Reserviläisvarusteiden verovähennysoikeus ei toteudu – valtiovarainministeriöltä täystyrmäys

Vähennysoikeutta kaavailtiin muun muassa suojavarusteisiin, aseiden lisätarvikkeisiin ja taistelukelpoisiin asuihin.

Valtiovarainministeriö tyrmää hallituksen lupailemat verovähennysoikeudet reserviläisten varustehankinnoille.

Hallitusohjelmaan kirjattiin viime vuonna hanke reserviläisten ostamien, maanpuolustusta tukevien varusteiden kuten maastoasujen, kypärien, luotiliivien ja muiden suojavälineiden verovähennysoikeuksien selvittämisestä.

Tarkoitus oli parantaa puolustuskykyä kannustamalla reserviläisiä hankkimaan itselleen paremmin sopivia varusteita. Valtio ei pysty tarjoamaan moderneimpia suojavälineitä ja taisteluvarusteita kaikille Suomen 870 000:lle reserviläiselle, vaan ainoastaan tärkeimmille sodanajan joukoille.

Reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt tukivat ehdotusta omilla lausunnoillaan, samoin puolustusministeriö piti asiaa maanpuolustuksen kannalta positiivisena uudistuksena.

Demokraatin tietojen mukaan nyt valtiovarainministeriö on selvittänyt asiaa, ja pitää verovähennysten toteuttamista käytännössä mahdottomana.

TÄLLÄ VIIKOLLA valmistuneessa selvityksessään ministeriön vero-osasto toteaa, että täsmätarvikkeiden vähennysoikeus olisi verotusjärjestelmälle ongelmallinen. Se maksaisi valtiolle tässä taloustilanteessa liikaa eikä se ministeriön mielestä olisi tehokkain tapa kohdentaa julkista tukea maanpuolustukseen.

Ministeriö luettelee liudan perusteita jyrkän kielteiselle kannalleen.

Verovähennysoikeus pitäisi osata kohdentaa sellaisille reserviläisille jotka ovat oikeasti puolustusvoimien käytettävissä, eikä vain kaikille innokkaille ja halukkaille.

Tämä vaatisi sitä, että puolustusvoimien pitäisi luoda uusi tiedonvaihtojärjestelmä jolla verohallinto pystyy erittelemään vähennykseen oikeutetut ihmiset – ja pitää itsekin kirjaa siitä kenelle reserviläiselle on hankittu valtion tuella varusteita.

Puolustusvoimien pitäisi ministeriön mukaan myös määritellä, mitkä kaupallisilta markkinoilta saatavat lukuisat eritasoiset varusteet olisivat yhteensopivia sen oman kaluston kanssa.

Jos uusi vähennys otettaisiin käyttöön, pelkästään jo verohallinnon tietojärjestelmien muutoskuluihin voisi mennä puolisen miljoonaa euroa.

SOTILASVARUSTEIDEN ostamista ei voi valtiovarainministeriön mukaan pitää tulonhankkimismenoina, vaan lähinnä elanto- ja harrastuskuluina joita valtio ei muutenkaan korvaa.

Näitä välineitä kun voisi käyttää muuhunkin kuin maanpuolustustarkoituksiin.

Ministeriö muistuttaa esimerkkinä, että nykyiset aktiivireserviläiset ovat jo todennäköisesti muutenkin jo hankkineet tai hankkisivat vaikkapa maastokengät ja maastoasut.

Ministeriö sanoo, ettei se selvityksessä esille tulleiden ongelmallisuuksien takia puolla verovähennysoikeuden jatkovalmistelua.

Ministeriö ehdottaa kuitenkin selvityksen ulkopuolisena kompromissina, että Puolustusvoimille tai vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävälle MPK:lle luotaisiin mahdollisuus välittää reserviläisille sotilaskelpoisia varusteita – esimerkiksi edullisilla joukkohankinnoilla.

Oikeusministeriön kansliapäällikön paikkaa tavoittelevien nimet julki

Oikeusministeriön kansliapäällikön tehtävää tavoittelee seitsemän hakijaa. Hakemuksensa jättäneiden joukossa on kolme ministeriön osastopäällikköä.

