Ammuskelusta epäilty kansanedustaja Timo Vornanen jää sairauslomalle

Timo Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja siviiliammatiltaan poliisi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen on ilmoittanut eduskuntaryhmälleen jäävänsä kahden viikon sairauslomalle. Hänen epäillään ampuneen kadulla baarireissun jälkeen perjantaina aamuyöllä Helsingin keskustassa.

Vornasen lomallejäämispäätöksestä kertoi perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää sunnuntai-iltana viestipalvelu X:ssä.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä pitää todennäköisenä, että Vornasen ampumistapaus nousee jollain tavalla esille eduskuntaryhmän kokouksessa ensi torstaina.

Mäkelä ei ota kantaa siihen, käsitelläänkö kokouksessa esimerkiksi Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä poliisitutkinnan ajaksi.

-  En ota kantaa muodolliseen käsittelyyn. Pidän hyvin epätodennäköisenä kuitenkin, ettei asia nousisi jollain lailla esille (eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina), Mäkelä viestitti STT:lle sunnuntaina.

Mäkelän mukaan eduskuntaryhmä ei ole näillä näkymin kokoontumassa ennen torstaita. Eduskuntaryhmälle ei hänen mukaansa ole lähetetty kutsua ylimääräisestä kokouksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei vastannut sunnuntaina STT:n haastattelupyyntöihin. Purra osallistui lauantaina ja sunnuntaina perussuomalaisten EU-vaalikampanjan vaaliristeilylle Turusta Tukholmaan.

Myöskään Vornanen ei vastannut sunnuntaina STT:n haastattelupyyntöihin.

AIKAKAUSLEHTI Seiska kertoi perjantaina, että 54-vuotias Vornanen oli ollut osallisena Helsingin Antinkadulla karaokebaari Ihkun edessä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa.

Helsingin poliisilaitos kertoi lauantaina tutkivansa tapausta, jossa 54-vuotiaan miehen epäillään osoitelleen aseella ihmisiä kohti ja ampuneen yhden laukauksen maahan ravintolan edustalla perjantaina aamuyöllä. Pienikaliiperisen aseen luoti ei osunut keneenkään.

Kiinniotettu mies vapautettiin lauantaina, ja poliisitutkinta asiassa jatkuu.

Poliisi ei ole kertonut epäillyn miehen henkilöllisyyttä ja perustelee ratkaisua esitutkintalain määräyksillä. Sen sijaan puoluesihteeri Harri Vuorenpää on kertonut, että epäilty on Joensuusta kotoisin oleva poliisitaustainen kansanedustaja Vornanen.

Tapauksesta tihkui sunnuntaina julkisuuteen vain niukasti lisätietoja. Ilta-Sanomien mukaan Vornanen olisi ollut “todella juopunut”, kun hän otti aseen esiin. Lehti kertoo, että ampumisessa käytetty ase oli Vornasen oma, luvallinen ase.

Vielä ei tiedetä, oliko Vornasella ase mukanaan torstaina eduskunnan täysistunnossa, joka venyi pitkälle iltaan. Täysistunnon nimenhuutoraportin mukaan Vornanen oli paikalla ainakin osan ajasta.

Tapauksessa on avoimena kysymys muun muassa siitä, oliko Vornasella eduskunnassa ase mukana torstaina.

EDUSKUNNASSA on ollut helmikuun lopusta alkaen voimassa määräys, jonka mukaan taloon tuotuja harrastusaseita pitää säilyttää turvallisuusosaston osoittamassa paikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa aseen viemistä turvallisuusosastolle.

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan eduskunnassa ei kuitenkaan valvota, toimivatko edustajat ja työntekijät ohjeiden mukaisesti.

-  Emme me mitään asetarkastuksia talossa tee. Oletus on, että sääntöä noudatetaan, Rauhio sanoi STT:lle.

Rauhion mukaan turvallisuusosastolla ei ollut Vornasen tuomaa asetta säilytyksessä ainakaan torstaina.

-  Edustaja Vornasen asetta ei ole ollut siellä säilytyksessä. Se on aivan varmaa, Rauhio sanoi.

Teksti: STT / Eetu Halonen, Tuomas Savonen, Minja Viitanen

Keskustan rooli tulevissa hallituksissa puhuttaa – Matti Vanhaselta karu arvio puolueen tunnelmasta: “Vastaavaan rakenteeseen ei lähdetä”

Entinen pääministeri, valtioneuvos Matti Vanhanen (kesk.).

