuitenkin painottaa, että keskustelussa on huolehdittava siitä, että tavalliset ihmiset pysyvät mukana.

– Kenenkään poliitikon tahto ei ainakaan hallituksessa ole, että ihmisten arkea perusteetta haitataan. Ilmaston lämpenemisen torjunnan täytyy tapahtua sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

“Ilmastoyställisten tuotteiden verotusta pitää keventää.”

IPCC:n raportin pohjalta on puhuttu paljon myös ihmisten kulutustottumuksista. Niilläkin, muun muassa suomalaisten lisääntyneellä lihan käytöllä, on vaikutusta ilmastoon.

– Minä tai SDP ei kannata mitään lihaveroa. Kannatamme sitä, että ilmastoyställisten tuotteiden verotusta pitää keventää. Sitä tarkoittaa kestävän kehityksen arvonlisävero, joka lanseerattiin ennen vaaleja. Meidän tavoite on keventää ihmisten ruokakorin hintaa siltä osin kuin tuotteet ovat ilmastoystävällisiä ja sitä kautta vaikuttaa ilmaston hiilidioksidipäästöihin, Rinne sanoo.

Hallitusohjelman mukaan hallitus aikoo laatia maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman ja uudistaa verotusta tukemaan kestävän kehityksen tavoitteita ja kestävää kuluttamista. Hallitus laatii myös kansallinen ilmastoruoka-ohjelman. Se tähtää kulutetun ruoan ilmastojalanjäljen pienentämiseen.

Ilmastopolitiikasta vastaava ministerityöryhmän tehtävänä on rakentaa eri ministeriöitten kesken polkua, jolla hallitus pyrkii tavoitteeseen tehdä Suomesta hiilineutraali vuonna 2035.

“Ei tässä kukaan polttomoottoreita halua kieltää.”

Rinne uskoo, että lietelannan hyödyntäminen biokaasun raaka-aineena voi olla iso tekijä liikennepäästöjen vähentäjänä.

Hän muistuttaa, että valtio maksaa jo nyt konvertointitukea, jos vanha auto muutetaan eli konvertoidaan toimimaan bio- tai maakaasulla.

Kansalaisen oma kustannus konvertoinnista on liikkunut kuitenkin 1000–2000 euron välillä.

– Tätä täytyy kehittää niin, ettei konvertointi ole kenenkään ulottumattomissa taloudellisista syistä, Rinne toteaa nyt.

Hänen mukaansa pienituloisen ihmisenkin pitäisi jatkossa pystyä muuttamaan vanha auto ilmastoystävälliseksi.

– Ei tässä kukaan polttomoottoreita halua kieltää, vaan jokaisen suomalaisen ulottuvilla olisi oltava ilmastoystävällinen mahdollisuus liikkua, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa biokaasun jakelupisteitä on saatava riittävän taajasti ympäri Suomea.

– Sitä kautta saadaan vanhaa autokantaakin muutettua ympäristöystävälisen polttoaineen käyttöön.

Rinteen mukaan hallitus on käynnistämässä hankkeen, jossa maatalouden lietelanta ja kuntien lietejäte pyritään saamaan teolliseen prosessiin biokaasutuotantoa varten.

– Tästä toivotaan aitoa mahdollisuutta liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseen. Toivon, että prosessi etenee nopeasti. Haluamme yhdessä MTK:n ja kansalaisyhteiskunnan kanssa lähteä viemään tätä eteenpäin. Tämän vaalikauden aikana pyritään saamaan tämä sellaiseen vauhtiin, että se on osana auttamassa 2035 hiilineutraaliustavoitteen toteuttamista, Rinne kertoo.

Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä.

“On selkeästi päästävissä yhteiseen politiikkaan.”

Hallituksessa vihreät ja keskusta ovat olleet vastakkain etenkin julkisessa keskustelussa metsäpolitiikasta.

Rinne toteaa tähän lyhyesti, että asiat on käsitelty syvällisesti hallitusohjelmaa varten.

