WP: Trumpin uhkaamia suuria siirtolaisratsioita ei näkynyt

Kuva: LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Yhdysvalloissa ei havaittu viikonloppuna mittavia siirtolaisratsioita, joiden presidentti Donald Trump oli kertonut käynnistyvän sunnuntaina.

Trump oli uhannut, että maan suurkaupungeissa aloitetaan sunnuntaina ratsiat laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten löytämiseksi.

Washington Post kertoi, että presidentin uhkaus sai kuitenkin monet perheet pysymään kotosalla pidätyksen pelossa.

Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaiset kertoivat, että karkotusmääräyksen saaneiden siirtolaisten etsintä jatkuu. Jotkut liittovaltion viranomaiset sanoivat, että julkinen ratsioilla uhkaaminen vaarantaa niiden tekijät sekä heikentää heidän työnsä tehokkuutta.

Ruotsissa esitetään puolustusmenojen kasvattamista 2,6 prosenttiin bkt:sta vuoteen 2030 mennessä

Kuvituskuva presidentti Alexander Stubbin valtiovierailulta 24. huhtikuuta, jolloin hän tutustui myös Älvsborgsin rannikkojoukkoihin Göteborgissa.

Ruotsin valtiopäiväpuolueiden puolustuskomitea Försvarsberedningen ehdottaa maan puolustusmenojen kasvattamista 2,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Komitean tänään julkaisemassa mietinnössä esitetään myös, että Ruotsilla olisi neljä prikaatia vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi vuosittain koulutettavien varusmiesten määrää halutaan kasvattaa. Myös ilmapuolustukseen halutaan panostaa.

Försvarsberedningenin tarkoitus on rakentaa yksimielisyyttä yli puoluerajojen ennen valtiopäivillä tehtäviä päätöksiä puolustuksesta.

AVAINSANAT

Kiinan Xi Yhdysvaltain Blinkenille: Maiden välillä useita ongelmia, jotka pitäisi ratkaista

Antony Blinken ja Xi Jinping tapasivat Pekingissä 26. huhtikuuta.

Kiinan presidentti Xi Jingping kertoi tänään Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenille, että Kiinan ja Yhdysvaltojen tulisi olla kumppaneita, ei kilpailijoita. Asiasta kertoo Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV.

CCTV:n mukaan Xi sanoi, että maiden välillä on edelleen useita ongelmia, jotka pitäisi ratkaista. Xin mukaan maiden välisissä suhteissa on kuitenkin tapahtunut edistystä sen jälkeen, kun Xi oli tavannut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viime vuonna.

Xi kertoi toivovansa, että Yhdysvallat voisi suhtautua myönteisesti Kiinan kehitykseen.

-  Kun tämä perustavanlaatuinen ongelma on ratkaistu, suhteet voivat todella vakaantua, parantua ja mennä eteenpäin, Xi sanoi.

Aiemmin tänään Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Blinkeniä tämän esitettyä huolensa muun muassa Kiinan Venäjälle antamasta tuesta. Wangin mukaan Yhdysvaltain painostus voisi ajaa Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet syöksykierteeseen.

Wang sanoi myös, että Taiwanin-kysymys on “ensimmäinen punainen linja”, jota Yhdysvaltain ei pidä ylittää suhteissaan Kiinan kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri kuvaili yli viisituntista keskusteluaan Wangin kanssa kattavaksi ja rakentavaksi.

Blinken on vierailulla Kiinassa jo toista kertaa alle vuoden sisällä.

Uutista täydennetty klo 13.22.

Ukrainan maatalousministeri vangittiin korruptiosta epäiltynä

Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi on vangittu korruptiosta epäiltynä, ukrainalaissyyttäjät kertovat.

Ministeriä epäillään yli seitsemän miljoonan dollarin eli vajaan seitsemän miljoonan euron arvoisen maa-alueen laittomasta haltuunotosta aikana, jolloin hän toimi suuren maatalousyrityksen johtajana ja Ukrainan parlamentin jäsenenä.

Syyttäjät kertovat, että korruptiotutkintaan liittyy useita muitakin epäiltyjä, joista osa on valtion virkamiehiä.

Syyttäjien mukaan korruptionvastainen tuomioistuin on määrännyt Solskyin pidettäväksi vangittuna 24. kesäkuuta asti. Takuusummaksi on määrätty 75.7 miljoonaa hryvniaa eli noin 1,8 miljoonaa euroa.

Solskyi antoi eroilmoituksensa aiemmin tällä viikolla. Samalla hän kertoi olevansa valmis tekemään yhteistyötä tutkinnan kanssa.

Solskyi valittiin Ukrainan parlamenttiin vuonna 2019. Maatalousministeriksi hänet nimitettiin maaliskuussa 2022.