Puoluevalinta tehdään pääosin punavihreän blokin ja toisaalta oikeistoblokin sisällä, ja useat puolueet blokin sisällä voivat olla äänestäjälle lähes yhtä mieluisia. Vain kuudesosalla äänestäjistä harkintajoukkoon kuuluu nykyisin puolueita molemmista blokeista.

Näin sanoo professori Elina Kestilä-Kekkonen tänään valtioneuvoston tiedotteessa, joka käsittelee tuoreen Eduskuntavaalitutkimuksen julkaisua.

Pääministerivaalit polarisaation aikakaudella: Eduskuntavaalitutkimus 2023 -tutkimuksen ovat toimittaneet Kestilä-Kekkonen, Lauri Rapeli ja Peter Söderlund.

Valtioneuvos Matti Vanhanen (kesk.) oli kutsuttu tänään Helsingin yliopistolla pidetyn julkaisutilaisuuden yhdeksi panelistiksi kommentoimaan tutkimusta. Keskustelua moderoi yleisen valtio-opin dosentti, varadekaani Hanna Wass.

Keskustan rooli blokkipolitiikan aikakaudella nousi yhdeksi paneelin, jossa olivat äänessä myös tutkimuspäällikkö Sami Borg ja politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, keskeiseksi teemaksi.

Wass on yksi tutkimuksen kakkosluvun Äänestäjät ja ehdokkaat blokkiutuvassa politiikassa kirjoittajista. Sen loppupäätelmissä todetaan, että tässä vaiheessa hallituskautta on vielä aikaista ennakoida, jatkuuko politiikan blokkiutuminen myös seuraavissa eduskuntavaaleissa ja niiden jälkeen, mutta merkkejä siitä on ilmassa.

“Mikäli kokoomuksen ja SDP:n sinipunayhteistyölle ei ole edellytyksiä seuraavienkaan vaalien jälkeen, tilanne jatkuu nykyisen kaltaisena. Silloin keskustan rooli vaa’ankielipuolueena voi olla merkittävä. Ilman kansaa yhdistävää kriisiä nykyinen hallituspohja tuskin pystyy säilyttämään enemmistöään, ja sen jatko vaatisi keskustan mukaantulon”, tutkimuksessa todetaan.

SIINÄ huomautetaan, että keskustan kannatus ei ole oppositiossa kuitenkaan noussut, mutta kymmenen prosentin ääniosuudellakin se pääsisi kilpailuttamaan nykyistä koalitiota sekä viime kauden hallituskumppaneitaan SDP:tä, vasemmistoliittoa ja vihreitä keskenään.

“Keskusta on kuitenkin halunnut tehdä pesäeroa vasemmistopuolueisiin ja tukenut oppositiossa monia hallituksen esityksiä mukaan lukien työmarkkinareformit. Tämä viittaisi siihen, että oikeistoblokkiin mukaan liittyminen olisi keskustalle mieluisampi vaihtoehto. Tällaisella hallituspohjalla olisi todennäköisesti vahva mandaatti, sillä SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden yhteiskannatus on pysytellyt sitkeästi alle 40 prosentissa.”

Tutkijoiden (Hanna Wass, Ilkka Kärrylä, Riku Luostari ja Veikko Isotalo) mukaan tilanne ilmentää puoluekentän voimatasapainon syvempää siirtymää, joka voi toisaalta muuttua nopeastikin. Myös Suomessa on nähtävillä globaali trendi, jossa naiset mieltävät itsensä selvästi miehiä enemmän vasemmistolaisiksi ja liberaaleiksi. Vasemmistopuolueilla ja vihreillä on siten eri sektoreilla toimivien nuorten naisten keskuudessa huomattava kannatuspotentiaali.

Tutkijat kirjoittavat, että blokkien välisen tiukan kilpailutilanteen sijaan on myös mahdollista, että keskusta valitsee puolensa pysyvämmin ja Suomessa siirrytään pidempään porvarihallitusten kauteen.