– Minun arvioni on, että tässä on selkeästi päästävissä yhteiseen politiikkaan. En näe tällä hetkellä isoa uhkaa hallitusyhteistyölle huolimatta julkisesta keskustelusta. Toivon tietenkin, että nämä asiat keskustellaan hallituksen sisällä.

Vihreät ja keskusta ovat vääntäneet julkisessa sanassa etenkin metsähakkuista.

Rinteen mukaan IPCC:n raportti ei muuta hallituksen linjaa metsäinvestointeihin. Pääministerin mukaan lähtökohta on se, että yritykset ratkaisevat liiketoiminnallisen perustein investointinsa, joihin luonnollisesti vaikuttaa muun muassa raaka-aineen saatavuus.

– Uskon, että tässä pystytään sopeuttamaan uudetkin hankkeet olemassaolevien hankkeiden rinnalle ja toteuttamaan järkevää ilmastopolitiikkaa.

Rinne lisää uskovansa myös, että järkevä elinkeino-, maatalous- ja ympäristöpolitiikka eivät loppupeleissä ole ristiriidassa keskenään.

– Minulle on metsäteollisuuden edustajien kanssa keskustellessa tullut käsitys, että he suhtautuvat äärimmäisen vakavasti ilmastokysymykseen. Se on nimittäin metsätaloudellekin vakava kysymys, kuinka paljon esimerkiksi tuholaisia myös meidän metsiin on ilmaston lämpenemisen kannalta tulossa.

“Pitää suhtautua arvioinnissa sen asian vakavuuden edellyttämällä tavalla.”

Rinne kommentoi Demokraatille myös muutamia muita ajankohtaisia keskustelunaiheita; Veikkauksen ympärillä pyörivää keskustelua, alkoholiverotusta sekä Venäjän tapahtumia.

Venäjältä kansainvälistä huomiota on kiinnittänyt poliisin kovenevat otteet opposition mielenosoituksissa.

– Ylipäätään aina silloin, kun yhteiskuntarauha järkkyy jostakin syystä, joka erityisesti näyttää liittyvän demokratian toteutumiseen, on kyse vakavista asioista. Niihin pitää suhtautua arvioinnissa sen asian vakavuuden edellyttämällä tavalla.

Rinne sanoo, ettei Suomi puutu Venäjän sisäisiin asioihin, mutta Suomelle on ylipäänsä kansainvälisessä toiminnassa tärkeää oikeusvaltioperiaate, demokratia ja sananvapaus.

– Nyt näyttää, että näissä asioissa monessa suunnassa on petrattavaa, myös Venäjällä.

Rinteen mukaan tällaisiin asioihin pitää kiinnittää huomiota kansainvälisissä keskusteluissa myös naapureitten kesken – ei oppimestarina toimien vaan normaalissa kanssakäymisessä.

Venäjä on ajankohtainen Suomessa myös sen vuoksi, että presidentti Vladimir Putin on tulossa Suomeen tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä.

Siihen, mistä asioista Niinistö ja Putin keskustelevat, Rinne ei ota kantaa.

Pelihaittojen ehkäisemisen pitää näkyä.

Viro ja Latvia kisaavat toisiaan vastaan siinä, kummassa maassa on halvempi alkoholiverotus. Tällä on vaikutuksensa siihen, miten suomalaistenkin alkoholin matkustajatuonti kehittyy.

Hallitusohjelman mukaan hallitus jatkaa alkoholiveron maltillisia korotuksia 50 miljoonalla eurolla ”ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan”.

Tänään Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden toimitusjohtaja Riikka Pakarinen varoitti Rinteen hallitusta alkoholiveron nostosta.

– Jos me nyt nostamme alkoholiveroa, se on hölmöläisen hommaa. Tuonti varmasti nousee dramaattisesti, Pakarinen totesi Uutissuomalaiselle.

Rinne ei ota kantaa siihen eikä edes ennakoi, mitä alkoholiverolle budjettiriihessä tapahtuu.

– Se on valmistelussa. Katsotaan mitä valtiovarainministeri esittää, kun budjettiriiheen mennään. Meillä on hallitusohjelmakirjauksesta asiasta.

