WP: Trump valmistelee kansallista hätätilaa – tavoitteena muurin rakentaminen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on aloittanut valmistelut kansallisen hätätilan julistamiseksi, kertoo Washington Post lähteisiinsä nojaten.

Lähteiden mukaan hallinto tutkii parhaillaan, miten hätätilaa voitaisiin käyttää Trumpin havitteleman Meksikon rajamuurin rakentamiseen.

Trumpin hallinto etsii käyttämätöntä rahaa esimerkiksi armeijan pioneerijoukkojen budjetista. Lähteiden mukaan Trump on kehottanut tutkimaan, kuinka nopeasti sopimuksia voitaisiin allekirjoittaa ja voitaisiinko muurin rakentaminen aloittaa 45 päivän kuluessa.

Jos Trump käyttäisi hätätilaa muurin rakentamiseen, päätös herättäisi kiivasta vastustusta ja haastettaisiin epäilemättä oikeudessa. Joidenkin lakiasiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että se ylittäisi presidentin valtaoikeudet ja että muurin rakentamiseen osallistuvat sotilaat syyllistyisivät rikokseen.

Washington Post arvioi, että turvautumalla hätätilaan Trump voisi näyttää kannattajilleen toimineensa muurin rakentamiseksi, vaikka kongressilta ei rahoitusta tippuisikaan. Tämä voisi myös avata tien hallinnon sulun päättämiseen.

Trump on vaatinut muurin rakentamiseen yli viittä miljardia dollaria, mutta demokraattien hallitsema edustajainhuone ei ole tähän suostunut. Osa liittovaltion hallinnosta on sulussa jo kolmatta viikkoa tämän erimielisyyden takia, ja neuvottelut Trumpin ja demokraattien välillä vaikuttavat olevan umpikujassa.

Trump on viime päivinä pitänyt esillä mahdollisuutta hätätilan julistamisesta, jos demokraatit eivät taivu hänen vaatimuksiinsa.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut palkatta jo yli kuukauden – Trump lykkää kansakunnan tilaa käsittelevää puhettaan

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump aikoo lykätä tärkeää puhettaan osittaisen hallintosulun takia.

Trump ilmoitti, ettei pidä presidentin vuosittaista, kansakunnan tilaa käsittelevää puhettaan ensi tiistaina. Taustalla on Trumpin ja demokraattijohtoisen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kiista, joka liittyy hallintosulkuun.

Perinteisesti presidentti pitää puheen edustajainhuoneen istuntosalissa. Pelosin mukaan Trump on tervetullut saliin vasta kun hallintosulku on ohi.

Oli uumoiltu, että Trump saattaisi pitää puheen jossain muualla, mutta presidentti ampui ajatuksen alas Twitterissä.

– En etsi puheelle vaihtoehtoista paikkaa, koska millään muulla paikalla ei ole edustajainhuoneen istuntosalin historiaa, perinteitä ja tärkeyttä, Trump tviittasi.

Hallintosulku jatkunut jo yli kuukauden

Yhdysvaltojen senaatin on määrä äänestää tänään kahdesta kilpailevasta ehdotuksesta hallintosulun päättämiseksi. Kummankaan ehdotuksen läpimenoa ei pidetä todennäköisenä.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut palkatta jo yli kuukauden. Osa on lomautettuna, osa joutuu tekemään töitä palkatta.

Kiistan ydin on Meksikon rajalle kaavailtu muuri, joka oli Trumpin keskeisiä vaalilupauksia. Trump haluaa muurin rakentamiseen yli viisi miljardia dollaria, mutta kongressi ei ole suostunut myöntämään rahaa.

AVAINSANAT

Tusk: Venezuelan parlamentilla ja sen puhemiehellä Juan Guaidolla on demokraattinen mandaatti kansalta

Kuva: Lehtikuva

EU-maita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toivoo, että Eurooppa yhdistää voimansa tukeakseen demokraattisia voimia Venezuelassa.

Toisin kuin presidentti Nicolas Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä Juan Guaidolla on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta, Tusk sanoo Twitterissä.

Oppositiota edustava Guaido julistautui aiemmin Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi hänelle tukensa.

Oppositio pitää Maduron toista presidenttikautta laittomana ja yrittää erottaa hänet epärehellisenä pidettyjen vaalien jälkeen. Maduro astui virkaan toiselle kaudelle aiemmin tässä kuussa.

Myös EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini otti kantaa Venezuelan keskiviikon tapahtumiin tiedotteessa. Mogherinin mukaan venezuelalaisten vaatimuksia demokratiasta ei voi ohittaa.

– EU vaatii voimakkaasti välitöntä poliittista prosessia, joka johtaa vapaisiin ja rehellisiin ja perustuslain mukaisiin vaaleihin, hän sanoi tiedottajansa välittämässä lausunnossa.

Mogherinin mukaan EU tukee täysin Venezuelan parlamenttia, joka on demokraattisesti valittu instituutio. Korkea edustaja tähdentää, että parlamentin jäsenten vapautta ja turvallisuutta on kunnioitettava.