“Tässä tapauksessa olisi jopa mahdollista, että luovuttaisiin vuoden 2000 perustuslakiuudistuksesta lähtien vallinneesta herrasmiessopimuksesta, jonka mukaan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja muodostaa hallituksen. Vaikka SDP olisi suurin, ei sen johtajalla välttämättä olisi edellytyksiä saada hallitusta kokoon, mikäli kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset päättävät tehdä pidempiaikaista yhteistyötä.”

Tästä kaikesta huolimatta kirjoittajat näkevät, että paluu sinipunaan on myös mahdollista.

“Tällöin keskustaa voisi uhata marginalisoituminen varsinkin, jos kokoomus ja perussuomalaiset pystyvät viemään siltä entistä enemmän kannattajia.”

Tuleva hallituspohja on puhuttanut hyvissä ajoin, vaikka vaaleihin on vielä rutkasti aikaa. Esimerkiksi Ilta-Sanomien mukaan Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen katsoo jopa, että Suomessa olisi siirrytty pysyvästi aikaan, jossa poliittinen vasemmisto ei muodosta hallituksen enemmistöä.

– Se tarkoittaa sitä, että tulemme näkemään myös jatkossa hallituksia, jotka pystyvät jatkamaan työmarkkinauudistuksia, joita tämä hallitus aloittaa, Pentikäinen on sanonut nykyhallitukseen viitaten.

PANEELIIN osallistunut ja myös median kysymyksiin vastannut Matti Vanhanen kommentoi Helsingin yliopistolla politiikan polarisaatiota jopa toivomalla, ettei seuraavassa tutkimuksessa käytettäisi keskusta-oikeisto-termiä, koska suurin osa näistä puolueista on nykyään Vanhasen mielestä oikeistolaisia.

Hän näkee myös, että punavihreä blokki on todellisuutta.

– Sen on nähnyt monen vaalikauden aikana jo eduskunnan äänestyskäyttäytymisessä. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat äänestäneet systemaattisesti samalla tavalla. Tätä vaalikautta en ole niin tarkkaan seurannut. Siellä on blokki, jolle on eduksi se, että syntyy vastavoimia ja tahoja joita vastustaa, joita koetaan vihollisina. Sama koskee perussuomalaisia hyvin voimakkaasti. Siellä puoluetaso vielä pyrkii olemaan jollakin tavalla säädyllinen, mutta kun mennään ehdokkaisiin ja yksittäisiin henkilöihin, rajat ikään kuin poistuvat.

Vanhasen mielestä entinen pääministeri Sanna Marin (sd.) hyödynsi polarisaatiota ja vastakkainasettelua. Hän lisäsi myös, ettei tiedä, oliko Marin miettinyt, jos onnistuisi saamaan ykköspaikan (2023 eduskuntavaaleissa), mistä hän voisi saada enemmistön eduskuntaan.

– Siinä mielessä nämä vaalit eivät ole pääministerivaalit oikeastaan muuten kuin (kokoomuksen puheenjohtajan) Petteri Orpon, ja jos (keskustan puheenjohtaja) Annika Saarikko olisi pärjännyt, kohdalla. Marinin ja Purran kohdalla ei oltaisi jälkikäteen puhuttu ehkä pääministerivaalista, Vanhanen sanoi.

HANNA Wass aprikoi julkistamistilaisuudessa, että lähitulevaisuudessa ei ehkä ole näkyvissä, että punavihreä blokki sellaisenaan kykenisi saavuttamaan hallitusenemmistön. Tämän vuoksi keskusta saattaa olla kuninkaantekijän asemassa.

– Minulla on se kuva, että keskusta joutuu nyt odottamaan ikään kuin pahimman polarisaation ja blokkiutumisen jälkeistä vastavaikutusta ja omaa vuoroaan. Jos tällä tavalla jatkuu, varmaan tulee seuraavissakin vaaleissa vaikea tilanne, jossa keskusta kokee, että kansalaisten tuki ei ole riittävää, jotta voi osallistua hallitustyöhön. Se vaatisi sitä, että sitten sinipunapuolueet voisivat löytää toisensa. Viime vaalien (2023) jälkeen en usko, että se olisi ollut mahdollista. Vaikutti siltä, että edellisen vaalikauden aikana se mahdollisuus koko ajan etääntyi ja etääntyi. Kokoomus meni talouspolitiikassa selvästi oikeammalle ja myös osittain raja-turvallisuus- ja maahanmuuttokysymyksiin liittyen myös sieltä rupesi kuulumaan aika perussuomalaisia äänensävyjä. Ja SDP meni toiseen suuntaan, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan SDP ei olisi uskaltanut lähteä ilman vasemmistoliittoa mukaan leikkauksia tekevään hallitukseen, koska vasen sivusta olisi avautunut.