Veikkauksen tökerö mainostoiminta on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua. Jopa yhtiön monopolista on käyty julkista punnintaa.

– Meidän peliyhtiömonopoliamme on perusteltu ja perustellaan sillä, että se hoitaa myös peliriippuvuusongelmia. Sen pitää näkyä koko Veikkauksen toiminnassa. Olen ollut hieman hämmentynyt keskustelusta, mitä Veikkauksen ympärillä on käyty. Omistajaohjausministerin täytyy nyt tarkkaan katsoa, mitä Veikkauksessa tapahtuu, Rinne sanoo Demokraatille.

Helsingin Sanomat paljasti tänään, että Veikkauksen johtoa palkitaan taloudellisesta tuloksesta muttei vastuullisuudesta. Toisin sanoen pelihaittojen vähentäminen ei johdon palkkioissa paina ainakaan paperilla.

– En pääministerinä lähde ottamaan kantaa, miten yksittäisen yhtiöiden johtajien ohjaus tapahtuu. Sen sanon, että Veikkauksella on erityistehtävä myös pelihaittojen ehkäisemisessä ja sen täytyy myöskin toteutua yhtiön toiminnassa, pääministeri Antti Rinne sanoo.

AVAINSANAT

Punakynä iski, hallitus poisti lakkolakien sukupuolivaikutuksia – esimerkkinä hoitoala

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Siren valiokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 19. huhtikuuta.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai perjantaina valmiiksi riitaisen mietinnön työrauhalaista, jota Petteri Orpon (kok.) hallitus on edistänyt suomalaisittain poikkeuksellisesti ilman kolmikantaista neuvotteluprosessia.

Laki rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin ja tukilakkoihin samalla, kun se yksipuolisesti korottaa työntekijöiden sakkomaksuja ja laajentaa niiden sovellusalaa työrauhasta poliittisten lakkojen kestoon ja kohtuuttomiksi arvioitaviin tukilakkoihin. Lisäksi tuleva laki antaa mahdollisuuden myös henkilökohtaisille 200 euron lakkosakoille, jotka työntekijä maksaa työnantajalleen, mikäli hän on jatkanut tuomioistuimessa laittomaksi todettua työtaistelua.

Heti mietinnön valmistumisen jälkeen opposition edustajat nostivat esiin myös käsittelyn loppumetreillä hiertäneen tasa-arvokysymyksen.

VASEMMISTOLIITON Aino-Kaisa Pekosen mukaan mietintöpohjassa oleviin tasa-arvokirjauksiin esitettiin vielä torstaina merkittäviä heikennyksiä. Asiaan kiinnitti huomiota myös vihreiden Fatim Diarra.

– Pyysimme erityisesti kuulemisia tasa-arvonäkökulmasta ja saimme niitä paljon, johtuen siitä, että Suomen työmarkkinat ovat niin valtavan segregoituneet. Pohjassa (16.4. mietintöluonnos) oli huomioitu hyvin tasa-arvovaikutuksia. Nyt ne on sieltä hienosti hallituksen toimesta siivottu pois. Tämä on todella surullista. Tässä talossa on vain yksi valiokunta, jonka nimessä on tasa-arvo. Se, että tasa-arvoasiat siivotaan pois, jotta lausunto passaa paremmin hallitukselle, niin tähän olen erityisen pettynyt, Diarra sanoi perjantaina työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ovella.

Valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) oli eri linjoilla.

– Valiokunta teki yksimielisen lausuman, joka koskee näiden tasa-arvovaikutusten seurantaa, joka on osoitus pikemminkin siitä, että valiokunnalla on ollut yhteinen näkemys tähän tasa-arvoasiaan ja sen esille nostamiseen, Sirén sanoi.

Demokraatti tarkisti mietintöön loppumetreillä tehdyt muutokset valiokuntakäsittelyn jälkeen julkisista mietintöluonnoksista.

