WP: Trumpin hallinto hankki toimittajien puhelutietoja – kytkös syytöksiin Venäjän vaalivaikuttamisesta

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin hallinto sai haltuunsa Washington Postin toimittajien puhelutietoja, lehti kertoi perjantaina.

Kyseiset kolme toimittajaa olivat kirjoittaneet syytöksistä, joiden mukaan Venäjä oli sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trump valittiin tuolloin Yhdysvaltain presidentiksi.

Oikeusministeriö oli lähettänyt kolmelle toimittajalle kirjeen ja kertonut saaneensa haltuunsa työ-, matkapuhelin- ja lankapuhelintiedot vuoden 2017 huhtikuun puolivälin ja heinäkuun lopun väliseltä ajalta. Kirjeissä ei avattu syytä puhelutietojen hankkimiselle.

Washington Postin mukaan ministeriö oli yrittänyt saada haltuunsa myös toimittajien sähköpostitietoja, joista olisi selvinnyt, kenen kanssa ja milloin viestejä on vaihdettu.

Toimittajakolmikko oli kirjoittanut jutun, jossa sanottiin Trumpin myöhemmin oikeusministeriksi valitseman Jeff Sessionsin keskustelleen Trumpin presidentinvaalikampanjasta Venäjän suurlähettilään kanssa. Toisessa kolmikon jutussa kerrottiin Trumpia edeltäneen presidentti Barack Obaman hallinnon pyrkimyksistä estää Venäjän puuttuminen vuoden 2016 vaaleihin.

”Tämän ei olisi koskaan pitänyt tapahtua”, sanoo järjestö

Washington Postin johto on kertonut pitävänsä oikeusministeriön toimintaa erittäin ongelmallisena ja vaatinut ministeriötä julkistamaan syyt sille, että työtään tekevien toimittajien tekemisiin on puututtu. Lehden mukaan oikeusministeriö perustelee toimineensa vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti. Lisäksi ministeriö sanoo tietojen pyytämisen olevan viimesijainen keino, jota ei käytetä kevyin perustein.

Ministeriön edustaja sanoo Washington Postille, ettei tutkinnan kohde ollut kukaan toimittajista vaan ne, jotka ovat vuotaneet medialle kansalliseen turvallisuuteen liittyvää tietoa.

Kansalaisjärjestö American Civil Liberties Unionin (ACLU) mielestä ministeriö on vakoillut toimittajia mielivaltaisesti.

–  Tämän ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. Kun hallitus vakoilee toimittajia ja heidän lähteitään, lehdistönvapaus vaarantuu, järjestö sanoo Twitter-tilillään.

Yhdysvaltain tiedustelu on todennut Venäjän hakkeroineen demokraattipuolueen kansallisen komitean (DNC) palvelimia toimiakseen Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia vastaan. Trump on vähätellyt Venäjän osuutta tapahtuneessa, ja hän tunnetusti vaikutti ottavan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannan, vaikka se oli vastoin Yhdysvaltain omien tiedusteluviranomaisten näkemystä.

Related Posts

Opposition vasemmistopuolue uhkailee Löfveniä epäluottamuslauseella Ruotsissa

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Ruotsissa opposition vasemmistopuolue vaatii hallitusta tiistaina perumaan tai muokkaamaan uusien asuntojen vuokraamista koskevaa lakiesitystään kahden vuorokauden sisällä.

Puolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar sanoi, että jos hallitus ei hyväksy puolueen esittämiä ehtoja, ei puolueella ole enää luottamusta pääministeri Stefan Löfveniä kohtaan.

Hallituksen luottamusäänestys vaatii Ruotsissa 35 edustajan allekirjoituksen, mihin vasemmistopuolueen oma edustajamäärä ei riitä.

Oppositiossa olevat kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit ovat ilmaisseet, että voivat mahdollisesti tukea vasemmiston esitystä. Puolueiden puheenjohtajat kuitenkin arvioivat, että vasemmiston toimissa on kyse ”bluffista”.