Vanhanen ennakoi, että SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman joutuu pitämään mielessä mahdollisuutta joutua keskusteluihin jonkin nykyisen hallitusblokin puolueen kanssa seuraavien vaalien jälkeen.

KESKUSTAN tilannetta Vanhanen pitää odottavana. Haetaan ratkaisua, mihin suuntaan lähdetään. Polarisaation paine koskee keskustan nykyisiä jäljellä olevia kannattajiakin.

– On porukkaa, joka lähtisi vähän mielistelemään tätä nykyisen oikeistohallituksen suuntaa, toiset hakevat painotuksia vasemmalta. Ratkaisevaa on se, että saadaan porukka pidettyä kasassa, pää kylmänä. Antaa tämän hallituksen nyt näyttää kykynsä. Tuetaan hallitusta niissä asioissa, jotka sopivat myös keskustan ohjelmaan. Niissä, joissa ei heitä hyväksytä, näytetään se myös ulospäin. Isossa kuvassa väittäisin, että vaatii sen, että kansalaiset ryhtyvät arvostamaan yhteistyökykyä ja sitä, että pystyy vaikeissa kysymyksissä rakentamaan laajaa yhteistyötä, myös parlamentaarista yhteistyötä. Se vaatii sen, että kansalaisten piiristä rupeaa tulemaan paine siihen, että tehkää nyt puolueet yhteistyötä. Luulen, että sellaisessa ilmapiirissä myös keskusta tulee palaamaan, Vanhanen pyrki maalaamaan tilannetta oman puolueensa kannalta toiveikkaasti.

Vanhanen tuntui uskovan, että keskusta voisi saada takaisin esimerkiksi äänestäjiä, jotka pettyvät siihen, jos bensiinin ja dieselin hinta ei laskekaan tällä vaalikaudella. Hän katsoo myös, että hallituksen toiminta hyvinvointialueiden rahoituksessa nostattaa vastareaktiota.

Keskustan sisällä on käyty keskustelua siitä, katsotaanko puolueen yhä olevan suuri puolue. Vallalla vaikuttaa olevan ajatus, että näin voisi yhä olla. Vanhanen toi esiin sitä, että keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen on Suomenmaan mukaan linjannut, että paluu hallituksen tapahtuu vain vaalivoiton kautta.

Tutkimuspäällikkö Sami Borg muistutti keskustelussa paradoksista, jossa polarisaation lisääntyessä poliittisesti keskellä olevia puolueita otetaan mielellään mukaan hallitukseen. Toisaalta hallitusvastuu harvoin lisää omaa kannatusta.

DEMOKRAATTI kysyi Eduskuntavaalitutkimuksen julkistamistilaisuuden jälkeen Vanhaselta tarkennuksia hänen tilaisuudessa esittämiinsä näkemyksiin:

Tarkoititko, että Marinista ja Purrasta ei olisi voinut tulla pääministeriä (2023 eduskuntavaalien jälkeen), vaikka he olisivat voittaneet vaalit?

– Olisi tietysti voinut, mutta olisi ollut erittäin paljon vaikeampaa löytää hallitukselle ohjelmaa. Pääministeripuolue joutuu aina antamaan aika paljon periksi tärkeimmille hallituskumppaneille. Kyllä SDP:n kohdalla enemmistön saaminen olisi edellyttänyt sitä, että olisi saanut kokoomuksen mukaan. Kyllä heidän talouspoliittiset erot olivat silloin vuosi sitten niin suuret, että kaukana olisi se ratkaisu ollut.

Vaikka Marin olisi voittanut vaalit ja ollut ykköspuolue, et usko, että Orpo olisi lähtenyt hänen kelkkaan vaan olisi tullut perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus, toinen hallitusneuvottelukierros?

– Ei minulla siitä voi tietoa olla, mutta siitä olen varma, että olisi ollut valtavan paljon vaikeampaa muodostaa hallitusta. Kokoomus olisi tullut erittäin kovilla leikkauslistoilla hallitusneuvotteluihin ja ne eivät vastanneet niitä listoja, joita SDP:llä oli ennen vaaleja. Tarkoitin sen kommentiksi vain lähinnä sille, että kyseenalaistaa, oliko näissä tosissaan kyse pääministerivaalista vai jostakin muusta tällä kertaa.