LUONNOSTEN perusteella vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet todella halusivat poistaa yksityiskohtaiset viittaukset siihen, millä tavoin hallituksen lakiesitys heikentää työmarkkinoiden tasa-arvoa.

Valiokunta toteaa yksimielisesti, että lakiin ehdotettujen muutosten sukupuolivaikutuksia seurataan tarkasti. Mutta lopullisesta mietinnöstä on sukupuolivaikutusten arvioinnin kohdalta poistettu seuraavat lauseet:

Kohdasta 38 on poistettu lause: “Työnantajan neuvotteluvoiman ja direktiovallan arvioidaan kasvavan hyvityssakkojen korottamisen ansiosta, minkä arvioidaan johtavan siihen, että etenkin heikosti järjestäytyneillä aloilla on jatkossa nykyistä heikommat työehdot.”

Ja kohdasta 39 lause: “Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan saaman selvityksen mukaan esimerkiksi naisenemmistöisellä hoitoalalla muiden alojen myötätuntotaistelut voivat olla keskeisessä asemassa neuvottelutilanteessa. Tällaisilla aloilla neuvottelulähtökohdat ovat erilaiset, jolloin muiden alojen tuki voi olla merkityksellistä.”

HALLITUKSEN lakiesitys rajaa voimakkaasti mahdollisuutta myötätuntotyötaisteluihin. Valiokunnan varapuheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mukaan tukilakkojen suhteettomuus ja niiden vaikutukset varsinaiseen pääriitaan ovat kysymyksiä, joita ratkotaan uuden lain myötä oikeudessa.

– Aiemmin on ollut niin, että aina kun päälakko on laillinen myös myötätuntolakko on ollut laillinen. Se on näin kaikissa Pohjoismaissa, Lyly sanoi valiokunnan tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Jatkossa tukilakko voidaan Suomessa todeta laittomaksi, jos oikeus katsoo sen rajoittavan kohtuuttomasti muun kuin pääriidan piiriin kuuluvan työnantajan toimintaa. Esimerkiksi julkisella puolella työskentelevien hoitajien tapauksessa myös tukilakon tulisi siis kohdistua ensisijaisesti Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat KT:hen.

Sekä poliittisluonteiset, eli työntekijöiden sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan liittyvät lakot, myötätuntotyöstaistelut että varsinaiset työehtoriitoihin liittyvät lakot ovat Lylyn mukaan kansainvälisen työjärjestön ILOn suojeluksessa. Lyly toteaa ILOn valvontakäytännön käsittelevän näitä kaikkia työtaisteluja samalla tavalla, joten Orpon hallitus irtautuu uuden työrauhalain myötä kansainvälisestä tulkinnasta.

YKSITYISKOHTAISEMPIEN sukupuolivaikutusten sijaan lopullisessa mietinnössä todetaan yleisesti, että “…Suomen työmarkkinat ovat jakautuneet voimakkaasti sukupuolen mukaan alojen ja tehtävien osalta. Eriytymisestä johtuen sukupuolten välillä on palkkaeroa. Naisten työmarkkina-asema on keskimäärin heikompi miehiin verrattuna. Valiokunta katsoo, että edellä mainitusta johtuen voidaan lähtökohtaisesti olettaa, että työelämään tehtävillä merkittävillä muutoksilla on myös sukupuolittuneita vaikutuksia. Valiokunta korostaa, ettei sukupuolivaikutusten arviointiin yleisesti ole muodostunut riittäviä käytäntöjä.”

Toisin sanoen sukupuolivaikutuksista puhutaan lopullisessa mietinnössä yleisellä tasolla. Samalla, kun käsiteltävän lain sukupuolivaikutuksiin viittaavat lauseet on poistettu, todetaan, ettei sukupuolivaikutusten arviointiin ole “yleisesti” muodostunut “riittäviä käytäntöjä”.