Hallituksen esitys vapauttaisi uusien asuntojen vuokraamisen sääntelyä. Sillä pyritään lisäämään tarjolla olevia vuokra-asuntoja.

Vasemmiston mukaan esitys uhkaa nostaa vuokria.

Related Posts

Ranskalainen eutanasia-aktivisti teki avustetun itsemurhan Sveitsissä

Ranskan tunnetuimmaksi eutanasia-aktivistiksi noussut Alain Cocq on tehnyt avustetun itsemurhan Sveitsissä, kertoivat miehen ystävät ja omaiset tiistaina.

Kuolemansairas Cocq kärsi harvinaisesta ja tuskallisesta sairaudesta, joka sai hänen valtimoidensa seinämät tarttumaan toisiinsa. Viime vuonna hän kieltäytyi kahteen otteeseen ruuasta ja juomasta ja vetosi presidentti Emmanuel Macroniin, jotta Ranskan lainsäädäntöä saataisiin muutettua.

Cocq yritti viime vuonna livestriimata viimeiset päivänsä, mutta Facebook esti lähetyksen.

Ranskan kansalliskongressissa ei huhtikuussa saatu eutanasian sallivaa lakia käsittelyyn, koska oikeisto vastustaa hanketta jyrkästi.

Ranskan lainsäädäntö sallii niin sanotun passiivisen eutanasian, jossa kuolemansairas tai kuolettavasti loukkaantunut potilas tai hänen omaisensa voivat pyytää nukuttamista ennen kuolemaa.

Monet kuolemansairaat ranskalaiset matkustavat Sveitsiin, jossa avustettu itsemurha on laillinen.

Unkarissa hyväksyttiin kielto homoseksuaalisuuden ”mainostamisesta” alaikäisille – parlamentin edessä osoitettu mieltä lakia vastaan

Lakialoitetta vastustettiin eilen mielenosoituksella parlamentin edessä Budapestissa.

Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää homoseksuaalisuuden ”mainostamisen” alaikäisille.

Lakitekstin mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta tai ”poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä” koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville. Kieltoa perustellaan lasten oikeuksien suojelemisella.

Lisäksi seksuaalikasvatus ei lain mukaan saa tähdätä ”sukupuolierottelun, sukupuolenkorjauksen tai homoseksuaalisuuden edistämiseen”.

Lain on kritisoitu rajoittavan ankarasti sananvapautta sekä seksuaalivähemmistöjen ja lasten oikeuksia.

Laki sai oikeistopääministeri Viktor Orbanin puolueen Fideszin vallassa olevassa parlamentissa 157 puoltavaa ääntä ja yhden vastaäänen. Valtaosa oppositiopuolueista kertoi etukäteen boikotoivansa äänestystä.

Käytännössä laki tarkoittaa merkittäviä rajoituksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestöjen toimintaan.

Kansalaisjärjestöt ovat verranneet lakia Venäjällä voimassa olevaan lakiin, jonka perusteella voidaan jakaa rangaistuksia nuorille suunnatun homoseksuaalisen ”propagandan” vuoksi.

Pääkaupunki Budapestiin parlamentin edustalle kerääntyi maanantaina yli 5 000 ihmisiä vastustamaan lakialoitetta.

Mielenilmausta järjestämässä olleen ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kokoontuminen osoitti, että monet unkarilaiset torjuvat homofobian ja transfobian sekä hallituksen pyrkimykset levittää vihaa.

– Kun parlamenttiedustajat antavat huomenna äänensä, heidän tulisi muistaa, että he asettavat ihmishenkiä vaaraan julman poliittisen kampanjansa vuoksi, järjestäjät sanoivat tiedotteessa.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan ehdotetut lakimuutokset rajoittaisivat vakavasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia.