Miltä seuraava hallitus näyttää? Uskotko, että sinipuna voisi olla mahdollinen vai pyritäänkö jatkamaan samalla?

– Tässä on kolme vuotta kuitenkin aikaa. Paljon voi tapahtua. Varmastikin sinipunapuolueissa molemmilla puolilla mietitään, mitä jatko on. Kyllä aika monien vaalien jälkeen tilanne on ollut se, että nämä kaksi puoluetta ovat olleet liian kaukana toisistaan.

Voisiko keskusta vielä lähteä “vihervasemmiston” kanssa yhteiseen hallitukseen?

– Minulla on se käsitys tämän hetken tunnelmasta, että vastaavaan rakenteeseen ei lähdetä. Naispolven muisti on aika pitkä.

Tarkoitatko, että seuraavalla kerralla se ei toteudu vai jäikö tästä (Marinin hallituksesta) muistiin niin pahat jäljet, että menee tosi pitkään?

– Kyllä tämä aika kauan muistetaan. Kuitenkin paikkojen putoaminen päälle 30:stä päälle 20:een oli niin kova kolaus, että se on muistissa pitkään. Sitä analysoidaan, mistä se johtui.

Keskusta pyrkii edelleen suurimmaksi puolueeksi, siitä ei ole luovuttu?

– Sitä en tiedä, mutta Antti Kurvinenhan sanoi, että vain vaalien ja vaalivoiton kautta hallituksen. Se koski tietysti tätä kautta ja seuraavia vaaleja, mutta ei asettanut sen tarkempia rajoja.

Eduskuntavaalitutkimuksen on tuottanut Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin johtama vaalitutkijoiden yhteistyöverkosto, vaalitutkimuskonsortio. Tutkimus edustaa tutkijoiden näkemyksiä suomalaisen demokratian keskeisistä kysymyksistä.

Oikeusministeriö on rahoittanut tutkimuksen aineistonkeruun.

Kansanedustaja esittää perustuslakikomiteaa – näin kommentoi oikeusministeri Meri

Johannes Koskinen (sd.).

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) esittää parlamentaarisen komitean perustamista jo tällä vaalikaudella pohtimaan korkeimpien oikeuksien ja valtakunnansyyttäjäviraston esille tuomia perustuslain korjaustarpeita, jotka koskevat oikeusvaltion riskikohtia.

Julkisessa keskustelussa on ollut esillä muun muassa tuomioistuinlaitoksen riippumattomuus ja perustuslainmukaisuuden jälkikontrolli.

Koskisen mukaan perustuslain tarkistusten ensimmäinen käsittely pitäisi tehdä jo kuluvalla hallituskaudella, jolloin mahdolliset muutokset tulisivat voimaan ensi kaudella. Hän pitää välttämättömänä perustuslain muutosten valmistelua parlamentaarisessa komiteassa samoin kuin vuoden 2012 perustuslain osauudistuksen osalta tehtiin.

– Kolme vuotta riittää vallan hyvin lakiehdotuksen huolelliseen valmisteluun sekä parhaan oikeudellisen asiantuntemuksen että koko poliittisen kentän kattavalla tavalla, Koskinen sanoo tiedotteessaan.

Koskinen korostaa, että perustuslain uudistaminen ei ole yksittäisen ministeriön hanke vaan koko kansanvaltaista järjestelmäämme koskeva yhteistyöprojekti.

PARLAMENTAARISEN komitean perustaminen edellyttäisi valtioneuvoston päätöstä. Käytännössä asian esittelisi oikeusministeri Leena Meri (ps.). Demokraatti kysyi Meren näkemystä Koskisen ideaan.

– En ole tutustunut Koskisen aloitteeseen. Meillä on oikeuslaitostyöryhmä jonka työ on meneillään ja kesken. Luontevinta olisi odottaa sen työn lopputulos nyt ihan rauhassa.

– Hallitusohjelmassa ei ole kirjauksia perustuslain muuttamiseksi tältä osin, mutta kuten totesin tarvitsemme hyvän pohjatyön, jota oikeuslaitostyöryhmä nyt parasta aikaa toteuttaa, Meri vastasi tekstiviestitse.

