[pro_ad_display_adzone id=68868]

WP: Trumpin vävy ehdotti salattua yhteydenpitokanavaa Kremliin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa Venäjän hallinnon ja Valkoisen talon välille, uutisoi The Washington Post.

Lehden lähteiden mukaan Kushner ehdotti yhteydenpitokanavan avaamista Venäjän suurlähettiläälle Sergei Kisljakille joulukuussa. Tuolloin Trump oli jo voittanut presidentinvaalit.

Lehden mukaan Kushner ehdotti jopa, että Venäjän Yhdysvaltain-edustustojen tiloja voitaisiin käyttää salatun yhteyskanavan ylläpitoon.

Ehdotuksesta yllättynyt lähettiläs välitti lehden mukaan tiedon eteenpäin Venäjän hallinnolle. Tiedossa ei ole, johtiko ehdotus käytännön toimiin.

Lehti perustaa tietonsa yhdysvaltalaisviranomaisiin, joille on kerrottu Kushnerin ja Kisljakin tapaamisessaan käymistä keskusteluista tiedustelumuistioissa.

Trumpin neuvonantajana joulukuussa yhä toiminut Michael Flynn oli lehden mukaan mukana joulukuisessa tapaamisessa. Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen.

Washington Post uutisoi aiemmin Kushnerin olevan avainhenkilöitä FBI:n tutkinnassa, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

Kushner on asianajajansa Jamie Gorelickin mukaan tarjoutunut kertomaan Yhdysvaltain kongressille tapaamisistaan venäläisdiplomaattien kanssa.

Trump perui tapaamisen: ”Pohjois-Korea on käyttäytynyt vihamielisesti”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump peruu suunnitellun tapaamisen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Asia ilmenee kirjeessä, jonka Trump on lähettänyt Kimille.

Kirjeessä Trump varoittaa Pohjois-Koreaa ”Yhdysvaltojen massiivisesta ja vahvasta” ydinasearsenaalista.

Trump kirjoittaa, että tapaaminen peruuntuu, koska Pohjois-Korea on käyttäytynyt vihamielisesti.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui kutsui aiemmin Yhdysvaltain varapresidentti Mike Penceä tietämättömäksi ja tyhmäksi. Varaministerin lausunnon julkaisi Pohjois-Korean äänitorvena toimiva KCNA-uutistoimisto.

KCNA:n mukaan varaministerin kommentit kirvoitti Pencen Fox Newsille maanantaina antama haastattelu. Pence muun muassa varoitti haastattelussa Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia siitä, ettei Yhdysvaltojen kanssa kannata pelleillä ennen maiden johtajien välistä tapaamista. Pence myös sanoi, että Pohjois-Korealle voi käydä kuin Libyalle.

Trumpin ja Kimin oli määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

Odotettu uutinen julki: Pohjois-Korea kertoo sulkeneensa ydinkoealueensa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Korea kertoo purkaneensa ydinkoealueensa, kertovat uutistoimisto AP ja Sky News.

Pohjois-Korea on luvannut purkaa Punggye-rin ydinkoealueen niin sanottuna hyvän tahdon eleenä ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kesäkuulle suunniteltua tapaamista.

Pohjois-Korea kutsui ulkomaalaisia toimittajia todistamaan ydinkoealueen tuhoamista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Malesialaisen matkustajakoneen pudottanut ohjus kuului Venäjän asevoimille, vahvistaa tutkijaryhmä 298 ihmisen hengen vaatineesta tapauksesta

Kuva: Lehtikuva

Malesialaisen matkustajakoneen alas ampumista tutkiva kansainvälinen ryhmä vahvistaa, että koneen pudottanut Buk-ohjus kuului Venäjän asevoimille.

JIT-tutkijaryhmän mukaan koneen kesällä 2014 alas ampunut ohjuslavetti oli tuotu Ukrainaan Venäjän 53. ilmatorjuntaohjusprikaatista Kurskista.