Ennakkoon arvioitiin, että muun muassa homoseksuaalisuuden hyväksyntää tukevien yritysten mainokset ja homoseksuaalisuutta käsittelevät kirjat kiellettäisiin lakimuutosten myötä. Kieltoon voisivat täten mennä esimerkiksi Unkarissa vuonna 2019 homoseksuaalisuuden hyväksyntää tukeneen virvoitusjuomajätti Coca-Colan mainokset.

RTL Klub Hungary -televisiokanavan mukaan monet suositut elokuvat voitaisiin näyttää vasta myöhään illalla K-18-ikärajan saattelemana. Esiin nostettiin muun muassa elokuvat Bridget Jones – elämäni sinkkuna, Harry Potter sekä Billy Elliot.

Uutistoimisto AFP kertoi aiemmin, että Fideszin ehdottamat lisäykset on leivottu pedofiliaa koskevien lakialoitteiden joukkoon.

Viime joulukuussa Unkarin parlamentti hyväksyi lakipaketin, joka suojasi perinteistä perhettä. Käytännössä laki muun muassa esti samaa sukupuolta olevia pariskuntia adoptoimasta lasta.

– Täällä elämisestä on tulossa yhä enemmän ja enemmän epämukavaa, ei pelkästään homoille, vaan käytännössä kaikille, sanoi AFP:lle mielenosoitukseen osallistunut 23-vuotias Attila Kelemen, joka työskentelee koulupsykologina.

– Tämän kaltainen säälimätön ihmisiä sokaiseva propaganda on jokseenkin äärimmäistä. Ja homoseksuaalisuuden sekoittaminen seksuaalirikoksiin on kuvottavaa, hän jatkoi.

Related Posts

Korruptiobarometri: Suomessa korruptiosta ollaan huolissaan EU-maista toiseksi vähiten

Kuva: Istock

EU-maiden asukkaista yli 60 prosenttia pitää hallinnon korruptiota suurena ongelmana maassaan, käy ilmi Transparency International -järjestön globaalista korruptiobarometrista.

EU:ta koskevan raportin mukaan eniten korruptiosta oltiin huolissaan Kroatiassa ja Bulgariassa, joissa korruptiota piti suurena ongelmana vähintään yhdeksän kymmenestä vastanneesta.

Suomessa korruptiosta oltiin huolissaan EU-maista toiseksi vähiten. Koko EU:n tasolla noin kolmasosa vastanneista uskoo korruption lisääntyneen viimeisen vuoden aikana. Noin kuudesosa puolestaan uskoo korruption vähentyneen.

Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä yli 40  000 ihmistä 27 EU-maasta. Suomi sijoittui vertailussa lähes kaikilla mittareilla EU:n parhaimmistoon.

Related Posts

Kiina kiistää arvelut poikkeavista säteilytasoista

Etelä-Kiinan Taishanissa sijaitsevan ydinvoimalan lähellä ei ole havaittu poikkeavia säteilytasoja, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja tiistaina. Voimalan turvallisuus on ulkoministeriön mukaan taattu.

Ranskalaisen energiajätin EDF:n tiedottaja sanoi maanantaina, että ydinvoimalasta oli vapautettu kaasua ilmaan harkitusti ja sallitun rajoissa sen jälkeen, kun muutamien polttoainesauvojen pinnoite oli heikentynyt.

EDF kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n uutisoitua mahdollisesta säteilyvuodosta Taishanin ydinvoimalassa. Voimalan omistaa osittain ranskalainen Framatome, jonka puolestaan omistaa EDF.

CNN:n mukaan Framatome olisi lähettänyt Yhdysvaltain energiaministeriölle tiedonannon, jossa se kertoi kiinalaisviranomaisten nostaneen säteilyrajoja, jotta voimalaa ei suljettaisi. CNN:n lähteiden mukaan voimalan ei kuitenkaan katsottu olevan kriisitilanteessa.

Related Posts

AVAINSANAT