He ovat kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosaston päällikkö Ville Hinkkanen, yksityisoikeus- ja oikeudenhoito-osaston päällikkö Antti Leinonen ja demokratia- ja julkisoikeusosaston päällikkö Johanna Suurpää.

Kansliapäällikön paikka vapautuu, koska oikeusministeriön nykyinen kansliapäällikkö Pekka Timonen jää eläkkeelle.

Lisäksi tehtävään on ehdolla Tuula Majuri, joka on ollut oikeusministeriössä lainsäädäntöjohtajana ja työskentelee oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkönä.

Ministeriön ulkopuolelta tehtävää tavoittelee myös Helsingin kaupungin entinen kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Katso oikeusministeriön tiedote hakijoista.

Vornanen palaa eduskuntaan ensi viikolla – luopuu valiokuntapaikoistaan

Perussuomalaisten puoluehallituksen puolueesta erottama kansanedustaja Timo Vornanen ilmoittaa Facebookissa luovuttavansa nykyiset valiokunta- ja jaospaikkansa perussuomalaisille, kun hän ensi viikolla palaa sairauslomalta eduskuntaan.

Hän perustaa oman eduskuntaryhmän, jonka nimeksi tulee Eduskuntaryhmä Timo Vornanen.

-  Valiokunta- ja jaospaikat kuuluvat puolueelle ja joudun ne luovuttamaan perussuomalaisille.

Vornanen on ollut valtiovarainvaliokunnan ja tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen sekä hallintovaliokunnan varajäsen. Lisäksi hän on ollut varajäsen Pohjosmaiden neuvoston Suomen valtuuskunnassa ja jäsen Yleisradion hallintoneuvostossa.

Hän ei ota kantaa puoluehallituksen erottamispäätökseen.

-  Tämä on puoluehallituksen tekemä päätös ja sen mukaisesti eletään, Vornanen kirjoittaa.

VORNANEN kertoo myös eroavansa Joensuun kaupunginvaltuuston perussuomalaisesta valtuustoryhmästä. Vornanen perustaa oman valtuustoryhmän, nimeltään “valtuustoryhmä Timo Vornanen”. Vornasen päivityksestä uutisoi aiemmin Iltalehti.

Vornanen ilmoittaa aikovansa jatkaa sekä eduskunnassa että kaupunginvaltuustossa “faktapohjaista, tosiasioihin perustuvaa työtä”. Vornasen sairausloman on määrä päättyä ensi viikon tiistaina.

Hänet erotettiin luottamuspulan vuoksi puolueen eduskuntaryhmästä sen jälkeen kun tuli ilmi, että hän oli huhtikuisena aamuyönä ampunut laukauksen maahan Helsingin keskustassa sijaitsevan karaokebaarin edustalla.

Poliisi ei ole vahvistanut Vornasen henkilöllisyyttä mutta on ilmoittanut epäilevänsä 54-vuotiasta miestä vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Kokoomus laittaa Päivi Räsäsen ruotuun: “Emme ole sellaisesta sopineet”

Kuvituskuvassa vahvoja oluita Ruoholahden Alkossa Helsingissä.

SDP esittää sosiaali- ja terveysvaliokunnassa alkoholilain käsittelyn keskeyttämistä. Esitys palautuisi ministeriöön.

Jos SDP:n esitys voittaa, hallitus joutuu antamaan eduskunnalle uuden lakiesityksen.

Keskeyttäminen on kiinni hallituspuolue kristillisdemokraattien kansanedustajasta Päivi Räsäsestä, joka on muutenkin kertonut aikovansa äänestää valiokunnassa hallituksen esitystä vastaan.

Helsingin Sanomat on kertonut, että kristillisdemokraatit saivat jo Säätytalon hallitusneuvotteluissa luvan äänestää hallituksen lakiesitystä vastaan. Toimimisesta valiokunnassa ei puhuttu.

Sote-valiokunnassa tilanne on nyt kuitenkin se, että äänestykseen on tulossa nimenomaan käsittelyn keskeyttäminen. Voisiko vaa’ankieliasemassa oleva Räsänen äänestää tällöinkin oppositiorintamassa? Räsänen itse kommentoi pitävänsä käsittelyn keskeyttämistä riskialttiina. Siitä nimittäin saattaisi seurata reaktio kokoomuksesta.

