- Mielipiteet
- 02.09.2019
- 7:51
Täällä pulleiden sinisten mustikoiden ja kirkkaansinisten järvien maassa sinitaivasta katsellen emme tunnu hahmottavan, että useissa maissa elämää ja kauneutta symboloivan luonnon sinen on jo pitkän aikaa tahtonut korvata elämän tieltään tuhoava kalmansini. Ilmastonmuutos ja maailman saastuminen tuntuvat olevan jotakin, jota tapahtuu vain uutisissa, vain muille, vain muiden toimesta. Koleina kesäpäivinä saatamme jopa toivoa, että ilmasto lämpenisi ja pohtia, liekö meidän täällä toimia tarvitseekaan.
Ihmisen hiilijalanjälki, turkoosinsinisten merten muovittuminen tai pakokaasujen sininen savu ei ole kuitenkaan millään muotoa positiivinen asia meidän siniristilippuisessa Pohjolassakaan. Eikä niistä mahdollisesti seuraavista matkailun piristymisestä tai innovaatioista mahdollisesti tuleva talouskasvu ole kuin hetkellinen ja ongelman sysäämistä lapsillemme.
Sinisellä planeetallamme kuolee joka päivä satoja lajeja sukupuuttoon. Vaarassa ovat niin ison valliriutan siniset meritähdet, Galapagossaaren sinijalkasuulat kuin valtamerten sinivalaat ja G7 maiden johtajien kokouksen illallispöytään kelpaava liikakalastuksen vuoksi erittäin uhanalaiseksi tullut sinievätonnikalakin. Myös useat siniset kukat ja kasvit kuolevat mm. mehiläisten hälyttävien joukkokuolemien vuoksi. Kun kasvien pölytystä eikä näin kukintaa tapahdu, ei saada myöskään satoa.
Ilmastonmuutoksen ja merten rehevöitymisen seurauksena sinisestä on tullut kuoleman väri meilläkin. Esimerkistä käy vaikkapa Itämeren rehevöitymisestä kärsivä sinisimpukka tai kesäisin vetemme ja uintiretkemme pilaava sinilevä, joka ei oikeastaan ole levä, vaan bakteeri ja muuttuu siniseksi vasta kuollessaan, ja jonka kukinta on aikaistunut ja määrä lisääntynyt.
Matematiikan sinilause on vähän kuin ilmastonmuutos. Se on yhtä universaali, lahjomaton ja tieteellisesti todennettavissa oleva eikä sitä kiinnosta maiden rajat tai ihmismielen rajoitteet. Se etenee fysiikan lakien mukaan. Toisin kuin sinilause, ilmasto on kuitenkin alati muuttuvainen ja tämän hetkinen ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikäyttö ovat ihmisen tekosia ja siksi me voimme sen myös pysäyttää.
Muutosten tekeminen tuntuu kuitenkin ikävältä ja olemme mestareita keksimään tekosyitä. Kukapa haluaisi luopua kaikesta siitä hyvästä, joita muiden kansojen ja luonnon riistäminen on meille mielestämme siniverisille tuottanut ja ajatella, että tulevaisuus on huonompi kuin tänään.
Tulevaisuus voi kuitenkin olla monella tapaa parempi, jos vain maltamme nostaa katseemme sinisistä sosiaalisen median kuvakkeista yön sineen ja muistaa itsemme osana maailmankaikkeutta, emme sen sinisten verisuonten ja mineraalien herroja, hyväksikäyttäjinä tai luonnosta irrallisia sinityyppejä.
Tutkimusten mukaan iso osa ihmisistä haaveilee lisääntyneestä vapaa-ajasta, aidoista kohtaamisista sekä riittävyyden, merkityksellisyyden ja hallittavuuden tunteista. Jospa vain voisimme muuttaa ajatteluamme niin, ettei meidän tarvitsisikaan olla sinisen valon vuoksi unenpuutteisia, tavoitettavissa aamuruskosta yön sineen. Ehkä silloin meillä olisi aikaa läsnäollen nauttia sinisistä hetkistä ja aikaa suojella sinistä planeettamme sen sinelmille tuhoamisen sijaan.
Sininen on elämän ja kuoleman väri. Me päätämme, kumpaa se kotiplaneetallamme symboloi.
Kirjoittaja on JHL:n järjestötoimitsija ja kuntapäättäjä Mustasaaresta.