Meri on aikaisemmin väläyttänyt perustuslaillista arviointia jo tällä kaudella Nato-jäsenyyden myötä tapahtuneille muutoksille presidentin valtaoikeuksissa. Hän toistaa nyt kantansa, ettei asia ole pelkästään oikeusministerin arvion varassa.

– Mitä tulee NATO- jäsenyyden mahdollisiin tarpeisiin on asia koko valtioneuvoston harkittava ja keskusteltava ja varmasti esim pääministerin ja tasavallan presidentin kanslian näkemykset asiaan ovat tärkeitä mahdollisen arvion käynnistämiseksi, Meri sanoi.

Täydennetty oikeusministeri Meren vastausta klo 16.57.

VATTin ylijohtaja sanoi itsensä irti, palaa LUT-yliopistoon

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja vaihtuu.

Virastoa vuodesta 2021 johtanut Mikael Collan on irtisanoutunut ja palaa elokuussa Lappeenrannan LUT-yliopiston strategisen rahoituksen professorin tehtävään, josta hän on ollut virkavapaalla.

Collan on johtanut VATTia noin kolmen ja puolen vuoden ajan. Hänen viisivuotista kauttaan olisi ollut vielä noin puolitoista vuotta jäljellä.

Ylijohtajan virka avataan hakuun uudelle viisivuotiskaudelle. Rekrytoinnista vastaa valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriön alaisuudessa toimiva virasto työllistää noin 60 henkeä, joista suurin osa on tohtoritasoisia tutkijoita. VATT tuottaa datapohjaisia selvityksiä ja taloudellista analyysia.

COLLAN sanoo tiedotteessa olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että hänen kaudellaan perustettiin nopeaa data-analyysiä tuottava Datahuone yhteistyössä Tilastokeskuksen ja Helsinki GSE:n kanssa.

-  Datahuone on osoittautunut veronmaksajan kannalta erinomaiseksi investoinniksi. Datahuone on jo nyt maksanut itsensä monikymmenkertaisesti takaisin mahdollistamalla parempia päätöksiä ja parempaa päätösten toimeenpanoa. Datahuone on tuonut VATTiin selvää lisäarvoa.

Collanin sijaisena toimii kesälomakaudella tutkimusjohtaja, valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalo.

Työmarkkinoilta varoitus, jos vientimalli menee lakiin: “Ensi keväänä edessä on palkkavaalit”

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on pettynyt, koska neuvottelutie työmarkkinamallista ei aukea vieläkään.

– Lakitie tarkoittaisi entistä vaikeampia neuvotteluja jatkossa, työriitojen määrän kasvua sekä vaalien muuttumista palkkavaaleiksi, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto (kuvassa) ennustaa tiedotteessa.

OAJ on hallitusohjelman julkistamisesta lähtien vastustanut hallituksen tavoitetta vientimallin kirjaamisesta lakiin. Malli vaikeuttaisi sen mielestä merkittävästi palkkaneuvotteluja jatkossa sekä vaarantaisi erityisesti julkisen sektorin ja naisvaltaisen alojen palkkakehityksen.

– OAJ on esittänyt neuvotteluja työmarkkinamallista keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. Neuvottelu- ja sopimistie olisi kaikille paras ratkaisu, mutta se ei edelleenkään aukea ja aika käy vähiin.

“Lakitie tarkoittaisi poliitikkojen puuttumista palkkaneuvotteluihin.”

Vientimallin kirjaaminen lakiin ei ole järkevää kenenkään kannalta, järjestö painottaa.

– Lakitie tarkoittaisi poliitikkojen puuttumista palkkaneuvotteluihin. Tämä johtaisi vaaleihin, joissa poliitikot väistämättä joutuisivat ottamaan kantaa palkkoihin ja palkankorotuksiin. Lainsäädäntö toisi myös tullessaan väistämättä tulkintaongelmia, mistä seuraisi entistä vaikeammat työriidat. Siksi hallituksen pitäisi nyt vakavasti harkita, ettei se veisi lakitietä eteenpäin, Murto sanoo.

OAJ ON ESITTÄNYT, että valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen perustetaan elin, jonka tehtävä on tuottaa neuvottelujen tueksi yhteistä taloudellista tilannekuvaa.