Ammattiliitoilta sapekasta palautetta lakkolakimietinnöstä: ”Mitä tahansa elinkeinoelämä pyytää, sen hallitus mukisematta toteuttaa”

Kuvaa ammattiliittojen järjestämästä Stop nyt! -mielenilmauksesta Helsingissä 1. helmikuuta.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä lakko-oikeuden rajoittamiseen liittyen. Työrauhalainsäädäntöä koskeva mietintö saa rajua kritiikkiä ammattiliitoilta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen moittivat, ettei YK:n alaisen kansainvälisen työjärjestö ILO:n viesti ole mennyt perille. ILO lähestyi tällä viikolla hallitusta esittäen huolensa lakko-oikeuden rajoituksiin liittyen.

– Jos hallitusta ja hallituspuolueiden edustajia kiinnostaisi Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet, ILO:n kirjelmä olisi aiheuttanut vähintään aikalisän ottamisen lakko-oikeuden rajoittamiseen liittyen. Mietinnön myötä on selvää, ettei edes kansainvälisen työjärjestön yhteydenotto hidasta pyrkimyksiä heikentää työntekijöiden oikeuksia Suomessa, Aalto kuvaa tiedotteessa.

– Surullista, mutta ei lainkaan yllättävää. Valiokunta ei ole ottanut huomioon ILO:n vetoomusta hallitukselle tai eduskunnan lähetekeskustelussa esitettyjä näkemyksiä, vaan mietintö jatkaa hallituksen johdonmukaista työntekijöitä ja pienipalkkaisia kyykyttävää linjaa, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Aalto muistuttaa, että lakko-oikeuden rajoittaminen mietinnössä esitetyllä tavalla heikentää pysyvästi työntekijöiden mahdollisuuksia parantaa työehtojaan ja palkkaustaan.

– Muutosten myötä työntekijöiden on myös entistä vaikeampi puolustaa etujaan ja vastustaa työnantajan yksipuolista sanelua.

– Lakko-oikeuden rajoituksiin liittyvä lainsäädäntöprosessi on ollut yhtä arvotonta näytelmää, jossa poliittinen kiire ja ideologia ovat jyränneet alleen työntekijöiden perusoikeudet ja asianmukaisen lainvalmistelun, Aalto moittii.

Lakko-oikeuden heikentämisen jälkeen emme voi protestoida.

AUTO- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT kiteyttää, että lakkolait palauttavat Suomea ajassa sata vuotta taaksepäin. Liitto muistuttaa, että yleislakolla saatiin aikoinaan naisille äänioikeus, mutta hallituksen linjan mukaan vastaava ei olisi enää mahdollista. Poliittisen lakko-oikeuden rajoittaminen on merkittävä muutos, AKT summaa.

– Perusajatus lakien takana on, että lakko-oikeuden heikentäminen tehdään työelämän heikennyksistä ensimmäisenä. Sen jälkeen emme voi protestoida niitä asioita vastaan, joita on tulossa. Tästä esimerkkinä ovat syksyllä voimaan astuvat suuret työttömyysturvaleikkaukset, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

Myös Teollisuusliiton Aalto uskoo, että poliittisen lakko-oikeuden rajaamista hyödynnetään lainsäädännön kautta toteutettavien työehtojen heikennysten läpiajamiseksi. Aallon mukaan poliitikot ovat nyt voimalla astumassa päättämään työehdoista.

– Tätäkin hallituskautta on jäljellä vielä kolme vuotta. Poliittisen lakko-oikeuden rajaamisen myötä hallituksella on vapaat kädet esimerkiksi pidentää työaikaa tai leikata palkkaa. Tällaisia esityksiä voidaan helposti tuoda valmisteluun myös hallitusohjelman ohi, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto kiteyttää, että lakko-oikeuden rajoitukset kohdistuvat yksipuolisesti vain työntekijäpuoleen. Työnantajille koituvia seuraamuksia työehtosopimusten rikkomisesta ei kiristetä vastaavalla tavalla kuin työntekijäpuolen seuraamuksia laittomista työtaisteluista.

– Lakimuutokset osoittavat elinkeinoelämän olevan hallituksen erityissuojeluksessa. Mitä tahansa elinkeinoelämä pyytää, sen hallitus mukisematta toteuttaa. Näin yksipuolista lainsäädäntöä ei ole koskaan ennen toteutettu Suomessa, Aalto sanoo.

