WP: Nancy Pelosin aviomiehen kimppuun hyökätty murron yhteydessä

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin aviomiehen Paul Pelosin kimppuun on hyökätty murron yhteydessä. Aviomies on viety sairaalaan, uutisoi Washington Post.

Puhemiehen toimistosta kerrottiin, että murto tapahtui aikaisin aamulla sikäläistä aikaa pariskunnan kodissa San Franciscossa Kaliforniassa. Epäilty tekijä on otettu kiinni, ja hyökkäyksen motiivia tutkitaan.

Nancy Pelosi on ollut välivaalien kampanja- ja rahoituskiertueella ympäri Yhdysvaltoja eikä ollut kotona hyökkäyksen aikana.

Janne Riiheläinen: Venäjä käyttää omaa järkeään – ja siksi se voi tehdä meille järjettömyyksiä

Muistan vuodelta 2014, miten Krimin valtauksen jälkeen ihmettelin, mitä järkeä Venäjän oli heittää väkivallalla hukkaan kaikki Sotšin talviolympialaisissa saamansa positiivinen huomio.

Se oli ensimmäinen, muttei viimeinen tilanne, kun nykyisen Venäjän toiminta ei näyttänyt niin sanotusti käyvän järkeen, meidän järkeemme.

Presidentti Sauli Niinistö purki tätä tunnetta uudenvuodenpuheessaan 2023 näin:

“Miten on mahdollista, että Eurooppaa halkova maantieteellinen raja onkin tosiasiassa kahden kokonaan erilaisen maailmankuvan raja? Rajan tällä puolen on mahdotonta edes kuvitella, että jonkun kansakunnan mieleen tulisi aloittaa sotiminen. Venäjän puolella rajaa asia on toisin.”

Venäjän toiminta perustuukin toisenlaiseen järkeilyyn kuin meillä. Sen takana on ajatusrakennelma, jossa liberaalit lännen demokratiat on maalattu Venäjän vastustajiksi.

Vladimir Putinin ajattelutapaakin on pidetty jotenkin salattuna tai epärationaalisena, vaikka Venäjää seuranneet tutkijat, sotilaat ja diplomaatit ovat jo vuosia avanneet meille hänen maailmankuvaansa.

(Paljon oli luettavissa jo vuonna 2015, kuten tämä ranskalaisessee aiheesta.)

SE MITÄ KREMLIN muurien sisäpuolella nyt Euroopan ja länsimaiden varalle suunnitellaan, on tietysti suuri salaisuus. Mutta mitä ikinä siellä aiotaankaan, sitä on ensin pohjustettava monin tavoin.

Eikä Kremlillä todennäköisesti ole mitään yksityiskohtaista etenemissuunnitelmaa, vaan yleinen suunta, jota eri tavoin valmistellaan. Valtio katsoo sitten aikanaan tarkemmin, missä nimenomaisessa ilmansuunnassa sen tavoitteet lähtevät etenemään helpoimmin.

Yksi tapa tutkia Venäjän aikeita on tarkastella sen hallinnon luomaa kuvaa Venäjästä, muusta maailmasta ja näiden suhteista.

EU:n ulkosuhdehallinnossa toimii EUvsDisinfo-niminen osasto, joka tarkkailee ja oikoo Venäjän propagandaa. Sen havaintojen pohjalta voi rakentaa kuvaa siitä, minkälaiseksi Venäjä juuri nyt maalaa maailman asetelmaa omalle kansalleen puhuessaan.

PUTININ hallinnolle Venäjä on rauhan ja humanitaarisuuden esikuva, joka joutuu puolustautumaan aggressiivisia ja sotaa lietsovia länsimaita vastaan.

Venäläisten omakuvassa suhde sotaan perustuu toisen maailmansodan valtaviin kärsimyksiin ja ainaiseen fasistien hyökkäysuhan alla elämiseen. Siihen on kasvettu yli 80 vuoden ajan.