Riippumattomien tutkijoiden Bellingcat-yhteisö on kertonut kyseisen joukko-osaston roolista tapauksessa jo aiemmin. Tutkijaryhmä perusteli jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen julkistamista vasta nyt sillä, että rikostutkinnassa kerättyjen todisteiden on pidettävä myös aikanaan oikeudessa.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleessa Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneessa oli 298 ihmistä, suuri osa heistä hollantilaisia. Kaikki saivat surmansa.

JIT-tutkijaryhmään kuuluvat Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina. Tutkijat eivät osaa vielä vasta siihen, miksi matkustajakone ammuttiin alas ja kuinka kauan rikostutkimus vielä kestää.

JIT:n tutkijat ovat jo aiemmin kertoneet, että MH17-lento ammuttiin alas venäläisvalmisteisella Buk-ohjuksella ja että ohjus laukaistiin alueelta, joka oli kesällä 2014 Itä-Ukrainan separatistien hallussa.

STT–NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Trumpin vävyltä evättiin huippusalaisiin tietoihin – nyt neuvonantaja sai takaisin menettämänsä turvallisuusluokituksen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Jared Kushner puhui 14. toukokuuta Jerusalemissa Yhdysvaltain siirretyn suurlähetystön avajaisissa.

Valkoisen talon neuvonantaja ja Yhdysvaltain presidentin vävy Jared Kushner on saanut takaisin turvallisuusluokituksensa ja hänellä on jälleen pääsy huippusalaisiin tietoihin, kertoi yhdysvaltalaismedia. Kushner menetti väliaikaisen korkean tason turvallisuusluokituksensa helmikuussa.

Washington Post ja New York Times kertovat lähteeseensä vedoten, että Kushnerin nykyinen turvallisuusluokitus on pysyvä. Washington Postin mukaan turvallisuusluokituksen palauttaminen heijastelee sitä, että tutkijoiden kiinnostus Kushneria kohtaan on laskenut merkittävästi.

Washington Post kertoo myös, että Kushner on ollut hiljattain erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtaman tiimin kuultavana noin kuusi tuntia.

Mueller johtaa FBI:n Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään muun muassa sitä, juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

”Tietämätön ja tyhmä” – Pohjois-Korean edustaja haukkui USA:n varapresidentin lyttyyn

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui on kutsunut Yhdysvaltain varapresidentti Mike Penceä tietämättömäksi ja tyhmäksi. Varaministerin lausunnon julkaisi Pohjois-Korean äänitorvena toimiva KCNA-uutistoimisto.

KCNA:n mukaan varaministerin kommentit kirvoitti Pencen Fox Newsille maanantaina antama haastattelu.

Pence muun muassa varoitti haastattelussa Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia siitä, ettei Yhdysvaltojen kanssa kannata pelleillä ennen maiden johtajien välistä tapaamista. Pence myös sanoi, että Pohjois-Korealle voi käydä kuin Libyalle.

Trumpin ja Kim Jong-unin kaavailtu tapaaminen on siirtymässä. Kiina sanoo kuitenkin toivovansa, että Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan tapaaminen järjestetään suunnitelmien mukaisesti. Asiaa kommentoi Kiinan ulkoministeri Wang Yi keskiviikkona Washingtonissa.

Trumpin ja Kimin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa. Pohjois-Korea on kuitenkin uhannut perua tapaamisen, jos Yhdysvallat vaatii sitä yksipuolisesti luopumaan ydinaseista. Trump on aiemmin syyttänyt Kiinaa sekaantumisesta hänen diplomaattisiin tunnusteluihinsa Pohjois-Korean kanssa. Trumpin mukaan Pohjois-Korean äänensävy koventui Kimin tavattua tämän kuun alussa Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

– Mielestäni tilanne muuttui tuon tapaamisen jälkeen, enkä voi sanoa olevani tästä tyytyväinen, Trump sanoi.

Eilen Trump sanoi ensi viikon ratkaisevan, toteutuuko kesäkuun tapaaminen.