– Ihan suoraan sanoen on riskinsä siinäkin, jos se palaa ministeri (sosiaaliturvaministeri) Sanni Grahn-Laasosen (kok.) putiikkiin. On riskinsä, että se tulee sielä kahta pahempana. Yritän taiteilla niin, että kauppojen hyllyille tulisi mahdollisimman vähän vahvoja alkoholijuomia, Räsänen sanoi Demokraatille tänään.

Räsänen tuntuu pitävän mahdollisena sitä, että kokoomus irtaantuisi alkoholilain uudistusta koskevasta hallituksen kompromissista ja esimerkiksi palauttaisi vahvoihin alkoholijuomiin valmistustapaneutraliteetin. Nykyisessä hallituksen esityksessä 8 prosentin juomat pitää valmistaa käyttämällä.

RÄSÄSEN pelko ei välttämättä ole vailla pohjaa. Demokraatti kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän johdolta kantaa siihen, miten Räsäsen pitäisi toimia.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo tavoitettiin tekstiviestitse.

– Me kunnioitamme hallitusohjelmaa ja tietenkin toivoisimme, että hallituskumppanimme tekevät samoin. On selvää ja myös arvostettavaa, että KD pitää periaatteistaan kiinni, mutta hallitustyöskentelyn kannalta olisi tietenkin suotavaa, että tämäkin etenisi sovitusti, Wallinheimo kommentoi maltillisesti muotoillen.

Wallinheimon viesti hallituskumppanille tulee kuitenkin selväksi, eli hallitusohjelmasta on pidettävä kiinni.

Mitä oli sovittu, meneekö raja siinä, ettei Räsänen saisi äänestää käsittelyn keskeyttämisen puolesta vai kävisikö sekin kokoomukselle?

– Sovittu tietenkin oli, että tämä etenee niin kuin muutkin hallituksen esitykset, Wallinheimo vastaa.

Eli KD saa äänestää hallituksen esitystä vastaan. Mutta saako Räsänen mielestäsi äänestää valiokunnassa käsittelyn keskeyttämistä? Räsänen tuntuu itse pelkäävän seurauksia eli sitä, että kokoomus katsoisi, että neuvottelukompromissi ei enää päde.

– Hallituksen esityksen on sovittu etenevän. Eihän se noin etenisi. Tietenkin toivomme, että Räsänen noudattaa jo Säätytalolla sovittua.

Eli Räsänen ei saa kannattaa keskeyttämistä on kokoomuksen viesti? Tulkitsenko oikein?

– Emme ole sellaisesta sopineet, että tehdään hallituksen esitys ja lopetetaan sen käsittely kesken valiokunnassa, Sinuhe Wallinheimo vastaa.

HALLITUSOHJELMAN mukaan hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa “vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan” ja jatkaa vuonna 2018 tehtyä alkoholilain kokonaisuudistusta.

“Nykyisessä alkoholilain 17 pykälässä määritelty vähittäismyyntilupa laajennetaan enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien lisäksi koskemaan enintään 8 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia. Puoliväliriiheen mennessä tehdään STM:n ja TEM:n yhteistyössä selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta”, ohjelmassa sanotaan.

Purralta linjanveto, missä on PS:n paikka europarlamentissa – Orbanin Fideszistä huolimatta

Perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puolue jatkaisi EU-vaalien jälkeen Euroopan parlamentissa nykyisessä ryhmässä.

Tämä tapahtuisi hänen mukaansa siitä huolimatta vaikka Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue liittyisi ryhmään.

Venäjän laajentaman hyökkäyssodan jälkeen Orban on tullut tunnetuksi siitä, että hän on jarruttanut useita Ukrainan tukipäätöksiä, joihin on tarvittu EU-maiden yksimielisyyttä.

Yksi tunnetuimmista jarrutuksista oli Ukrainan 50 miljardin euron tukipakettia koskevan linjauksen viivyttäminen EU-johtajien huippukokouksessa joulukuussa.

Perussuomalaiset on parlamentissa tällä hetkellä ECR-ryhmässä. Purra kommentoi perussuomalaisten kantaa Brysselissä EU-maiden valtiovarainministerien kokouksen jälkeen.

PERUSSUOMALAISET ja ruotsidemokraatit ovat hänen mukaansa sanoneet, että he eivät halua Fidesziä ryhmään. Yhteistyö Fideszin kanssa ei käy päinsä, Purra sanoo.