Aiemmin arkkivihollisena kuvattiin Yhdysvallat, mutta Donald Trumpin kaudella tätä asetelmaa on muutettu siten, että pahimmat vihollismaat löytyvät nyt Euroopasta. Toki Nato kokonaisuutena on edelleen uhka.

Kremlin disinformaation mukaan Eurooppa, Yhdysvaltojen pikkuhiljaa järkiintyessä, valmistautuu hyökkäämään itse Venäjää vastaan.

Euroopan varustautuminen kuvataan ”aggressiivisena militarisointina” ja EU:n tuki Ukrainalle ”sodanlietsontana”. Myös Suomesta maalataan pontevasti viholliskuvaa.

Tavoitteena on lietsoa kuvaa ulkoisesta uhasta ja vakuuttaa venäläisille, että Putin hallintoineen vain suojelee äiti-Venäjää aina ennenkin lännestä vyöryneiltä vihollisilta.

VENÄJÄ ESITTÄÄ itsensä myös suurena ihmisoikeuksien puolustajana, joka taistelee sortoa ja eriarvoisuutta vastaan kaikkialla maailmassa. Tätä se mainostaa etenkin globaalin etelän valtioille, ja korostaa ettei sillä ollut lännen tavoin riistettyjä siirtomaita.

Venäjän ulkoministeriö tuottaa ”ihmisoikeuksia tietyissä maissa” koskevia raportteja, joiden tavoitteena on vahvistaa mielikuvaa Venäjästä hyväntekijänä ja ylläpitää myyttiä ”natsismin uudelleensyntymisestä Euroopassa”.

Samalla toki käännetään huomiota pois Venäjän omista ihmisoikeusrikkomuksista ja yhteiskunnan vapauden vähyydestä.

Maa on myös itseaiheutetussa pattitilanteessa. Putinin haluama imperiumin kasvattaminen ei voi enää toteutua ilman Ukrainaa. Putinin oma valta ja perintö on myös nyt kiinnitetty sotaan siellä.

Ukraina taas ei taivu, ellei romahda. Ukraina ei romahda, ellei läntisen Euroopan tuki lopu melko lailla kokonaan. Tuki taas ei lopu, elleivät läntiset rakenteet romahda tai Naton sotilaalliset resurssit sitoudu kokonaan muualle.

VIIME SYKSYSTÄ ASTI monet poliittiset, sotilaalliset ja tiedustelualan toimijat lännessä ovat varoittaneet Venäjän voivan purkaa lukkiutuneita asetelmia esimerkiksi tekemällä jonkin hyökkäyksen länteen.

Iskun tavoitteena ei olisi niinkään vallata maa-alueita, vaan rikkoa poliittisia rakenteita, kuten Naton ja EU:n jäsenmailleen antamia turvallisuuslupauksia.

Venäjä halunnee viedä Naton uskottavuudelta pohjan pois, osoittamalla ettei ainakaan Yhdysvallat reagoi viidennen artiklan mukaisesti ja anna automaattisesti turvaa pikkumaille. Donald Trump on omilla sanomisillaan antanut Venäjälle jo paljon syitä arvella näin.

Meidän näkökulmastamme Venäjälle ei olisi mitään järkeä yrittää jollakin rajoitetulla ja sopivan epäselvällä hyökkäyksellä iskeä lännen liittokuntaa poliittisesti hajalle.

Mutta epäilen, että Moskovasta katsottuna sellainen voi olla ihan järkevä – heidän järkeilynsä mukainen – idea.

AVAINSANAT

Pyssyt pataan – tällaisella eleellä kurdijärjestö PKK alkoi luopua aseistaan

Valtaosa kurdien seremoniassaan polttamista aseista näytti olevan vanhoja kalashnikoveja.

