WP: Boeingin turmakonemallista löytyi uusi ongelma

Kuva: Lehtikuva

Lentokonevalmistaja Boeingin turmakonemallista on löytynyt uusi ohjelmisto-ongelma, kertoo Washington Post.

Yhtiö tiedotti asiasta torstaina. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on määrännyt Boeingin korjaamaan ongelman ennen kuin koneilla voi taas lentää.

Yhdysvaltalaisen Boeingin 737 Max -konemallin turvajärjestelmissä on epäilty olevan vikaa, sillä saman mallin kone on pudonnut lyhyen ajan sisällä sekä Indonesiassa että Etiopiassa.

Boeing luonnehtii nyt julki tullutta ohjelmistovikaa ”verrattain pieneksi”. Asiaa tuntevien Washington Postin lähteiden mukaan asia on kuitenkin luokiteltu lentoturvallisuuden kannalta kriittiseksi.

Boeing arvioi, että se löytää asiaan ratkaisun tulevien viikkojen aikana.

AVAINSANAT

Interpol ratsasi kansainvälisen pedofiiliringin – 60 maata ja 50 pelastettua lasta

Kuva: Lehtikuva

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoo hajottaneensa kansainvälisen pedofiiliringin sekä pelastaneensa 50 lasta hyväksikäyttäjien käsistä.

Interpol aloitti operaatio Blackwristin kaksi vuotta sitten. Tutkinnan keskiössä on ollut niin kutsutussa pimeässä verkossa toiminut lapsipornosivusto, jolla oli 63 000 käyttäjää eri puolilla maailmaa.

Tutkinta on ulottunut lähes 60 maahan. Sen aikana yhteensä yhdeksän ihmistä on otettu kiinni Thaimaassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa. Interpolin mukaan lisää pidätyksiä voi vielä olla luvassa.

Lisäksi poliisi etsii edelleen noin sataa lasta, jotka esiintyvät sivustolla levitetyissä kuvissa.

Osa tapauksista on jo käsitelty oikeudessa. Viime vuonna sivuston pääasialliseksi ylläpitäjäksi katsottu mies tuomittiin Thaimaassa yli 140 vuoden vankeuteen ja hänen rikoskumppaninsa, esikoulun opettajana toiminut mies 36 vuoden vankeuteen.

Viime viikolla sivuston toinen ylläpitäjä sai Australiassa 40 vuoden vankeustuomion.

AVAINSANAT

Hindunationalisteille luvassa menestystä Intian vaaleissa – ääntenlaskenta kesken

Kuva: LEHTIKUVA / AFP Prakash Singh
Vaalivirkailija esitteli elektronista äänestyskonetta Ghaziabadissa Intiassa.

Intiassa parlamenttivaalien alustavat tulokset povaavat selvää voittoa pääministeri Narendra Modin puolueelle.

Keskusvaalilautakunnan julkaisemien ensimmäisten tulosten mukaan Modin hindunationalistinen BJP-puolue olisi saamassa enemmistön Intian parlamenttiin. Ääntenlaskenta on edelleen kesken.

Intian vaalit ovat maailman suurimmat, ja äänestys kesti puolitoista kuukautta. Vaalituloksen on määrä valmistua myöhemmin tänään.

Uusi laki soisi Yhdysvaltain kongressille pääsyn Trumpin verotietoihin

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Joe Raedle

Yhdysvalloissa kongressi saattaa päästä uuden lain myötä käsiksi ainakin osaan presidentti Donald Trumpin verotietoja jopa ilman hänen suostumustaan.

Trumpin kotiosavaltion New Yorkin parlamentti on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa verotietojen antamisen kongressille, jos luovuttamiselle on olemassa määritelty ja pätevä laillinen tarkoitus.

Voimaantulo vaatii vielä osavaltion kuvernöörin Andrew Cuomon hyväksynnän. Cuomo on demokraatti ja tunnettu Trumpin kriitikko, joten hänen odotetaan allekirjoittavan lain

Toisin kuin muut viime vuosikymmenien presidentit ja presidenttiehdokkaat, Donald Trump on kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan. Trump on vedonnut jo ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja siihen, että Yhdysvaltain verovirasto IRS on tarkastanut hänen verotietojaan, eikä niitä voi julkaista.