– Väkivaltaa ja turvallisuusviranomaisten liiallista voimankäyttöä ei voi hyväksyä. Venezuelan kansalla on oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltä, valita vapaasti johtajansa ja päättää tulevaisuudestaan, lausunnossa todetaan.

AVAINSANAT

”Tämä on kamala päivä Sebringille, Highlandsin piirikunnalle ja Floridan osavaltiolle” – Epäily: Mies ampui ainakin viisi pankissa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa mies ampui kuoliaaksi ainakin viisi ihmistä pankissa, kertoo poliisi. Ampumisesta epäillään 21-vuotiasta paikallista miestä, joka on otettu kiinni.

Viranomaisten mukaan epäilty astui Sebringissä sijaitsevaan pankkiin keskiviikkona puolenpäivän aikaan ja alkoi ampua, kertoo CNN. Vielä ei ole tietoa siitä, olivatko kuolonuhrit henkilökuntaa vai asiakkaita. Viranomaisten mukaan uhreja ei ole tunnistettu eikä omaisille ilmoitettu.

Viranomaiset selvittävät parhaillaan ampumista ja sen motiivia.

– Tämä on kamala päivä Sebringille, Highlandsin piirikunnalle ja Floridan osavaltiolle, sanoo Floridan kuvernööri Ron DeSantis.

Epäilty antautui neuvotteluiden jälke en

Viranomaiset kertovat saaneensa noin puoli yhden aikaan päivällä soiton epäillyltä ampujalta. Poliisin mukaan epäilty sanoi puhelimessa ampuneensa viisi ihmistä. Tapahtumapaikalle lähetettiin Sebringin poliisi ja Highlandsin piirikunnan sheriffin toimiston edustajia.

Paikalle saapuneet viranomaiset yrittävät neuvotella epäillyn kanssa, mutta tämä ei suostunut lähtemään pankista. Tämän jälkeen pankkiin lähetettiin neuvottelemaan piiritys- ja panttivankitilanteita hoitava SWAT -ryhmä. Lopulta epäilty antautui.
Sebring on pieni paikkakunta, ja siellä asuu noin 10 000 ihmistä.

AVAINSANAT

CNN: Trump aikeissa tunnustaa parlamentin puhemiehen Venezuelan presidentiksi

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo tunnustaa Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidon maan presidentiksi, kertoo CNN.

Sen mukaan Trump aikoo antaa tukensa Guaidolle, kunhan Guaido vannoo virkavalansa, mikä saattaa tapahtua jo tänään.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro vannoi virkavalansa toiselle kaudelleen vajaat kaksi viikkoa sitten, mutta muun muassa Venezuelan oppositio, Yhdysvallat ja EU eivät ole tunnustaneet hänen viimekeväistä vaalivoittoaan.

Venezuelan oppositio järjestää tänään suurmielenosoituksen Maduroa vastaan. CNN:n mukaan Valkoisessa talossa tarkkaillaan tilannetta ja Trump on valmis asettamaan uusia sanktioita Maduroa vastaan, jos tämä yrittää tukahduttaa oppositiota liian kovakouraisesti.

Maduron presidenttikaudella Venezuelan talousvaikeudet ovat muuttuneet katastrofaalisiksi samaan aikaan kuin Maduro on takertunut valtaansa yhä tiukemmin. Vuonna 2016 Maduron tukijat menettivät enemmistönsä maan parlamentissa, mutta Madurolle lojaali korkein oikeus vei parlamentilta toimivallan seuraavana vuonna.

Tämän päivän mielenosoitus on symbolisesti merkittävä, sillä tänään on diktaattori Marcos Perezin hallinnon kaatumisen vuosipäivä.

Venezuelan hallinto on kutsunut koolle oman mielenosoituksensa Maduron tueksi.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin kilpaileviin mielenosoituksiin, joista toinen vastustaa ja toinen tukee presidentti Nicolas Maduroa.

Mielenosoituksia järjestetään myös muissa Venezuelan kaupungeissa.

Ainakin viisi ihmistä kuoli viime yönä mielenosoituksia edeltäneissä yhteenotoissa.

Britannian rajavartiolaitos: Sopimukseton brexit turvallisuusriski

Kuva: Lehtikuva

Britannian rajavartiolaitos on varoittanut maan hallitusta siitä, että sopimukseton brexit voi johtaa rajaturvallisuuden rapautumiseen.

Asia selviää vuodetuista luottamuksellisista asiakirjoista, jotka Sky News on saanut haltuunsa.

Rajavartiolaitoksen hallitukselle valmistelemien asiakirjojen mukaan EU-ero ilman sopimusta voi aiheuttaa häiriöitä rajalla.

Tämä voi näkyä esimerkiksi laajoina myöhästymisinä ja pitkinä jonoina suurilla lentokentillä sekä Lontoossa St. Pancrasin rautatieasemalla, josta Eurostar-juna lähtee kohti Kanaalitunnelia ja Manner-Eurooppaa.

Sky News kertoi haltuunsa saamiensa asiakirjojen perusteella jo maanantaina, että brexit ilman sopimusta saattaa pienentää Doverin sataman rahtikapasiteettia jopa 87 prosentilla.

AVAINSANAT