Kurdien separatistijärjestö PKK:n taistelijat tuhosivat aseitaan tänään Irakin Kurdistanissa, symbolina aseellisen taistelunsa lopettamiselle.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan 30 PKK:n taistelijaa poltti aseensa lyhyessä seremoniassa, joka järjestettiin Sulaimanian kaupungin lähellä sijaitsevalla luolalla.

AFP:n mukaan PKK:n mies- ja naistaistelijat nousivat lavalle kasvot näkyvissä noin 300 katsojan edessä. Yksi kerrallaan he laskivat aseensa monttuun, joka sytytettiin lopulta tuleen.

Yleisöstä kuului sekä hurrausta että niiskutusta. PKK:n lausunnon mukaan aseet poltettiin hyväntahdon eleenä.

-  Toivomme, että tämä askel tuo rauhaa ja vapautta, lausunnossa luki.

PKK ILMOITTI kaksi kuukautta sitten lopettavansa aseelliset taistelut Turkin valtiota vastaan ja siirtyvänsä kohti demokraattisia poliittisia keinoja taistellakseen oikeuksiensa eteen.

PKK:n aikanaan perustanut Abdullah Öcalan ilmoitti uskovansa politiikan, ei aseiden voimaan. Keskiviikkona välitetyssä videoviestissä Öcalan toivoi, että aseistariisuntaprosessi aloitetaan nopeasti.

Öcalan on ollut vangittuna Turkissa vuodesta 1999. Hänet on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sen sijaan sanoi, että rauhantyö kurdien kanssa saa tuulta siipiensä alleen sen jälkeen, kun PKK alkaa riisuutua aseista.

Yhteenotot PKK:n ja Turkin välillä alkoivat vuonna 1984. Kyseessä on yksi Lähi-idän pisimpään jatkuneista konflikteista, jossa on kuollut yli 40  000 ihmistä.

AVAINSANAT

Srebrenican joukkomurhasta 30 vuotta – ”Ihmisille jäi tunne valtavasta petoksesta”

Potocarin hautausmaa lähellä Srebrenicaa 10. heinäkuuta.

Heinäkuussa 1995 Bosnia ja Hertsegovinan itäosassa Srebrenicassa tapahtui Euroopan pahin joukkomurha toisen maailmansodan jälkeen. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin maassa ei ole saavutettu yhteisymmärrystä tapahtuneesta.

Erityisesti bosniakkien eli Bosnia ja Hertsegovinan muslimeiden kollektiivisessa muistissa Srebrenican joukkomurhasta on muodostunut Bosnian sodan symboli, kertoo STT:lle vieraileva tutkija, dosentti Brendan Humphreys Aleksanteri-instituutista. Humphreysin mukaan muistamisen symbolinen merkitys on vain kasvanut vuosien varrella.

Bosnian serbijoukot surmasivat Srebrenicassa ja sen lähistöllä muutamassa päivässä yli 8  000 muslimimiestä ja -poikaa. Hirmuteot tehtiin sen jälkeen, kun serbijoukot olivat vallanneet YK:n turva-alueella sijainneen kaupungin. Srebrenicassa olleet hollantilaiset rauhanturvaajat eivät puuttuneet joukkomurhaan.

Humphreys korostaa kansainvälisen yhteisön vastuuta epäonnistumisen myöntämisessä.

-  Srebrenican verilöyly oli valtava epäonnistuminen kansainväliseltä yhteisöltä. YK:n rauhanturvaajat eivät kyenneet suojelemaan siviilejä, vaikka alue oli nimellisesti YK:n suojeluksessa. Ihmisille jäi tunne valtavasta petoksesta, Humphreys kuvailee.

Srebrenican joukkomurha on ainoa Bosnian sodan aikaisista julmuuksista, joka on kansainvälisissä tuomioistuimissa määritelty kansanmurhaksi. Sen muistopäivää vietetään 11. heinäkuuta. Kun YK:n yleiskokous viime vuonna päätti luoda kansainvälisen muistopäivän, vastustivat Serbian ja Bosnian serbijohtajat päätöstä jyrkästi.