Presidentin toimista meneillään useita tutkintoja

Kongressi on kiinnostunut verotiedoista, koska se tutkii Trumpin mahdollista verovälttelyä ja liiketoimia. Demokraateilla on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa, ja se on antanut heille vallan aloittaa useita tutkintoja presidentin toimista.

Aiemmin tässä kuussa edustajainhuoneen demokraatit haastoivat valtiovarainministerin Steven Mnuchinin kuultavaksi Trumpin verotietojen pimitykseen liittyen. Lisäksi valiokunta haastoi kuultavaksi veroviraston asiamiehen Charles Rettigin.

Kongressin valiokunta pyysi aiemmin nähtäväkseen Trumpin viime vuosien verotietoja tutkintaansa varten. Mnuchin ilmoitti viivyttelyjen jälkeen, etteivät viranomaiset voi luovuttaa tietoja, sillä vaatimukselta puuttui hänen mukaansa laillinen perustelu.

New York Times paljasti yli miljardin tappiot

New York Times kertoi tämän kuun alkupuolella Trumpin verotietojen paljastavan, että hän hävisi liiketoimillaan 1,17 miljardia dollaria vuosikymmenen aikana. Lehti oli saanut haltuunsa Trumpin verotietoja vuosilta 1985–1994.

Tiedoista selvisi, että Trumpin tappiot näyttävät olleen suurimpia USA:n veronmaksajien joukossa. Tappioiden suuruudesta kertoo jotain se, että vuosina 1985–1994 hän ei joutunut maksamaan tuloveroa kahdeksaan vuoteen. Lehden tiedoista ei tosin selviä, onko Yhdysvaltain veroviranomainen myöhemmin vaatinut korjauksia Trumpin verotukseen.

Trump nimitti tietoja tarkoitushakuisiksi valeuutisiksi. Hänen mukaansa tulokset oli vain saatu näyttämään tappiollisilta verotussyistä. Trumpin mukaan lähes kaikki 1980- ja 1990-luvuilla kiinteistöbisnestä tehneet tekivät samoin.

Unicef: Tuhannet vierastaistelijoiden lapset kammottavissa oloissa Syyriassa ja Irakissa

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / CNN.COM
Äärijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla vuosia asunut suomalaisnainen haluaisi palata Suomeen, kertovat uutiskanava CNN ja Australian yleisradioyhtiö ABC.

Tuhansia vierastaistelijoiden lapsia elää hirvittävissä olosuhteissa leireillä, säilöönottokeskuksissa ja orpokodeissa Syyriassa ja Irakissa, arvioi YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestön mukaan lasten henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat vaarassa.

Suurin osa lapsista on järjestön mukaan syntynyt äärijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla tai matkustanut sinne vanhempiensa kanssa.

Unicef arvioi, että Syyriassa elää lähes 29 000 ulkomaalaista lasta. Valtaosa heistä eli 20 000 on naapurimaa Irakista, ja yli 9 000 lasta on 60 muusta maasta.

Heidän lisäkseen noin tuhannen vierastaistelijan lapsen uskotaan olevan Irakissa.

Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore sanoo järjestön tiedotteessa, että lapset ovat kahdesti hylättyjä.

– Heidän omat yhteisönsä hyljeksivät heitä, ja nyt myös valtiot tekevät samoin. Lasten kuuluu saada peruspalveluita sekä pääsy takaisin omaan maahansa.

Järjestö huomauttaa, että YK:n lasten oikeuksien sopimus velvoittaa valtion suojelemaan jokaista alle 18-vuotiasta.

Järjestö avustanut 270 lapsen kotiutumista

Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo tiedotteessa, että Suomella on kaikki edellytykset huolehtia noin kolmestakymmenestä suomalaisten vierastaistelijoiden lapsesta.