Pöyristyttävä ajatus.

VALIOKUNNAN mietinnössä esitetään myös rajauksia tukilakkoihin. AKT:lle se on Kokon mukaan suuri menetys solidaarisuuden vuoksi.

– Meille kuljetusliitoille on ollut tärkeää toistemme tukeminen. Jatkossa se ei ole mahdollista. Se ei ole mahdollista sen enempää AKT:n sisällä eikä kuljetusliitoille keskenään. Tämä tarkoittaa väistämättä, että työnantaja tulee hyökkäämään meidän työehtojamme vastaan, Kokko sanoo.

AKT katsoo, että työrauhalakiin liitettävä 200 euron henkilökohtainen sakko on suorastaan häpeällinen muutos suomalaisessa lainsäädännössä. Lakot ovat aina kollektiivisia, liitto muistuttaa.

– Se, että työnantajalle annetaan mahdollisuus sakottaa ja periä työntekijältä korvaus laittomasta lakosta on pöyristyttävä ajatus.

PAM muistuttaa, että jatkossa työrauhavelvollisuuden vastaisiksi todettavista toimista tuomittaisiin työntekijäpuolelle vähintään 10 000 euron ja enintään 150 000 euron suuruinen hyvityssakko. Nykyisin alarajaa ei ole ja yläraja on 37 400 euroa.

– Jatkossa tällaisistakin mielenilmaisuista tuomittaisiin vähintään 10 000 euron sakko. Se on kohtuutonta ja on selvää, että hyvityssakon alarajan nostaminen 10 000 euroon heikentää työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa tilanteissa, joissa kaikki muut keinot on jo käytetty, Rönni-Sällinen toteaa.

PAMin mielestä hyvityssakkojen korottamisen valmistelu on ollut yksipuolista, koska siihen ei ole noussut työnantajille ja työnantajaliitoille työehtosopimuksen rikkomisesta tai valvontavelvollisuuden rikkomisesta tuomittavat hyvityssakot.

– Työntekijäliiton keskeinen velvoite on noudattaa työrauhavelvollisuutta sopimuskauden ajan ja työnantajapuolen aivan yhtä painava velvoite on noudattaa työehtosopimuksen määräyksiä. Siihen hallitus ei ole ehdottanut muutoksia, Rönni-Sällinen sanoo.

SDP nimesi viisi uutta ehdokasta kesäkuun eurovaaleihin

SDP on nimennyt virallisesti uusia nimiä Euroopan parlamenttivaaleihin. He ovat Kimmo Kiljunen, Tiina Kyllönen, Pinja Perholehto, Dimitri Qvintus ja Piritta Rantanen.

Demokraatti kertoi aiemmin tänään Perholehdon ja Kiljusen nimityksistä.

Kiljunen on vantaalainen kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Kyllönen on kajaanilainen nuorisotyöntekijä, Kajaanin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja sekä Kainuun aluevaltuutettu.

Perholehto on kansanedustaja ja Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Qvintus on strategisen viestinnän johtaja, SDP:n puoluehallituksen jäsen sekä SDP:n Eurooppa-työryhmän puheenjohtaja. Hän on myös SDP:n ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja.

Rantanen on jämsäläinen toisen kauden kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja ja työ- ja tasa-arvovaliokunnan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

SDP:n aiemmin nimeämät ehdokkaat ovat Tanja Airaksinen, Piia Elo, Maria Guzenina, Eero Heinäluoma, Miina-Anniina Heiskanen, Viivi Järvelä, Emilia Kangaskolkka, Suna Kymäläinen, Emmi Lintonen, Ville Merinen ja Päivi Niemi-Laine.

SDP tulee jättämään kesäkuun eurovaaleihin täyden 20 ehdokkaan listan. Loput ehdokkaat julkistetaan lähiaikoina.