BOSNIA ja Hertsegovinassa on 1990-luvun verisen sodan jäljiltä omintakeinen poliittinen rakenne, jossa maa on jaettu serbien hallitsemaan serbitasavaltaan sekä muslimien ja kroaattien asuttamaan Bosnia-Hertsegovinan federaatioon. Kahta autonomista puoliskoa yhdistää heikko keskushallinto.

Järjestely luotiin sodan päättäneessä vuoden 1995 Daytonin rauhansopimuksessa, jonka toteutumista Bosnia ja Hertsegovinassa valvoo kansainvälisen yhteisön korkea edustaja, tällä hetkellä Christian Schmidt. Tarkoituksena on estää 1990-luvun etnisen väkivallan uusiutuminen.

Serbitasavalta ei tunnusta kansainvälisten tuomioistuinten päätöstä siitä, että Srebrenicassa tapahtui kansanmurha. Myös naapurivaltiossa Serbiassa vältetään käyttämästä tapahtuneesta termiä kansanmurha.

Länsi-Balkanin demokratian edistämishankkeen hankevastaava Jelena Simic Kalevi Sorsa -säätiöstä kertoo STT:lle, että kyse on laajemmasta kansanmurhan kiistämisen ilmiöstä, jossa pyritään hämärtämään rikosten laajuutta ja vakavuutta.

-  Kun asioita kutsutaan niiden oikealla nimellä, se myös antaa uhreille oikeutta. Se on juridisesti tärkeää, mutta myös henkilökohtaisella tasolla tärkeää ihmisille, Simic sanoo.

Humphreysin mukaan nykykeskustelussa toisaalta korostuu usein liiallisesti se, täyttääkö jokin kauheus kansanmurhan määritelmän vai ei.

-  Joskus inhimillinen tragedia hukkuu teknisiin määritelmiin, Humphreys sanoo.

Bosnia-Hertsegovinan federaatiossa Srebrenican muistopäivä on surupäivä. Vuosikymmenten tunnistustyön jälkeen noin tuhannen uhrin jäänteet ovat yhä kateissa. Viimeisin joukkohauta löydettiin vuonna 2021, jolloin kymmenen uhrin jäänteet kaivettiin esiin noin 180 kilometrin päässä Srebrenicasta.

TÄMÄNVUOTISESSA muistotilaisuudessa haudataan seitsemän uhrin jäänteet. Uhrien joukossa on kaksi 19-vuotiasta nuorta miestä. Noin viiden kilometrin päässä Srebrenicasta sijaitsevalle Potocarin hautausmaalle on haudattu tuhansia kansanmurhan uhreja.

YK:n edellinen korkea edustaja, itävaltalainen Valentin Inzko, lisäsi useita kohtia Bosnia ja Hertsegovinan rikoslakiin vuonna 2021. Muutoksiin lukeutuvat vankeusrangaistukset kansanmurhan ja ihmisyyttä vastaan tehdyn rikoksen kiistämisestä.

Simic pitää lakia tärkeänä ja kuvailee sen asettaneen symbolisen ja oikeudellisen rajan hyväksyttävälle poliittiselle keskustelulle. Hänestä on hyvä, että kansainvälinen yhteisö pyrkii kitkemään vihapuhetta maasta.

-  Lain säätämisen taustalla oli, että kansanmurhan kiistäminen ja tuomittujen sotarikollisten glorifiointi oli kasvanut, Simic kertoo.

VASTAUKSENA Bosnia ja Hertsegovinan kolmijäsenisen presidenttikollegion serbijäsen Milorad Dodik uhkasi hajottaa kansakunnan. Serbitasavallan johto on jo vuosia edistänyt separatistista linjaa flirttaillen ajatuksella Bosnia ja Hertsegovinasta irtautumisesta.