-  Käytännössä mitään muuta ryhmää, mihin mennä, ei ole. Ja ryhmäkin tarvitaan. Ja uutta ei voida perustaa. Eli tarvitaan jonkinlaisia muita rakenteita, joilla mahdollinen oleskelu olisi mahdollista.

Purra ei kuitenkaan suostunut avaamaan, mitä nämä muut rakenteet käytännössä voisivat olla.

OSA ECR:N keskeisistä vallankäyttäjistä on jo ilmaissut joko yhteistyöhaluja tai vähintään muuta myönteistä suhtautumista Orbanin Fidesziin.

Puolan entinen pääministeri Mateusz Morawiecki on kertonut olevansa valmis toivottamaan Orbanin puolueen tervetulleeksi ryhmään kesäkuun EU-vaalien jälkeen. Myös Italian nykyinen pääministeri Giorgia Meloni tunnetaan hyvistä väleistään Orbaniin.

Purra arvioi tiistaina myös sitä, millaisina hän näkee puolueensa mahdollisuudet vaaleissa. Hän kertoi pitävänsä kahden paikan säilyttämistä vähimmäistavoitteena.

-  EU-kriittisenä puolueena valitettavasti monet kannattajamme näkevät, että on jonkinlainen hyvä protesti olla antamatta näissä vaaleissa ääntä. Mitä se ei tietenkään ole.

Uutista päivitetty klo 17.34

SDP:ssä kuppi nurin kokoomusedustajan päivityksestä: “Tämä töräytys kertoo…paljon”

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon kommentti puhuttaa. Hän jakoi eilen viestipalvelu X:ssä Ilta-Sanomien juttua, joka oli otsikoitu Tutkijat: Suomessa voi olla edessä pitkä porvari­hallitusten kausi.

– Hyvä analyysi. Jos demarit eivät löydä sydämestään lipposlaisuutta edes nimeksi, voi heillä olla pidempi korpivaellus oppositiossa edessä. Suomi on siirtynyt oikealle ja hyvä niin. Talouden tervehdyttäminen vaatii sen (oikealla olemisen) vielä pitkään, Wallinheimo kirjoitti.

Päivityksensä keskustelussa Wallinheimo ilmoittaa pitävänsä sosialidemokraattien historiaa hienona.

– Muiden pohjoismaiden demarit ovat uskaltaneet sen jälkeen kehittyä. Meillä eivät. Ne työllisyystoimet, joita hallitus nyt esittää, on tehty muualla Pohjoismaissa demarivetoisesti, Wallinheimo jatkaa.

Ilta-Sanomien uutinen käsitteli oikeus­ministeriön tuoretta julkaisua Pääministeri­vaalit polarisaation aikakaudella – Eduskunta­vaalitutkimus 2023.

Lehti kirjoittaa julkaisuun viitaten, että tutkijat pitävät mahdollisena, että keskusta valitsee puolensa pysyvämmin ja Suomessa siirrytään pidempään porvarihallitusten kauteen.

SDP:ssä Wallinheimon tavasta viitata tutkimukseen ei ole pidetty. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen jakaa X-päivityksessään Verkkouutisten Wallinheimon päivitystä käsittelevää juttua.

– Oikeistolaistunut kokoomus haluaa jatkaa perussuomalaisten kanssa, vaaleista viis? Vallantäyteyttä uhkuva puolue jakaa jo hallituspaikkoja, vaikka vaaleihin on 3 vuotta. Eurovaaleissa kansalaiset voivat sanoa painavan sanansa harjoitetusta politiikasta, Tuppurainen tulkitsee.

Verkkouutisten juttua on kommentoinut X:ssä myös SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi.

– Tämä töräytys kertoo kokoomuksen vallantäyteisestä ylimielisyydestä paljon. Aiemmin kokoomuksesta vaadittiin muilta mm. ”nöyrtymistä”. On aikoihin eletty, että hallituspaikkoja jaetaan ennen vaaleja – ja jopa vuosia etukäteen. Röyhkeydellä ei ole rajaa, Näkkäläjärvi kirjoittaa.

Verkkouutiset on siteerannut omassa jutussaan paitsi Ilta-Sanomien juttua myös Wallinheimon päivitystä.