– Tämä lisäisi osapuolten yhteistä ymmärrystä taloustilanteesta ja siten tukisi neuvotteluratkaisun löytymistä, Murto toteaa.

Vientimallin lakivalmistelu työryhmässä on loppusuoralla.

– Mikäli hallitus OAJ:n ja Tehyn puheenjohtajien selvitystyöstä huolimatta vie lakisääteistä vientimallia eteenpäin, jo ensi kevään kuntavaaleista tulee todennäköisesti palkkavaalit, selvitystyötä tekemässä ollut Murto huomauttaa.

Yksityisellä opetusalalla tänään alkanut lakko ei liity hallitusohjelmaan, vaan lakolla pyritään vauhdittamaan työehtosopimuksen syntymistä. Eli kyseessä ei ole poliittinen lakko, OAJ:sta huomautetaan.

“Äänestämisellä on todellakin väliä” – STTK:sta muistutus mistä eurovaaleissa on kyse

─ Tarvitsemme vahvan EU:n, joka edistää turvallisuutta, oikeusvaltioperiaatetta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia omassa maanosassamme ja koko maailmassa. Äänestämisellä on todellakin väliä, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa tiedotteessa.

Euroopan parlamentin vaalit käydään vajaan kuukauden kuluttua. Viisi vuotta sitten vaaleihin käytiin täysin erilaisessa ilmapiirissä, Palola huomauttaa, sillä nyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa luo turvallisuusuhan koko Eurooppaan ─ välittömästi ja välillisesti.

STTK:n hallitus toivoo seuraavan parlamentin ja komission jatkavan ja kehittävän työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua, eli niin sanottua sosiaalidialogia. Keskusjärjestön mukaan nyt tarvitaan aiempaa huomattavasti enemmän EU:sta tulevaa työelämän sääntelyä, sillä nykyisen hallituksen aikana työntekijän asemaa, työelämän oikeuksia ja kolmikantaista lainsäädäntövalmistelua on merkittävästi heikennetty.

─ Sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanoa on vahvistettava. Tavoitteena on lisätä työehtosopimusten kattavuutta koko EU:ssa sekä turvata työelämän ja tasa-arvon vähimmäislainsäädännöllä työntekijöiden oikeudet ja hyvinvointi. Uusia haasteita sosiaaliselle Euroopalle riittää esimerkiksi tekoälyyn liittyvässä lainsäädännössä ja työn psykososiaalisen kuormittavuuden sääntelyssä, Palola toteaa.

EU:N SISÄMARKKINOILLA tarvitaan STTK:n mielestä yhteiset pelisäännöt.

─ Se on Suomen kaltaisen pienen ja viennistä riippuvaisen maan etu. Yhteiset säännöt takaavat yhdenmukaisen ja reilun kilpailuympäristön.

EU:n on pidettävä kiinni tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, Palola painottaa.

─ Se on tärkeää ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta yhtä hyvin se luo työpaikkoja ja vahvistaa Euroopan taloutta, kunhan huolehditaan, että teollisuutta ei siirry matalammin säänneltyihin talouksiin. Eurooppa tarvitsee yhteisen investointisuunnitelman ja vahvaa teollisuuspolitiikkaa laadukkaiden työpaikkojen turvaamiseksi. Vihreä siirtymä on toteutettava oikeudenmukaisesti ja muutosturvasta huolehtien. Kaikilla työntekijöillä on oltava aito mahdollisuus osaamisensa päivittämiseen, uudelleenkouluttautumiseen ja alan vaihtoon.

EUROVAALEISSA suomalaiset ovat aina äänestäneet laiskasti. Viime vaaleissa äänestysprosentti nousi, mutta oli vaatimaton 42.

─ Äänestyslaiskuus on outoa maassa, joka on selkeästi Eurooppa-myönteinen ja joka pienenä valtiona tarvitsee Eurooppaa oman menestyksensä varmistamiseksi. Toivottavasti suomalaiset nyt aktivoituvat ja käyttävät äänioikeuttaan, Palola toteaa.

STTK on huolissaan laitaoikeistosta, joiden puolueet keikkuvat kannatusmittauksissa kärkisijoilla eri puolilla Eurooppaa.

─ Niiden menestys heijastuisi moniin asioihin, mutta ennen kaikkea maahanmuuttoon ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvään politiikkaan, Palola ennustaa.