AVAINSANAT

Kansanedustajat hoputtavat hallitusta toimiin, joilla sähkön poikkeushinnat saadaan kuriin – ”Yhtä hopealuotia ei ole”

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitetta ja päätyi mietinnössään esittämään lausumia, joilla vastataan aloitteen tavoitteeseen kohtuullisen sähkön hinnan turvaamiseksi ja häiriötilanteiden välttämiseksi sekä vaaditaan hallitukselta nopeita toimia asiassa.

Korkeat sähkön hinnat ovat aiheuttaneet kohtuuttomia tilanteita sähkönkäyttäjille, niin ihmisille kuin yrityksille sekä kansantaloudelle, SDP:n talousvaliokunnassa vaikuttavat kansanedustajat Lotta Hamari, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Juha Viitala toteavat. Heidän mukaansa on monia keinoja, joilla poikkeuksellisiin hintoihin voidaan puuttua.

– Kansalaisten huoli korkeasta sähkön hinnasta on oikeutettu, vaikka onneksi viimeisen vuoden aikana tilanne onkin hieman parantunut kotimaisen tuotannon kasvun myötä. Tästä huolimatta tarvitsemme yhä vahvoja panostuksia niin kotimaiseen puhtaaseen sähköntuotantoon kuin myös toimia yhteisten sähkömarkkinoiden kehittämiseksi, kansanedustajat sanovat tiedotteessa.

Mietintönsä lausumissa talousvaliokunta esimerkiksi edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskuntaan esityksen sähkön vähittäismyynnin hintojen väliaikaisesta sääntelytoimivaltuudesta kriisitilanteissa, vahvistaa sähkön perus- ja säätövoiman tuotantokapasiteettia, toimii aktiivisesti EU:ssa sähkön tukkumarkkinoiden kehittämiseksi sekä ryhtyy toimenpiteisiin kansallisesti sähkömarkkinoiden toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

– Yhtä hopealuotia tilanteessa ei ole, vaan tarvitsemme vahvan joukon eri keinoja.

VALIOKUNTA selvitti SDP:n kansanedustajien mukaan myös osana asiantuntijakuulemisia, millaiset mahdollisuudet nykyinen sähkömarkkinamalli antaa sähkön hinnan manipulaatiolle. Todisteita manipulaatiosta ei ole, mutta suhteellisen pienillä muutoksilla sähkön tarjonnassa ja kulutuksessa voi olla hyvin suuri vaikutus päivähintoihin sähköpörssissä ja näin ollen myös yhtiöiden tekemiin tuottoihin sähkön myynnillä.

– Markkinoiden manipuloimisen osoittaminen on hyvin vaikeaa ja valvontaviranomaisten resurssit erittäin pienet. Espanjassa tutkijat osoittivat markkinadataa tutkimalla manipulaatiota tapahtuneen. Suomessakin on varmistettava, että tutkijoilla ja viranomaisilla on pääsy kaikkeen tarvittavaan dataan, aidot mahdollisuudet tutkia ja valvoa markkinoita sekä varmistaa, ettei manipulaatiota tapahdu, edustajat painottavat.

– Poikkeuksellisen korkeat sähkönhinnat aiheuttavat monia ongelmia sähkönkäyttäjille. Talousvaliokunnan yksimielinen mietintö sisältää lukuisia käytännön toimia, joilla sähkön hinta saadaan kuriin. Hallituksen on nyt kiireellisesti ryhdyttävä toimeen.

”Pidän tätä aika käsittämättömänä päätöksenä” – OAJ:n Murto ennakoi toisen asteen maksuttomuuden rajaamisesta ”käytännön hässäkkää” oppilaitoksiin

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kummeksuu hallituksen päätöstä rajata oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu maksuton oppimateriaali sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

– Pidän tätä aika käsittämättömänä päätöksenä, Murto kiteyttää Demokraatille.

Murto sanoo, ettei osaa tarkalleen arvioida, minkälaisia ”käytännön hässäkkää” päätös tulee oppilaitosten arkeen aiheuttamaan. Sitä on kuitenkin luvassa.