Ukrainassa on ilmennyt useita korruptiotapauksia Venäjän aloitettua laajan hyökkäyksensä maahan helmikuussa 2022. Paljastuneissa korruptiotapauksissa on enimmäkseen ollut mukana alemman tason virkamiehiä, ja ne ovat liittyneet armeijan hankintoihin.

Viime syksynä presidentti Volodymyr Zelenskyi irtisanoi silloisen puolustusministerin Oleksi Reznikovin sen jälkeen, kun puolustusministeriöstä oli paljastunut lukuisia korruptioskandaaleja.

Trumpin havittelema täydellinen syytesuoja ei vakuuttanut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomareita

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit eivät vaikuttaneet olevan vakuuttuneita siitä, että maan entisellä presidentillä Donald Trumpilla olisi täydellistä syytesuojaa.

Torstaisessa kuulemisessa osa tuomareista näytti kuitenkin asettuvan kannalle, että presidentillinen syytesuoja koskisi jossain määrin virallisiksi päätöksiksi katsottavia tekoja. Yhdeksästä tuomarista neljä tai viisi vaikutti olevan osittaisen syytesuojan puolella.

Kuuleminen liittyi alkamistaan odottavaan alemman asteen oikeudenkäyntiin, jossa Trumpia syytetään yrityksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

Trump on väittänyt hänellä olevan täydellinen suoja rikossyytteiltä kaikkien toimien osalta, jotka hän on tehnyt presidenttinä ollessaan. Vetoomustuomioistuin päätyi helmikuussa päinvastaiselle kannalle, minkä jälkeen Trump vetosi asiassa korkeimpaan oikeuteen.

Tuomarien odotetaan tekevän asiasta päätöksen kesäkuun loppuun mennessä.

OIKEUDEN kolme liberaalituomaria olivat selkeästi täydellistä syytesuojaa vastaan.

Konservatiivituomari Samuel Alito kysyi kuulemisessa, että jos presidenteillä ei olisi syytesuojaa, mikseivät presidentit sitten armahtaisi itseään kautensa päätteeksi. Toinen konservatiivituomari Clarence Thomas ihmetteli myös sitä, miksei aiempia presidenttejä oltu asetettu rikossyytteiden alaiseksi.

-  Syy sille, miksi aiempia rikossyytteitä ei ole ollut, on rikoksien puute, Trumpia vastaan syytteen nostanutta erikoissyyttäjää edustava Michael Dreeben sanoi kuulemisessa.

Trumpia edustanut asianajaja John Sauer sanoi, että presidentti-instituutiota ei voisi jatkaa nykyisessä muodossaan, mikäli presidentillistä syytesuojaa ei olisi. Sauerkin kuitenkin myönsi, että entisen presidentin yksityishenkilönä tekemiksi katsotuista toimista voitaisiin nostaa rikossyytteitä.

Politico: Yhdysvallat julkistanee Ukrainan aseapupaketin Ramstein-ryhmän kokouksessa perjantaina

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina, että Ukraina voi edelleen lyödä Venäjän, kunhan Ukrainan liittolaismaat pitävät lupauksensa toimittaa sille lisää aseita. 

Yhdysvallat on viimeistelemässä Ukrainalle annettavaa kuuden miljardin dollarin aseapupakettia, kertoo yhdysvaltalaismedia Politico viranomaislähteisiinsä vedoten.

Pakettiin kuuluu Politicon lähteiden mukaan muun muassa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, tykistöammuksia sekä drooneja.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin odotetaan julkistavan paketin perjantaisessa Ukrainaa tukevan Ramstein-ryhmän kokouksessa, Politico kertoo.

Julkistettava aseapu on osa Yhdysvaltain kongressissa tässä kuussa hyväksyttyä pakettia, jossa Ukrainalle annetaan tukea yli 60 miljardin dollarin edestä.

SOTILASLIITTO Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina, että Ukraina voi edelleen lyödä Venäjän, kunhan Ukrainan liittolaismaat pitävät lupauksensa toimittaa sille lisää aseita.

-  Viime kuukausina Naton liittolaismaat eivät ole toimittaneet sitä tukea, jonka olemme luvanneet. Silti Ukraina voi edelleen menestyä, koska lisää tukea on jo matkalla, Stoltenberg sanoi vieraillessaan Berliinissä.

Stoltenberg muistutti Yhdysvaltain kongressin uudesta apupaketista sekä muun muassa Britannian, Saksan ja Hollannin uusista apulupauksista.

-  Vastuullamme on nyt muuttaa nämä sitoumukset todellisiksi ase- ja ammustoimituksiksi ja tehdä se nopeasti, pääsihteeri jatkoi.

Stoltenberg arvosteli myös Kiinaa, johon Saksalla on perinteisesti ollut hyvät taloussuhteet. Stoltenbergin mukaan Kiina tukee Venäjän sotataloutta toimittamalla sille teknologiaa, jota voidaan käyttää ohjusten, hyökkäysvaunujen ja lentokoneiden tuotantoon.