-  Se on vaarallista ja provosoivaa uhkapeliä, Humphreys sanoo.

Aiemmin tänä vuonna Dodik tuomittiin vuodeksi vankeuteen, ja hän sai porttikiellon poliittisiin virkoihin kuudeksi vuodeksi, kun oli jättänyt huomiotta korkean edustajan päätökset.

Bosnia ja Hertsegovinan viranomaiset peruivat viime viikolla Dodikista annetun pidätysmääräyksen tämän ilmoittauduttua vapaaehtoisesti syyttäjänvirastoon kuultavaksi. Oikeus hyväksyi syyttäjien esityksen pidätysmääräyksen kumoamisesta, ja Dodik vapautettiin ehdollisesti.

SIMIC sanoo Daytonin rauhansopimuksen sementoineen etnisen jakautumisen maan politiikkaan ja päätöksentekoon. Bosniakeilla, kroaateilla ja serbeillä on pitkälti omat puolueensa, jotka ajavat oman etnisen ryhmänsä etua. Tämä ylläpitää jakolinjoja ja haluttomuutta yhteistyöhön sekä ruokkii poliittista halvaantumista.

-  Daytonin rauhansopimuksen piti vain lopettaa sota. Siitä ei koskaan pitänyt tulla maan perustuslakia.

Poliittiset jakolinjat maassa ovat syviä ja ne heijastuvat etnisiin ja historiallisiin jännitteisiin, jotka ovat jatkuneet sodan päättymisestä tähän päivään asti.

Kalevi Sorsa -säätiö pyrkii edistämään Länsi-Balkanin demokratiaa ja yhteiskuntien vakautta tukemalla alueen kansalaisyhteiskuntaa ja kouluttamalla nuoria muun muassa Bosnia ja Hertsegovinassa. Hanke toteutetaan Suomen ulkoministeriön hanketuen avustuksella.

-  Ajatuksena on, että demokraattinen yhteiskunta tarvitsee demokraattisesti ajattelevia nuoria, jotka sitoutuvat oikeusvaltioperiaatteeseen, tasa-arvoon ja hyvään hallintoon ja pyrkivät edistämään näitä omalla toiminnallaan, Simic kertoo.

Bosnia ja Hertsegovina tavoittelee Euroopan unionin jäsenyyttä, mutta on jäsenyyskandidaattien joukossa kaukana kärjestä. Maa kärsii vakavista rakenteellisista ongelmista.

LIITTOVALTIOMALLI on synnyttänyt tehottoman hallintokoneiston, jossa korruptio on laajalle levinnyttä. Kansalaisten usko poliittiseen järjestelmään on heikkoa ja moni kokee, että poliittinen eliitti ajaa vain omia etujaan.

Simic korostaa, että Daytonin sopimus ei voi pysyä maan perustuslakina ikuisesti. Vaikka sen avaaminen lähivuosina ei vielä näytä todennäköiseltä, on se edessä viimeistään silloin, kun jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa etenevät.

Neuvotteluissa hakijamaiden täytyy yhdenmukaistaa kansallinen lainsäädäntönsä vastaamaan EU-lainsäädäntöä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on useaan otteeseen todennut, ettei maan perustuslaki nykyisellään ole EU-lainsäädännön mukainen, sillä se ei takaa kaikkien kansalaisten yhdenvertaisia poliittisia oikeuksia ja on näin ollen syrjivä.

Humphreys jakaa näkemyksen siitä, että Daytonin rauhansopimus jätti maan syvästi jakautuneeksi ja toimimattomaksi.

-  Se oli diplomaattinen kompromissi, joka ei ratkaissut ongelmia. Se toi rauhan, mutta ei oikeutta.

HUMHPREYS pelkää, että Daytonin rauhansopimuksen kaltainen malli saatetaan nähdä houkuttelevana ratkaisuna myös Ukrainan sodan päättämiseksi. Hän pitää erityisen huolestuttavana sitä, että sodan päättäminen saatetaan nähdä itseisarvona, jonka nojalla moraalisesti kyseenalainen ratkaisu ollaan valmiita hyväksymään.