– Meillä on toimiva lastensuojelujärjestelmä ja mekanismit tarvittaessa myös äärimmäiseen keinoon eli lapsen huostaanottoon. Suomessa on myös sodan traumatisoimille lapsille erikoistunutta hoitoa.

Unicef kertoo avustaneensa tähän mennessä 270 lapsen kotiutumista. Tuki on pitänyt järjestön mukaan sisällään yhteistyötä ministeriöiden ja konsulaattien kanssa, juridista apua, lasten saattamista omiin maihinsa ja sopeuttamista omiin perheyhteisöihinsä.

”Brexitin mahdollisuudet ovat liian suuret ja epäonnistumisen seuraukset liian vakavat” – May varoitti parlamenttia erodiilinsä hylkäämisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Britannian pääministeri Theresa May usutti maan parlamenttia jälleen pelastamaan EU-erosopimuksensa, vaikka sen kohtalo vaikuttaa jo olevan sinetöity.

– Brexitin mahdollisuudet ovat liian suuret ja epäonnistumisen seuraukset liian vakavat, jotta voisimme riskeerata viivyttelemällä lisää. Jos hylkäätte tämän, meillä on edessämme vain umpikuja ja jakautuminen, pääministeri varoitti.

May lupasi jo eilen kansanedustajille mahdollisuuden äänestää uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä, jos he hyväksyvät hallituksen lakiesityksen EU-erosta. Pääministeri pyrki sokeroimaan kauppoja muillakin lupauksilla. Näitä olivat muun muassa lupaus säilyttää ympäristönsuojelu EU-eroa edeltävällä tasolla sekä takuu siitä, että hallitus keksii ratkaisun Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliselle rajalle.

Mayn myönnytykset ovat raivostuttaneet osan hänen oman puolueensa, konservatiivien, edustajista. Heidän mukaansa pääministeri on antanut liikaa periksi ja pilannut ehdotusta entisestään neuvotellessaan turhaan viikkokausia työväenpuolueen kanssa.

Oppositiojohtaja, työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn taas oli sitä mieltä, etteivät myönnytykset olleet riittäviä.

– Retoriikka saattaa nyt olla toisenlaista, mutta sopimus ei ole, Corbyn perusteli.

Mayn aika on loppu.

Skotlannin kansapuolueen puheenjohtaja Ian Blackford oli vielä suorempi.

– May pettää vain itseään. Edes hänen oma puolueensa ei tue sopimusta. Hänen aikansa on loppu.

Mayn kyselytunnilla niskaansa saama palautevyöry oli sellainen, että kesäkuun alussa pidettäväksi aiottu äänestys saattaa jäädä kokonaan toteutumatta.

– Tulemme päättämään tulevista toimista seuraavien päivien aikana sen perustella, miten ihmiset suhtautuvat ehdotukseen, pyöritteli ympäristöministeri Michael Gove BBC:n haastattelussa.

Punnan kurssi sukelsi Mayn ja parlamentin välisen sanailun seurauksena välittömästi alhaisimmalle tasolleen neljään kuukauteen.

Kolmasti kielletty

Britannian parlamentti on torjunut Mayn erodiilin tänä vuonna jo kolmesti. Britannian piti irtautua Euroopan unionista jo maaliskuussa. Sen sijaan lähtöpäivää on lähes kolme vuotta kestäneen prosessin aikana lykätty jo kahdesti. May on luvannut jättää virkansa pikimmiten sen jälkeen, kun hänen neuvottelemastaan sopimuksesta on äänestetty, oli tulos mikä tahansa.

Britannian hallitus yrittää saada asian päätettyä ennen kesäkuun 20. päivää, jolloin parlamentti jää kesätauolle.

Mikäli päätös tehdään ennen tätä, voi maa irtautua unionista kesäkuun lopussa, mikäli päättäjät torjuvat uuden kansanäänestyksen. Muussa tapauksessa prosessi voi viivästyä lokakuun lopulle saakka. EU on määrittänyt eron määräpäiväksi lokakuun 31. päivän. Ero voi lykkääntyä toki myöhemmäksikin, jos EU-johtajat päättävät antaa Britannialle uuden lykkäyksen.

AVAINSANAT