– Kyllä se tulee aiheuttamaan aikamoista byrokratiaa ja hallinnollista työtä kouluissa ja oppilaitoksissa, kun se (oikeus maksuttomaan oppimateriaaliin) tällä tavalla kesken katkeaa, hän kuitenkin arvioi.

Jo nyt opettajat ovat OAJ:n eri kyselyissä kertoneet byrokratian ja hallinnollisen työn lisääntymisestä ja sen kuormittavuudesta.

Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä arvioi eilen Demokraatille, että päätöksen toteuttamisessa voi olla vaihtelua koulutuksen järjestäjästä riippuen. Tämä tarkoittaisi sitä, että oppilaat saattaisivat olla eriarvoisessa asemassa keskenään riippuen asuinpaikasta.

– Ei ole lainkaan hyvä ratkaisu, että lisätään eriarvoisuutta. En pidä tätä päätöstä ollenkaan järkevänä, Murto kommentoi.

Helsingissä SDP ja vasemmistoliitto ovatkin jo vaatineet, että kaupunki turvaa maksuttoman toisen asteen. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoman mielestä on hyvä, että Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari on käynnistänyt työn sen selvittämiseksi, miten Helsinki voi kompensoida valtion leikkauksia toisen asteen maksuttomuudesta.

– Hallituksen päätös lakkauttaa maksuttomien oppimateriaalien tarjoaminen 18 vuotta täyttäneille toisen asteen opiskelijoille on järjetön ja lisää eriarvoisuutta, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.

– Hallituksen haitallisista uudistuksista on poikettu paikallisesti myös aiemmin, kun Helsinki jätti toteuttamatta varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja kasvattavia ja subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta rajaavia Sipilän hallituksen päätöksiä, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund huomautti tiedotteessa.

MUISTA kehysriihen päätöksistä Katarina Murrolla on päällimmäisenä mielessä iso pettymys ammatilliseen koulutukseen kohdentuvasta 100 miljoonan euron leikkauksesta. Hallitus kohdentaa leikkauksen aikuisiin, jo toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden ammatilliseen koulutukseen.

– Se on täysin kestämätöntä tässä tilanteessa, kun tavoitteena on aidosti saada oppimis- ja osaamistasoa ylös. Ja kun tiedetään, että ammatillisessa koulutuksessa on muutenkin haasteita, niin leikkaus on todella kipeä.

Murto toteaa, että päätös on kestämätön myös jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Hän huomauttaa, että harva nuori tekee toiselle asteelle mennessään lopullista päätöstä työurastaan.

– Monilla on nykypäivänä tarve hankkia uusi tutkinto tai jatkokouluttautua. Siitä näkökulmasta – ja varsinkin, kun työmarkkinoilla on niin kova osaajapulakin – leikkauksen isku tulee olemaan todella kova.

Murto nostaa esiin myös sen, että ammatillisen koulutuksen leikkaus voi pahimmillaan tarkoittaa irtisanomista merkittävälle määrälle opettajia.

– Ihmettelen esimerkiksi sitä, että yritystukiin ei tässä tilanteessa koskettu lainkaan. Siellä on käsitykseni mukaan tehotonta tuen kohdistamista ja käyttöä. Ammatillisen koulutuksen leikkauksen johdosta koulutuksen erityissuojelus petti, Murto moittii kehysriihilinjauksia.

MYÖNTEISENÄ Murto pitää, että perusopetuksen 200 miljoonan euron panostukset toteutetaan, oppimisen tuki uudistetaan ja valtionosuuksien leikkaukset kunnille kompensoidaan osittain.

Murto on tyytyväinen siihen, etteivät ennen kehysriittä pelätyt uhat laajemmista leikkauksista toteutuneet. Pelkona oli niin korkeakoulujen indeksijäädytykset kuin se, ettei valtionosuuksia olisi kompensoitu lainkaan. Samoin uhkana oli kelpoisuuksiin puuttuminen ja ammatillisen koulutuksen lyhentämistäkin keskusteluissa pyöriteltiin, Murto muistuttaa. Näitä ei nyt OAJ:n onneksi nähty.

– Siltä osin voi olla tyytyväinen.