Humphreysin mukaan vaarana on, että Ukrainan sodan jälkipyykissä joudutaan vuosikymmenten kuluttua pohtimaan samoja kysymyksiä kuin Bosnia ja Hertsegovinassa nyt.

-  Se voisi tarkoittaa rauhaa, mutta samalla Ukrainan pirstoutumista ja pysyviä jakolinjoja. Se on hyvin huolestuttava ajatus.

Anniina Korpela/STT

Rubio rauhoitteli Yhdysvaltain liittolaisia Tyynenmeren alueella ja Aasiassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio Kuala Lumpurissa 10. heinäkuuta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubion mukaan Yhdysvallat on sitoutunut Aasian ja Tyynenmeren alueen liittolaisuuksiin. Alue on Rubion mukaan edelleen keskeinen Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa.

Rubio saapui tänään Malesiaan, jossa hän osallistuu Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Aseanin kokoukseen. Kyseessä on Rubion ensimmäinen matka Aasiaan ulkoministerin roolissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hiljattain uhannut muun muassa useita Aseanin jäsenmaita tiukoilla tuontitulleilla.

Virkamieslähteen mukaan Rubion on määrä tavata kokouksen yhteydessä tänään myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

VENÄJÄ teki keskiviikon vastaisena yönä Ukrainaan koko sodan ajan raskaimman lennokki- ja ohjusiskun. Trump taas on hiljattain ilmaissut turhautumista presidentti Vladimir Putiniin ja toistaiseksi epäonnistuneisiin yrityksiin neuvotella rauhasta Ukrainaan.

Rubio ja Lavrov tapasivat viimeksi helmikuussa Saudi-Arabiassa. Ulkoministerit ovat myös keskustelleet useita kertoja puhelimitse.

Malesian jälkeen Lavrovin on määrä vierailla viikonloppuna Pohjois-Koreassa.

Etelä-Korean ex-presidentti pidätettiin ja laitettiin eristysselliin

Yoon Suk-yeol saapumassa oikeuteen Soulissa 9. heinäkuuta.

Etelä-Korean vallankaappausyrityksestä syytetty entinen presidentti Yoon Suk-yeol on pidätetty jo toista kertaa.

Tutkintavankeudessa olevaa Yoonia pidetään eristyssellissä. Tuomarin mukaan uusin pidätysmääräys annettiin, koska Yoon saattaisi tuhota tapaukseen liittyvää todistusaineistoa. Yoonia voidaan pitää vangittuna enintään 20 päivää ennen syytteen nostamista.

Yoon julisti viime vuoden lopulla presidenttinä poikkeustilan ja yritti estää parlamentin toimintaa.

Huhtikuussa Yoon pantiin viralta perustuslakituomioistuimen päätöksellä. Rikosoikeudenkäynti vallankaappausyrityksestä ja muista rikoksista on yhä käynnissä.

YOON pidätettiin ensimmäisen kerran tammikuussa ennen viraltapanoaan. Hänet kuitenkin vapautettiin maaliskuussa, vaikka oikeudenkäynti jatkui. Sen jälkeen Yoon hän jätti toistuvasti tutkintaviranomaisten kutsut huomiotta.

Oikeudenkäynti jatkui tänään kuulemistilaisuudella, johon Yoon ei osallistunut. Pidätysmääräystä edeltäneessä kuulemisessa hän kiisti kaikki syytteet. Yoonin puolustus pitää pidätystä perusteettomana, koska hänet on jo pantu viralta.

Kesäkuun ennenaikaisissa vaaleissa valittu nykyinen presidentti Lee Jae-myung on käynnistänyt laajan tutkinnan Yoonin toimista ja hänen hallintoonsa liittyvistä rikosepäilyistä.